Praktijkervaring Mercedes-Benz GLB en EQB

'Met 3 personen kan, maar iets meer ruimte was fijn geweest'

mercedes-benz eqb

Ja, de Mercedes-Benz GLB is wéér zo’n SUV. Toch dachten de Duitsers bij dit model wel degelijk om de bruikbaarheid, onder meer door hem tegen meerprijs te voorzien van zeven zitplaatsen. Dat geldt niet alleen voor de ‘gewone’ GLB, maar ook voor zijn elektrische broertje EQB – en dat maakt hem behoorlijk uniek. In dit artikel zetten we de ervaringen van gebruikers van zowel de GLB als de EQB op een rij. 

Hoewel Mercedes de elektrische EQB als een afzonderlijk model beschouwt hoef je geen scherp oog te hebben om te zien dat het anders is. Nee, die EQB is gewoon een GLB met batterij en een paar uiterlijke EQ-trekjes. In beide gevallen levert Mercedes een flinke keuze aan motoren. Instappen gaat met de GLB 180 (136 pk), terwijl de 306 pk sterke AMG 35 4Matic het gamma aanvoert. Bij de EQB loopt het vermogen van 190 (EQB 250) tot 292 pk voor de vierwielaangedreven EQB 350. 

GLB, de praktische SUV? 

De zeven zitplaatsen zijn misschien een pré, maar de meeste van ‘onze’ reviewers hebben genoeg aan vijf. Hoe dat bevalt? “Achter in de auto is er een zee van beenruimte en dat is met onze tieners erg fijn. De bank is ook nog eens verschuifbaar en in hellingshoek te verstellen. Enige nadeel is misschien de breedte. Met drie personen kan, maar iets meer ruimte was fijn geweest”, aldus de eigenaar van een GLB 180 uit 2021.  

Een vakantieganger koos voor de GLB 200 en was overtuigd door de ruimte. “De koffer is fantastisch ruim en moduleerbaar”, schrijft hij. “De achterbank heb ik iets naar voor geplaatst (maar niet volledig om de achterpassagier nog wat comfort te bieden) en de vloer van de koffer heb ik ook verlaagd, met circa 10 cm. Hierdoor was er zoveel ruimte dat de koffer zelfs niet helemaal vol raakte bij vertrek, ik laad hem doorgaans vol tot aan de dakhemel.” 

De bestuurder van een EQB 250 Business Line uit 2024 is kritischer op zijn vijfzitter. “De achterbank is voor volwassen middelmatig (hoogte zou hoger kunnen en de hoek schuiner) maar dit is nog niet storend”, laat hij weten. “Ook hebben de inzittenden achterin voldoende beenruimte en voetruimte. De kofferbak is niet erg groot maar zeker acceptabel.” De laatst ervaring wordt door de cijfers ondersteund: ten opzichte van de GLB levert een EQB-eigenaar zo’n 70 liter bagageruimte in. 

Een tweede EQB 250-rijder koos wel voor zeven zitplaatsen. De bevindingen: “De derde zitrij biedt voldoende ruimte voor onze twee oudste kinderen. Omdat ook op deze zitrij Isofix-punten aanwezig zijn, kunnen we daar prima een kinderstoel kwijt en kunnen de kinderen via de automatische achterklep bij de derde zitrij komen.” 

Minder prettig vindt hij het opbergen van de laadkabels. De bijgeleverde tas wordt als te klein ervaren. En: “Als je ze dan uiteindelijk in de tas hebt gekregen (of de kabel gewoon los in de auto wilt leggen - wat veel realistischer is) is er nergens een separate opbergruimte voor de kabels. Er is geen frunk en het vakje onder de achterklep is - natuurlijk - net te klein voor de kabel.” 

En het zitcomfort? 

 Over de ruimte weten we nu voldoende, maar hoe zit het met de stoelen? “De verstelling van de stoelen is erg goed en ook het stuur kun je ver naar je toetrekken”, aldus de GLB 180-rijder. “De stoelen zitten goed en geven veel steun. Alleen is de zitting voor mij, met mijn 1,93 meter, wat kort”  

Een andere lange chauffeur (1,91 meter) krijgt in eerste instantie ook geen goede zit. In een update van zijn review meldt hij later: “Zetels: die zitten nu perfect. De oplossing was een volledig uitgeschakelde lendensteun. Dan zit je als het ware in een kuip en is je rug volledig, ook zijdelings, ondersteund. Ik had de lendensteun blijkbaar te veel naar voren gezet, waardoor ik het gevoel had dat ik te weinig zitvlak had en de zetels aan de harde kant waren. Beide problemen zijn nu weg.” 

Het lijkt bijna of de GLB enkel wordt gekozen door langere mensen, al is dat niet tot groot plezier van een derde chauffeur. “Wat betreft de stoel, ik heb de luxere uitvoering met verstelbare zittingen maar ondanks dat voldoet de stoel niet. Ik ben net geen 1 meter 90, maar de verstelmogelijkheden zijn te beperkt.” De EQB-rijders die aandacht besteden aan hun stoel zijn wel unaniem tevreden.  

