Porsche Panamera S Hybrid (2012)

Hybride sportlimo

Porsche Panamera S Hybrid
Porsche heeft met de Panamera S Hybrid de snelste hybride sportlimo ter wereld in huis. De vraag die dan al snel in je opkomt: is het geen waanzin om een brandstofbesparend concept toe te passen in een auto met een 333 pk sterke compressormotor?

Porsche liet het afgelopen decennium menigeen de wenkbrauwen fronsen. Eerst komt het merk met een SUV, later lepelt het er een dieselmotor in, daarna presenteert het een 'vierdeurs 911' en dan zet het daar nog eens een hybride aandrijflijn in. De hybride variant van de Panamera zou in het huidige tijdsgewricht ook zomaar eens een hit onder sportautokopers kunnen worden.

De aandrijflijn kennen we al uit de Cayenne Hybrid. Tussen de zespitter en de achttraps Tiptronic Stransmissie zit een 47 pk sterke elektromotor. Die haalt z'n kracht uit een 70 kilogram zwaar accupakket, dat is weggewerkt in de kofferbak. In de E-Power-modus kan de elektromotor over een afstand van 1,5 kilometer solitair werken tot een snelheid van 70 km/h. Hij brengt z'n krachten via de normale versnellingsbak naar de achterwielen. Porsche heeft afgezien van vierwielaandrijving, om zo het brandstofverbruik te drukken. Ook tijdens elektrisch rijden voel je de bak gewoon schakelen. Kun je je rechtervoet niet langer bedwingen en trap je het gaspedaal in, dan begint de V6 zijn partij mee te blazen. Tijdens afremmen worden de accu's opgeladen. Dat er dan energie wordt gewonnen, gaat niet geheel aan je voorbij. Je voelt de Porsche ineens harder inhouden, terwijl je niet harder op het rempedaal trapt.

Vermogen genoeg

Trap het gaspedaal vol in en beide motoren geven parallel alles wat ze hebben. Er komt een gecombineerd vermogen van 380 pk vrij en je wordt getrakteerd op een gezamenlijk koppel van 580 Nm, bij een toerental dat iets boven stationair ligt. Eenmaal op kruissnelheid valt de naald van de toerenteller, als je het gaspedaal laat vieren, regelmatig terug naar 0. De V6 wordt dan losgekoppeld en uitgeschakeld. De auto verbruikt dan niets en het accupakket wordt bijgeladen. De Panamera is dan aan het 'zeilen', zoals Porsche dat zelf noemt. Dit kan tot een snelheid van 165 km/h en moet wonderen doen voor het verbruik. Porsche claimt zelf een brandstofconsumptie van 1 op 14,1. Wij komen op een gemiddeld verbruik van 1 op 10,5. Dat is voor een auto van dit kaliber toch een heel goede score.

De Porsche levert z'n riant bovenmodale prestaties in zo'n relatieve stilte, dat veel van de snelheidssensatie verloren gaat. Als je de contactsleutel omdraait, gebeurt er helemaal niets. En wegrijden gaat ook in stilte. Er klinkt slechts wat geruis van de banden. Trap je de Porsche vervolgens op z'n staart, dan klinkt de V6 nog steeds heel bescheiden. Met een gewicht van 1.955 kilogram is de Porsche Panamera S Hybrid geen lichtvoetige gooi- en smijtmachine. Desondanks geeft hij met de luchtvering in de sportstand wel het gevoel van een sportauto. De koets rolt amper over z'n lengteas. Het onderstel wordt dusdanig hard dat je nu en dan de neus ziet stuiteren. Comfort komt op een laag pitje te staan en de reacties op de snelheidsafhankelijk bekrachtigde Servotronic-besturing zijn zó direct, dat het lijkt of je zonder tussenkomst van een besturingsinstallatie aan de wielen draait. Een Panamera is natuurlijk geen 911, maar de rijeigenschappen van de Panamera S Hybrid zijn de naam Porsche zonder meer waardig.

Video

Oordeel

5 sterren

De zuinigste Porsche ooit presteert als een volbloed sportwagen. De hybridetechniek functioneert vlekkeloos en onmerkbaar.

Signalement

Merk Porsche
Model Panamera S Hybrid
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 8 versnellingen, sequentiële automaat
Aandrijving achterwielaandrijving
Prijs € 119.600

Specificaties

Brandstof benzine
Motor V6
Cilinderinhoud 2.995 cc
Maximaal vermogen 279 kW / 380 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 580 Nm bij 3.000 tpm
Accu capaciteit (bruto) 2 kWh
Inhoud brandstoftank 80 l
Lengte / breedte / hoogte 4.970 mm / 1.931 mm / 1.418 mm
Wielbasis 2.920 mm
Massa leeg 1.955 kg
Laadvermogen 530 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 2.200 kg / 750 kg
Banden voor245/50R18Prijzen
Banden achter275/45R18Prijzen
Topsnelheid 270 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 6,0 s (fabrieksopgave: 6,0 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 2,1 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 3,8s
Brandstofverbruik 7,1 l/100km
CO2-uitstoot 167 g/km

Lezersreacties (27) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.