Test: Mercedes-Benz SLK 250 CDI en SL 350 (2012)
Open voor een betere wereld
Bij een open tweezitter lijkt de opwarming van het klimaat een zegening. Desalniettemin lepelt Mercedes-Benz in de SL en SLK nu ook motoren die om het broeikaseffect in toom te houden serieus minder CO2 uitstoten. Is dat inleveren aan rijbeleving of hoeft een betere wereld het rijgenot niet in de weg te staan?
Open auto's en dikke motoren, het is zo'n mooie combinatie. Helemaal wanneer het uit het zuiden van Duitsland komt. In tijden dat de auto-industrie gebukt gaat onder het CO2-juk blijkt het echter ook efficiënter te kunnen. Het is nog net niet dat Mercedes-Benz z'n roadsters met een hybride aandrijflijn uitrust om het brandstofverbruik en daardoor direct ook de CO2-uitstoot terug te dringen, maar er wordt wel degelijk gekeken naar de hoeveelheid brandstof die nodig is om plezier te kunnen maken. Zodoende hebben we nu kennis kunnen maken met open tweezitters voorzien van een uiterst efficiënte benzinemotor en zelfs een dieselmotor. In het geval van de benzinemotor gaat het om de SL 350 waar een uitgekiend directe brandstofinspuitingsysteem ervoor zorgt dat er geen druppel te veel verbruikt wordt. De dieselmotor vinden we terug in de SLK 250 CDI.
Topless dieselen
Na de C-, de E-, de GLK-, de M- en zelfs de CLS- en S-klasse heeft Mercedes-Benz nu ook de SLK voorzien van de 204 pk leverende 2,1 liter viercilinder dieselmotor. Hiermee is het overigens niet de eerste open Mercedes met een dieselmotor. De CLK was er in 2005 al met een dieselmotor en de huidige E-cabriolet is er zelfs in twee dieselvarianten. Maar goed, dat zijn cabrio-versies van bestaande modellen en de SLK is een pure tweezits roadster, da's toch net even anders. Wil je zo'n auto wel als diesel? Of zijn er eigenlijk helemaal geen redenen om daar moeilijk over te doen? Het primaire doel is in elk geval het terugdringen van het verbruik en de CO2-uitstoot en dat lijkt gelukt. De SLK 250 CDI is goed voor 128 gram CO2 per kilometer, dat is 23 gram minder dan de zuinigste benzineversie. Alleen, wat schiet je daar als trotse eigenaar mee op? Een SLK koop je toch in eerste instantie voor de pret. Rationeel bekeken zijn er namelijk genoeg alternatieven voor een open tweezitter. Maar er zijn ook punten die pleiten door de diesel. De SLK 250 CDI beschikt namelijk over een maximum koppel van 500 Nm en dat al vanaf 1.600 toeren per minuut. Dat is een serieuze dosis trekkracht.
Rauwe brommer
Na het indrukken van de startknop is de motor duidelijk hoorbaar. Hij bromt een beetje rauw; niet dominerend, maar wel aanwezig. Dit is niet echt wat we verwachten bij een auto die bedacht is om te cruisen. Om met de wind in je haren te genieten van slingerende routes die je leiden naar verre warme stranden willen we meer een snerpende gil of anders een zoemend zoeven. Zodra we eenmaal rollen maakt de vierpitter in eerste instantie een zachtaardige indruk, niet iets waar de adrenaline van door de aderen gaat kolken. De reactie op het gaspedaal is net iets minder scherp dan bij een benzinemotor. De auto maakt met deze motor in eerste instantie een net iets te milde indruk. Dat is echter stilte voor de storm. Wanneer we hem de sporen geven blijkt al snel dat we niets te kort komen. Samen met de zeventrapsautomaat vormt de dieselmotor een goed op elkaar ingespeeld duo, helemaal wanneer de 7G-Tronic in de sportstand staat. Niet om op het scherpst van de snede te acteren, wel om ontspannen de meest attractieve routes te verslinden. Nervositeit is hem volkomen vreemd, goedmoedig duwt-ie je van bocht naar bocht, aan trekkracht geen gebrek. Het onderstel en de aandrijflijn blijken prima met elkaar in balans. Een volbloed sportwagen is de auto niet met deze dieselmotor, maar zo is de SLK in basis ook niet bedoeld. De verhouding tussen comfort en dynamiek is helemaal in balans.
Handbak op komst
De SLK 250 CDI leent zich prima om er Europa mee te doorkruisen maar net zo makkelijk om voor dagelijks gebruik ingezet te worden. Niet in de laatste plaats vanwege z'n gunstige verbruik. Mercedes-benz geeft zelf een gemiddelde van 4,9 liter per 100 kilometer op (1 op 20,4). Wij kwamen volgens de boordcomputer niet verder dan 1 op 14, wat nog altijd niet verkeerd is voor een bijna anderhalve ton wegende auto die je nog genoeg weet te verleiden om het gaspedaal in te trappen. Momenteel is de SLK 250 CDI alleen verkrijgbaar met de zeventraps automaat en staat daarmee voor € 49.200 in de prijslijst, duizend euro voordeliger dan de goedkoopste benzine SLK met dezelfde transmissie. Later dit jaar zal de SLK 250 CDI ook met handbak leverbaar worden, in lijn met de benzineversie mag verwacht worden dat die zo'n 3.000 euro goedkoper zal zijn. Voor ons hoeft dat echter niet, de 7G-Tronic sluit qua dynamiek keurig aan bij de diesel, alert genoeg om er geenszins bij in te dutten.
Vergeet de sportknoppen
Bij de introductie van de nieuwe SL stond ons alleen de 500 met z'n V8 turbomotor ter beschikking. Inmiddels hebben we de gelegenheid gekregen om de 350 met z'n atmosferische V6 aan de tand te voelen. De eerste SL kreeg een direct ingespoten zescilinder om maximaal te kunnen presteren. Dat was zestig jaar geleden, of nou ja, eigenlijk is het 58 jaar geleden dat de eerste productieversie op de markt verscheen. Maar wie zijn wij om een feestje te verstoren? Vier wat je vieren kunt! De jongste SL voornamelijk een direct ingespoten zescilinder gekregen om verbruik en vooral de daaruit voorkomende CO2-uitstoot terug te dringen. Het is dezelfde 306 pk sterke V6 die we inmiddels ook kennen uit auto's als de E, S en CLS, helemaal niets mis mee. Dat de motor als BlueDirect door het leven gaat doet vermoeden dat het hier om een groene eco-versie gaat, maar dat heeft voornamelijk te maken met z'n relatief lage verbruik en CO2-uitstoot (30 procent minder dan de vorige SL 350). Aan z'n prestaties doet het niets af. De nieuwe heeft weliswaar 9 pk minder, maar met een maximum koppel van 370 Nm wel 10 Nm meer en de auto is dan ook nog eens 140 kg lichter.
Als een vorst
In de praktijk vertaalt zich dit naar een auto die goed vooruit wil. Oké, in rechte lijn moet-ie z'n meerdere erkennen in de 500 en dan is er uiteraard ook nog het nodige AMG-geweld op komst, maar je voelt je bepaald geen stakker. Wanneer we de Autobahn laten voor wat het is en die verwisselen voor bochtige binnenwegen, lijkt de SL 350 zich meer in z'n element te voelen. Van gezapigheid is geen sprake. Met de 306 pk lukt het prima om op de enigszins natte slingerwegen op het platteland rond Stuttgart de grens op te zoeken. Je vraagt je welhaast af wat je nog met een dikke V8 moet. Maar is dat wel wat je wil? Een volbloed sportwagen is de SL niet, daarvoor staat niet alleen de voor een GT net iets te traag reagerende automaat in de weg. De hele auto is gewoon niet bedacht om in de overtreffende trap te gummen, alle sportknoppen ten spijt. Hij straalt een welhaast statige hoogwaardigheid uit waarbij de V6 prima in de pas loopt. De motor is goed in staat om de dynamiek van de rest van de auto te volgen zonder dat daarbij ook maar het minste aan comfort in wordt ingeboet. Die attractie is groot genoeg. En als je dat dan ook nog eens open kunt doen, dan voel je je vanaf € 106.400 de koning te rijk.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Videoflashback: Ferrari California T vs. Mercedes-AMG SL 63 - Dubbeltest

Mercedes-Benz SL 500 (2012)

Test: Mercedes-Benz SL 500 - Porsche 911 Carrera S Cabriolet

Test: Mercedes-Benz SL 63 AMG (2012)

Mercedes-Benz SLK 350 BlueEFFICIENCY (2011)

Mercedes-Benz SLK
Lezersreacties (4) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.