Weggedrag en assistentiesystemen 

We beginnen weer met onze GLB 180-rijder. “Wegrijden uit stilstand gaat niet zo snel”, is de eerste kritiek. “De auto komt traag op gang en dat is eigenlijk het enige minpunt. Hij gaat wel goed door de bocht, helt weinig over en het weggedrag is neutraal. Dit gaat beter dan vooraf verwacht, dus de Mercedes rijdt wel lekker.” 

De eigenaar van een vierwielaangedreven GLB 200 diesel is ook over de aandrijflijn enthousiast. “De wegligging is superstabiel, elke bocht neemt hij moeiteloos. De motor is heerlijk krachtig, altijd fijn om te merken dat er veel reserve is als je bijvoorbeeld wilt inhalen.” Een andere GLB 200-rijder benadrukt graag de rust. “In het algemeen is de wagen stil te noemen, zeker bij vrijloop. Er zijn geen noemenswaardige windgeluiden of rolgeluiden. Enkel motorgeluid, wanneer je hem in de toeren jaagt.” 

Een elektrische rijder is zo mogelijk nog tevredener. “Het comfort-gehalte is werkelijk subliem”, jubelt hij. “Nu was het verschil tussen onze vorige auto, een Franse MPV, en de Mercedes EQB op zichzelf al enorm, maar de totale beleving en rijgedrag schreeuwen (of eigenlijk: fluisteren) comfort. Het onderstel is ontzettend comfortabel en hij zoeft als het ware over de weg.” Hij vindt bijval van een tweede EQB’er: “Het rijden is érg goed en kan eigenlijk niet genoeg positief worden benadrukt”, schrijft die. “Zeer stil. Geen bijgeluiden.” 

Toch is er een systeem dat roet in het eten gooit. “De lane-assistent is het gevaarlijkste onderdeel; zet je die niet uit en ga je over de streep, dan schrik je je bijkans een hartaanval. De auto remt zeer sterk en stuurt bij”, aldus de GLB 200 d 4Matic-rijder. “De lane assist grijpt soms wel heel stevig in”, vindt ook een GLB 180d-bestuurder.  

Het blijkt niet het enige overijverige systeem. “Dan is er nog een soort van remsysteem ingebouwd dat ook regelmatig de mist in gaat. Plots stopt je wagen met daarbij zeer veel geluid, echt schrikken, en dit zonder enige reden. Het Active Brake Assist System zoals men het noemt, zeer slecht voor het stress-gehalte”, ervaart een EQB 250-rijder. Een berijder die overwegend al erg ontevreden klinkt merkt hetzelfde op. 

Onderhoud, storingen en ergernissen

Een ergernis van meerdere rijders hebben we al onder het vorige onderwerp behandeld: overactieve sensoren lijden soms tot schrikreacties. Verder melden GLB-rijders weinig problemen. “De GLB heeft zich de afgelopen twee jaar ontwikkeld tot een fijne en betrouwbare reisgenoot en was bijna foutloos”, aldus onze GLB 180-rijder. “Er heeft zich alleen een probleem met uitvallende parkeersensoren voorgedaan. Vervelend, maar parkeren met alleen de camera werkt prima en ik mis het systeem niet.” Daarbij valt hem op hoe weinig de banden slijten: ‘Ik verwacht de 75.000 km wel te halen.’ Tot slot geeft hij enig inzicht in de onderhoudskosten. “Prijs van de onderhoudsbeurt bij 50.000 km viel me mee en bedroeg €550 inclusief btw. Daarbij is de auto redelijk voordelig in de wegenbelasting en verzekering. Bij elkaar vallen de kosten mee.”  

De GLB 200d-rijder is minder tevreden over de betrouwbaarheid. “Soms valt de turbo uit, vooral als je met cruisecontrol ingesteld een berghelling op gaat. Om het op te lossen moet ik dan stoppen en opnieuw starten; superirritant én gevaarlijk. Er komt overigens geen melding als de turbo uitvalt, dit is dan achteraf ook niet uit te lezen door de garage.” Uiteindelijk mondt het verhaal uit in wel erg botte pech, al wordt niet helemaal duidelijk wat er precies is gebeurd. 

De EQB-rijders lijken verstoken te blijven van onheil, zij melden niets dan positieve geluiden. Enerzijds is dat opvallend bij nieuwe elektrische auto’s, anderzijds zagen we hetzelfde bij de grotere Mercedes-Benz EQC. Onder de streep blijkt zowel de GLB als EQB volgens hun eigenaren en gebruikers behoorlijk praktisch, aangenaam rijdend en overwegend betrouwbaar. De lane assist en (parkeer)sensoren kunnen daarentegen wel wat finetuning gebruiken. 

Deel jouw ervaringen met je auto!
Je kunt mensen die op zoek zijn naar een andere auto helpen door in een gebruikersreview jouw ervaringen met je auto te delen! Dat kun je doen door na inloggen op deze site je auto aan te melden en een review te plaatsen. Had je al een review van je auto staan? Dan kun je ook een nieuwe review bij de auto als aanvulling plaatsen.

Lezersreacties (10) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum