Mercedes-Benz 500 SEL – 1992 – 500.000 km - Klokje Rond

S-klasse met achterstallig onderhoud, al rijdt hij volgens eigenaar geweldig

113 reacties

Video
AutoWeek 50 2023
AutoWeek 50 2023

Je leest het in AutoWeek 50 2023

Deze Mercedes S-klasse heeft al een hele geschiedenis achter de rug. Vanuit Duitsland kwam hij via Frankrijk uiteindelijk terecht in Nederland. Eigenaar Paul van der Meer kocht hem met twee ton op de klok, nu tien jaar geleden, en reed er – op lpg – eventjes drie ton bij. Maak kennis met Helmuth!

Als je het hebt over een echte zogenaamde petrolhead, dan heb je het bijvoorbeeld over de eigenaar van de Klokje Rond-auto van deze week: Paul van der Meer uit Leimuiden. Hij eet, drinkt en slaapt auto’s. Hij heeft er alleen nooit zijn werk van gemaakt, want Paul was ondernemer in vastgoed.

“Allemachtig, wat is dit nu weer? Wel potverdrie nog aan toe!” Paul komt aan bij Carrec in Soesterberg en ziet dan pas een lelijke kras aan de achterzijde, aan de rechterkant van de lange S. “Deze zat er nog niet. Ik zweer het je, wat is dit nu weer!” Een onbekende kras is de nachtmerrie van elke autoliefhebber. Plaats delict: Leimuiden.

Huis in Frankrijk

Over tot de orde van de dag: het verhaal van Paul en zijn Mercedes-Benz 500 SEL. “Dat is een verhaal op zich. De auto komt uit het Duitse Mannheim en werd gereden door een hoogleraar. In 2008 werd de auto geïmporteerd door een Nederlandse Mercedes-Benz-youngtimerspecialist”, vertelt Paul. Die specialist verkocht deze SEL aan een Nederlandse liefhebber. “Die was een huis aan het bouwen in Frankrijk en na een paar ritjes vanuit Nederland naar zijn tweede huis in Frankrijk liet hij er eerst een trekhaak op zetten en daarna een lpg-installatie inbouwen, want 1 op 6 is op lpg toch een iets ander verhaal ...”

Franse fiscus nekte S-klasse met 326 pk sterke 5.0 V8

De tweede eigenaar ging zich uiteindelijk definitief in Frankrijk vestigen, maar het overzetten op een Frans kenteken bleek door de Franse fiscale regels toch een beetje begrotelijk te worden. Paul: “Met 326 pk en een motorinhoud van vijf liter werd dat een prijzige aangelegenheid. Het is natuurlijk geen 2CV’tje.”

Zodoende belandde de SEL opnieuw bij de Noord-Hollandse youngtimerspecialist. Toen sloeg onze Paul toe. “Eind 2012 reed ik nog rond in mijn Zwitserse 560 SEL. Met een jaarkilometrage van zo’n 15.000 was 1:6 geen drama, maar toen ging ik voor zaken elke twee weken naar Mannheim en Straatsburg en werd voor mij 1 op 6 ook wel een ding. Toen zag ik Helmuth. De kleur Rauchsilber was niet mijn favoriet, maar man man, wat reed het goed.”

Paul deed zichzelf dus de 500 SEL cadeau, die op dat moment twee ton op de klok had. Hij past helemaal in het soort auto’s waarin Paul zich doorgaans beweegt, want behalve die 560 SEL zijn er ook nog een CLS 500 en een ML 63 AMG langsgekomen, maar ook de iconische Mercedes-Benz 500 E.

ML sloeg alles qua verbruik

De CLS en de ML namen tijdelijk de plaats in van de 500 SEL en zelfs Paul, die toch wel gewend is aan een stevig brandstofverbruik, schrok van de ML. “Wij woonden toen in Spanje en ik stond paf van de power van die ML. Hij knalde werkelijk elke helling of berg op alsof het niets was. Toen keek ik naar het verbruik op de boordcomputer en zag ik dat een stevig bergritje zomaar 37 liter per 100 kilometer opleverde. Idioot gewoon!”

Terug in Nederland nam de 500 SEL weer zijn taak op zich als dagelijks vervoerder, tot groot genoegen van Paul. Hij reed hem van twee ton naar een half miljoen. “Ik heb een maat die het onderhoud van de auto voor zijn rekening neemt. Wat er moet gebeuren, laat ik doen. Ik surf me suf op internet om onderdelen scherp in te kopen en hij zet ze erop. Ik geniet met volle teugen van het geweldige rijden met deze auto. Het is echt nog een traditionele Mercedes-Benz, goed in elkaar geschroefd en ongehoord comfortabel”, aldus Paul. De auto is echter ook al bijna dertig jaar oud. Dat is te merken en te zien als we inzoomen op waar keurmeester Joep Schuurman inmiddels mee bezig is: een grondige check van bumper tot bumper.

