Mercedes eVito - Eerste Rijtest
De besteller voor de binnenstad
De elektrificatie in bestelautoland loopt achter bij die van de personenauto’s, hoewel er zeker serieuze stappen worden gezet. Bijvoorbeeld door Mercedes-Benz dat vanaf nu de eVito levert. Een 100 procent elektrische versie van de bestelauto Vito, waarmee we op pad gingen in een omgeving waar hij het best tot zijn recht komt. Al pakketten bezorgend doorkruisten we er de binnenstad mee.
Want gebruik in stedelijk gebied, dat is waaraan je moet denken bij de eVito. De middelgrote bestelauto komt 150 kilometer ver op een volle lading. Het accupakket met een capaciteit van 41 kWh snoept niets van de bagageruimte af, en daarmee is de eVito qua volume net zo bruikbaar als een Vito met dieselmotor. Daarover gesproken: Mercedes-Benz Vans heeft de voor wagenparkbeheerders zo belangrijke Total Costs of Ownership zoveel mogelijk gelijk proberen te houden aan die van een Vito 114 met automatische transmissie. Al zijn er uiteraard nog wel meer beperkingen dan alleen die begrensde actieradius. Zo mag de eVito bijvoorbeeld niets trekken en het laadvermogen is 1.015 kilo.
Toch lijkt Mercedes een sterke troef in handen te hebben. In het segment onder de Vito zijn diverse elektrische modellen beschikbaar, zoals de Renault Kangoo Z.E. (een elektrische Citan staat op de rol voor ná 2020, waarschijnlijk op basis van een nieuwe generatie Kangoo) en de Nissan eNV200. Een stap erboven komt Mercedes-Benz begin volgend jaar met de eSprinter en leveren Renault en Volkswagen nu al respectievelijk de Master Z.E. en e-Crafter.
Van het formaat Vito bestaat er op elektrisch gebied nauwelijks iets, als je de Streetscooter Work tenminste niet als volwaardige bestelauto ziet, en daardoor kan Mercedes-Bens inspelen op de groeiende behoefte van bedrijven die voor tenders van gemeenten en overheden wel moeten beschikken over elektrische bedrijfsauto’s. Anders mag je niet eens meedingen in de aanbesteding. Denk daarbij aan aannemers die inschrijven op een opdracht in de openbare ruimte of aan het vervoer van schoolkinderen – de eVito is er namelijk ook als Tourer, een personenbus. Daarbij is er ook nog zoiets als de oprukkende milieuzone, waardoor de diesel meer en meer van bepaalde plekken wordt geweerd.
REGENERATIESTAND VIA FLIPPERS
Onze testrit voert door Tilburg. De adressen waar we ons pakket moeten afleveren, liggen zo’n anderhalf tot twee kilometer uit elkaar. Het is een van de heetste junidagen ooit gemeten en de airco staat dus vol aan. De actieradius van de volgeladen eVito is volgens de display 149 kilometer. Als de handbediende airco in de hoogste stand aan het blazen slaat, loopt de reikwijdte echter snel terug naar 143. Als we twee pakketjes hebben bezorgd, blijft hij rond de 140 kilometer aangeven. Optrekken, uitrollen en bijremmen zijn niet nodig, doordat we de recuperatiestand via de flippers aan het stuur in D hebben gezet. In die stand remt de bus sterk af op zijn elektromotor. Er zijn nog drie rijstanden voor de mate van regeneratie. In de E-modus zul je nooit de volle 85 kW (115 pk) van de eVito benutten. Van 0 tot 70 km/h komt de eVito lekker vlot van zijn plek, waarbij de slinkende actieradius bij rijden over wegen waar 70 kilometer is toegestaan tegelijkertijd duidelijk maakt wat sneller rijden met de inhoud van het accupakket doet. Standaard houdt de auto het bij 80 km/h voor gezien, optioneel is begrenzing op 100 of 120 km/h mogelijk.
Het laden met gelijkstroom van de eVito duurt 6 uur, met wisselstroom laden behoort niet tot de mogelijkheden. Dat zou de auto duurder maken, luidt een van de argumenten van het merk. De prijzen van de eVito beginnen bij € 41.990 voor Lengte 2, de langere L3 kost minimaal € 46.720.
De uitdagingen om het bestelautowagenpark te elektrificeren zijn vele malen groter dan bij de personenauto’s, want het aanbod is nog beperkt en er is ook nog zoiets als de acceptatie van de bestuurder. Die zal ook weer tegen beperkingen aanlopen wanneer hij of zij van de werkgever een elektrische bestelauto ter beschikking krijgt. Een klus buiten de regio kan dan tot heel wat extra stress leiden. Op alle andere dagen, wanneer de 150 kilometer wel toereikend is, zal het comfort en de souplesse van de aandrijflijn juist tot de positieve bijkomende arbeidsomstandigheden worden gerekend.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
- +Gebruikscomfort in de stad
- +Emissievrij
- -Mag geen aanhanger trekken
- -Beperkte inzet