Mini Cooper SE - Eerste rijtest
Slechts één minpunt
67 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Volgens zijn makers is de nieuwe Mini Cooper SE trouw aan de kernwaarden van het merk en tegelijkertijd de meest verantwoorde variant ooit. En dat klopt. Helaas heeft de Mini Cooper SE één minpunt.
Al in 2009, lang voordat elektrisch rijden in zwang zou raken, rijden er Mini’s rond met een accupakket en een elektromotor. In vrij groten getale zelfs, want BMW gebruikt meer dan 500 Mini E’s om te inventariseren wat de mogelijkheden op het gebied van elektrisch rijden nu precies zijn, met hulp van con sumenten. Toch is het BMW zélf dat vervolgens met de i3 een elektrische auto in serieproductie neemt. Om het cirkeltje rond te maken, leent Mini nu weer de accuen motortechnologie van diezelfde i3 om de Mini Cooper SE aan de wereld te kunnen schenken. Het is misschien wel de verstandigste Mini ooit. Tegelijkertijd geeft de benaming ook weer dat de prestaties op het niveau moeten zitten van de Cooper S met 192 pk-verbrandingsmotor.
De Mini Cooper SE is één van de leukste rijdende elektrische auto’s van dit moment Met een 184 pk en 270 Nm sterke elektromotor moet de SE aardig in de buurt van die Cooper S kunnen komen. Het bekende sprintje klaart de elektrische Mini in 7,3 seconden en hoewel de topsnelheid is begrensd op 150 km/h, versnelt de auto daar heel gemakkelijk naartoe. Opmerkelijk: de acceleratiedrang vanuit stilstand valt wat tegen, pas als er een beetje vaart in zit, begint de elektromotor lekker te trekken. Volgens Mini een bewuste keuze in de elektronica om wielspin te voorkomen.
Zodra er echter een beetje snelheid in zit, voelt de Cooper SE sneller dan de kale cijfers doen vermoeden. Zeker in Sportstand flitst de auto zonder enige moeite tussen het verkeer door om zonder onderbreking in vlot tempo naar de geldende limieten rondom Miami te versnellen. De manier waarop de Cooper SE presteert, past heel goed bij het karakter van Mini.
Speels, gemakkelijk en fel doet de auto precies wat je hem opdraagt, zonder ooit zwaar aan te voelen. Omdat de tractieregeling heel snel kan bijsturen, haalt de auto daarnaast het maximale uit het beschikbare vermogen. Uiteraard probeert de auto ook zoveel mogelijk rendement uit de batterij te halen door rolenergie bij het lossen van het gaspedaal weer om te zetten in elektrische energie. Er zijn twee standen van vertraging, in de lichtste stand gaan de remlichten net niet aan terwijl het in de zwaardere recuperatiestand heel goed mogelijk is om de auto met een pedaal door het verkeer te loodsen. Overigens komt de Mini in beide standen helemaal tot stilstand zonder dat je het rempedaal hoeft aan te raken. De keuze tussen de twee standen gaat met een tuimelschakelaar en niet met flippers aan het stuur. Dat is jammer, de ervaring met andere elektrische auto’s leert namelijk dat juist een bedieningsmogelijkheid aan het stuur ervoor zorgt dat je in de praktijk hele dagen gaat rijden zonder ooit te hoeven bij remmen.
NET ZO ENTHOUSIAST
Net als de aandrijflijn moet ook het onderstel de reputatie van het Engelse merk hoog kunnen houden. Ondanks een gewichtstoename van 145 kilo ten opzichte van een Cooper S en een 18 millimeter hogere wagenbodem om het accupakket te beschermen, duikt de SE met hetzelfde enthousiasme bochten in om vervolgens vast te houden en gewillig te reageren op lastwisselingen. In het rempedaal valt ook weinig te merken van de overgang van vertragen op de elektromotor naar remmen op de schijven. Het gaat te ver om te zeggen dat je helemaal geen verschil kunt voelen met andere uitvoeringen, maar door het lagere zwaartepunt en de gunstiger gewichtsverdeling werkt het extra gewicht je niet noemenswaardig tegen in bochten.
Voor rechtuit geldt trouwens hetzelfde; op grotere oneffenheden voel je weliswaar dat de dempers de massa behoorlijk straf dempen, dat geldt voor de bestaande versies net zo goed. Het hoort een beetje bij Mini. Daartegenover staat dat de Cooper SE één van de leukst rijdende elektrische auto’s is die je op dit moment kunt kopen. Tenminste, als je minimaal € 34.900 hebt liggen, voor minder krijg je de Basic namelijk niet mee. Het gamma loopt vervolgens via de Essential en Charged door naar de Yours van € 42.900. Veel losse opties zijn er vervolgens niet meer te kiezen. In tegenstelling tot de vloedgolf aan mogelijkheden waar Mini om bekendstaat, houdt men het bij deze variant opvallend overzichtelijk. Dat wil overigens niet zeggen dat je bent veroordeeld tot een grijze met groene accenten zoals op deze pagina’s, want er zijn wel degelijk meerdere combinaties mogelijk van kleuren, daken en wielen. Alleen niet zoveel als we gewend zijn.
Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de keuzes die je hebt met betrekking tot het interieur. Afhankelijk van het uitrustingsniveau krijg je één van de vier combinaties van stoelbekleding en sierpanelen. Overigens merk je achter het stuur verder niet zoveel van het feit dat je elektrisch rijdt. Er is een nieuw digitaal instrumentarium en er zitten wat specifieke schakelaars in. Verder gaat het er vanbinnen aan toe zoals in elke andere Mini. Zelfs het ruimteaanbod wijkt niet af, al zou het gezien het uitgangspunt ook wel problematisch zijn geworden indien dat wel zou zijn verkleind.
ELEKTRISCH VERVOERMIDDEL
Als Mini slaagt de nieuwe Cooper SE dus wel. Er is eigenlijk maar één echt minpunt, wat helaas wel een groot minpunt is. Met 1.365 kilo weegt-ie voor een elektrische auto niet gek veel en de oorzaak daarvan is het relatief compacte accupakket dat onder de achterbank en tussen de voorstoelen ligt. De capaciteit van 32,6 kWh valt naar moderne maatstaven vrij beperkt uit en dat vertaalt zich in een weinig indrukwekkende actieradius van 235 kilometer volgens de WLTP-cyclus. Als we de auto op het startpunt met een volle accu meekrijgen, geeft de boordcomputer zelfs minder dan 200 kilometer actieradius aan. Door de Green+-modus in te schakelen, die de airco en stoelverwarming bijvoorbeeld uitschakelt, krijg je er wel iets bij. Meer dan 200 kilometer wordt in de praktijk een serieuze uit daging. Niet echt indrukwekkend. Mini onderstreept dat het voor 95 procent van de gebruikers meer dan voldoende zal zijn, omdat de Cooper SE 50 kW kan snelladen en 11 kW haalt op wisselstroom. Een steeds dichter laadnetwerk zorgt ervoor dat range anxiety überhaupt niet meer nodig is, benadrukt Mini. Toch is de kleine actieradius voor veel mensen gevoelsmatig een belangrijke beperking. Daar kun je met alle feiten van de wereld lastig tegenop. In de kern zijn mensen nu eenmaal veel vatbaarder voor emoties dan voor feiten. Als er één merk is dat dit zou moeten weten, is het juist Mini.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
- +Rijdt als een mini
- +Vlotte prestaties
- -Beperkte actieradius
- -Stevige prijs
Lezersreacties (67) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.