De proefrit viel niet mee en de bevindingen onder het rijden zien we terug als Joep de auto op de brug zet. Het wordt vandaag weer een lange, lange lijst met dingen die niet deugen. Ook al kostte deze auto meer dan een ton en staat er Mercedes-Benz 500 SEL op, hij zal vandaag geen schouderklopje binnenslepen. “Dit is weer een gevalletje van te weinig onderhoud op het moment en de plaats waar het ernstig nodig is”, vertelt Joep. “Inmiddels loop je zover achter de feiten aan dat er geen beginnen meer aan is.”

Eigenaar Paul: “Ik snap Joep volkomen, dit is geen rationeel autorijden meer. Ik ben de eerste om dat toe te geven. Toch ga ik nog geen afscheid nemen van mijn Helmuth. Sommige beslissingen zijn nu eenmaal niet economisch onderbouwd. Dat is het verhaal van deze auto. Ik vind het rijden té geweldig. Nog steeds!”

Wat mankeert eraan?

  • De auto ziet er doorgezakt uit, staat te laag
  • De motor loopt slecht stationair
  • Er is (heel) veel motortrilling in de auto te voelen, de motorsteunen zijn versleten of defect
  • De uitlaat maakt een enorme herrie door lekkage en losliggende hitteschilden
  • De auto geeft een melding dat er verlichting defect is
  • Het automatisch inklappen van de spiegels werkt niet
  • Het intrappen van het rempedaal kost te veel kracht
  • De bediening van de airco werkt niet goed
  • Het stuurwiel kraakt bij verdraaien
  • De schokdempers slaan regelmatig door tot de eindaanslag, mogelijk doordat de rijhoogte nu te laag is
  • De automaat bonkt bij het schakelen
  • De auto trilt bij het remmen
  • Op de snelweg of tijdens flink accelereren houdt de motor soms stevig in
  • Op de snelweg komt heel veel windgeruis vanaf het dak, dat op snelheid zelfs open lijkt te gaan staan
  • Bij rijden op gas heeft de motor helemaal geen vermogen
  • De ruitenwissers voor bewegen zeer moeizaam en traag over de ruit
  • De afstelling van het wissermechaniek voor klopt niet. Dit kan ook overmatige slijtage zijn
  • De multiriem ziet er zeer slecht uit
  • De kabelboom van de gasinstallatie ligt deels onbeschermd op de motor
  • De steun van de gasinjectoren zit niet vast
  • De remvloeistof lijkt erg oud
  • De motor lekt op diverse plaatsen olie
  • De draagarmrubbers voor zijn in zeer slechte staat
  • De achterbanden zijn versleten tot onder het apk-minimum
  • Divers ophangings- en montagemateriaal van de uitlaat is in dusdanig slechte staat dat het niet meer te (her)gebruiken is
  • De achterdemper van de uitlaat ontbreekt (is afgebroken)
  • Op diverse plaatsen is de carrosserie stevig aan het roesten
  • Het pitman-stangenstelsel rechtsvoor heeft flinke speling
  • De bovenste draagarm rechtsvoor heeft flinke speling

De mening van Carrec Technocenter

“Deze auto is best een gecompliceerd apparaat. Er zit heel veel op en aan en dat betekent extra werk voor de garage. Dat is niet gebeurd. Hij ligt serieus achter op schema. Er moet heel veel gebeuren wat ik in één oogopslag kan zien. Reken erop dat er nog meer ‘achter’ zit. Zodoende zie ik geen toekomst meer voor deze limousine.’

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Signalement

Merk Mercedes-Benz
Model 500 SEL
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 4 versnellingen, automaat
Aandrijving achterwielaandrijving
Nieuwprijs € 113.581

Specificaties

Brandstof benzine
Motor V8
Cilinderinhoud 4.973 cc
Maximaal vermogen 240 kW / 326 pk bij 5.700 tpm
Maximaal koppel 480 Nm bij 3.900 tpm
Inhoud brandstoftank 100 l
Lengte / breedte / hoogte 5.213 mm / 1.886 mm / 1.497 mm
Wielbasis 3.140 mm
Massa leeg 2.010 kg
Laadvermogen 650 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 2.100 kg / 750 kg
Banden235/60R16Prijzen
Topsnelheid 250 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 6,7 s
Brandstofverbruik

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (113) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum