Peugeot 3008 ST 1.6 THP (2009)

Fraai compromis

Peugeot 3008 ST 1.6 THP
Cross-over. Het is een populaire term die fabrikanten aan auto's koppelen waarvan ze niet echt weten in welk segment ze vallen. Neem de nieuwe Peugeot 3008; het is geen SUV en geen MPV, maar wat is het dan wel?

Volgens z'n makers heeft de 3008 het zachte rijgedrag van een limousine, terwijl hij de ruige kenmerken van een SUV combineert met de hoge zitpositie en multifunctionaliteit van een MPV. Het beste van meerdere werelden? Een auto met onbegrensde mogelijkheden?

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar is 'cross-over' niet gewoon een ander woord voor 'compromis'? Ga maar na: de Peugeot 3008 is deels MPV, maar de stoelen zijn niet uitneembaar. Hij vertoont kenmerken van een SUV, maar terreincapaciteiten heeft-ie nauwelijks.

Goed, Peugeot heeft Grip Control op de optielijst staan, maar zo effectief als echte vierwielaandrijving is dat niet. Toch heeft de Peugeot 3008 wel degelijk MPV-genen in zich, want de praktische bruikbaarheid van de achterbank en bagageruimte zijn prima in orde, mede dankzij de zeer slimme, in twee delen te openen achterklep. Het neerklappen van de achterbank is kinderlijk eenvoudig: trek aan een hendeltje in de bekleding van de wielkasten en de bank verdwijnt in ongelijke delen in de vloer. Zolang je de verplaatsbare bodem op het juiste niveau hebt gelegd, verschijnt er bovendien een nagenoeg vlakke laadvloer.

De gedeelde achterklep is erg handig, bijvoorbeeld in lage parkeergarages. Door de korte bovenste klep kun je die opengooien zonder bang te zijn voor schade en kun je de kont dichter bij muren parkeren dan bij auto's met conventionele achterkleppen.

Sedan

Met het MPV-karakter van de Peugeot 3008 zit het dus wel goed. Je kunt snel en simpel kiezen tussen bagageruimte of ruimte voor personen, zonder je rug te vernielen. Of hij als SUV uit de verf (of modder) komt, hebben we niet kunnen testen, maar we weten inmiddels wel of de nieuweling op verharde wegen de kwalificatie 'sedan' verdient. Wel, zover willen we niet gaan. De 3008 rijdt zeker niet als zo'n traditionele vierdeursauto, maar dat komt vooral door z'n hoogte. Hoewel ons testexemplaar is voorzien van Dynamic Rolling Control (DRC) merk je in bochten nog steeds dat de zwaartekracht behoorlijk aan het hoge dak trekt. Het systeem werkt wel, want de bochtenstabiliteit van de 3008 is keurig op orde voor zo'n hoge auto. Overigens doet het DRC z'n werk zonder de demping veel harder te maken. Hierdoor veert de 3008 onder alle omstandigheden comfortabel.

Daarentegen stuurt hij met z'n snelheidsafhankelijke bekrachtiging eigenlijk te licht, al zorgt die er ook wel weer voor dat de 3008 opvallend lichtvoetig aanvoelt. Die lichtvoetigheid is ook een gevolg van de motor in de opvallende Peugeot. We rijden met de 150 pk sterke 1,6-liter THP, een compacte turbomotor die meteen de sterkste keus is voor de 3008. Geloof ons: meer heb je niet nodig. Peugeot ging voor de ontwikkeling van deze motor een samenwerkingsverband aan met BMW en wat ons betreft heeft dat een van de fijnste viercilinders van dit moment opgeleverd. Hij heeft al vanaf lage toerentallen zin om de Peugeot op snelheid te helpen, zet geen keel op tijdens het accelereren en voelt aangenaam snel aan. De zesversnellingsbak is eveneenseen aanrader. Hij schakelt strakker en doeltreffender dan we van Peugeot gewend zijn. Prima!

Video

Signalement

Merk Peugeot
Model 3008 ST 1.6 THP
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 6 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 29.030

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.598 cc
Maximaal vermogen 115 kW / 156 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 240 Nm bij 1.400 tpm
Inhoud brandstoftank 60 l
Lengte / breedte / hoogte 4.365 mm / 1.837 mm / 1.639 mm
Wielbasis 2.613 mm
Massa leeg 1.434 kg
Laadvermogen 586 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.500 kg / 750 kg
Banden225/50R17Prijzen
Topsnelheid 202 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,1 s (fabrieksopgave: 8,9 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 3,4 s / 7,3 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 5,8 s / 9,1 s
Brandstofverbruik 7,1 l/100km
CO2-uitstoot 167 g/km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (40) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum