Lotus Europa SE

Pretpakket

Lotus Europa SE
Lotus Europa SELotus Europa SELotus Europa SELotus Europa SELotus Europa SE
AutoWeek 30 2008
AutoWeek 30 2008

Je leest het in AutoWeek 30 2008

Naast zijn vederlichte gestripte sportwagens wil Lotus ook iets meegaander modellen gaan bouwen. De Lotus Europa SE past in dat plaatje. Zeggen ze. Maar is dat ook zo?

De echte liefhebbers zullen deze week met minstens één opgetrokken wenkbrauw over de Lotus-stand op de autoshow van Londen wandelen. Met de nieuwe en aanmerkelijk ruimere Eagle 'twee plus twee' slaat het tot nu toe volkomen puriteinse Britse sportwagenmerk immers nieuwe wegen in. Een route die niet echt parallel lijkt te lopen met de ooit onaantastbare filosofie van Colin Chapman. De bedenker van Lotus boorde ooit zelfs wielbouten uit als dat een paar grammetjes winst opleverde.

Of die aanpak in de Eagle écht is losgelaten, zullen we pas over een paar maanden weten, maar gelukkig was er de afgelopen week als voorproefje ook actueel nieuws van het Lotus-front te melden: de Europa SE. Een aangepaste Europa S en volgens de Britten zelf een auto die 'meer aan het verfijnde uiterste' van de modellenlijn moet worden ingeschaald. Hmmm…

Houdini

Een Lotus voor dagelijks gebruik dus? De eerste indrukken wijzen daar niet helemáál op. Onze rijgenoot wurmt zich namelijk als vanouds met een soort Houdini-act in de passagiersstoel. Instappen vergt net als bij het voorgangermodel dus nog steeds behoorlijk wat behendigheid. Om over het weer uitstappen maar te zwijgen. Voor iedereen, behalve de meest behendige en vooral ook kleine rijders, is het aan te raden om niét voor een vol terras te parkeren. Het komt niet bepaald cool over als je zo'n beetje op handen en voeten uit de auto komt kruipen.

Maar goed. Ter zake. We hebben vastgesteld dat ook de Europa SE niet bepaald een Gran Turismo is. Wat is het dan wel? Nou, noem hem maar rustig een pretpakket op wielen. Uiterlijk zijn er niet zo gek veel verschillen met zijn voorganger te zien, maar in karakter is hij duidelijk merkbaar bijgepunt. Zo is de achter je rug geplaatste middenmotor een toefje opgepept. De tweeliter GM-krachtbron – we kennen hem ook uit Saabs - krijgt een nieuwe afstelling en een iets grotere turbo mee, zodat hij er nu 225 pk en 300 Newtonmeter uit perst. In de Europa S levert de 2.0 turbo 200 pk. Overigens meldt een Britse techneut ons fijntjes dat de krachtbron oorspronkelijk door de engineering afdeling van Lotus zelf is ontwikkeld.

Uiteraard gaat het verhaal verder. Ook het onderstel werd namelijk stevig beetgepakt. De hele afstelling is veranderd, maar veel opvallender is het gebruik van nieuwe en grotere en bredere wielen. Vóór 17 inch en achter 18 inch. Geschoeid met F1 Eagle-banden trouwens. Nee, niet op hun naam gekozen, maar omdat ze in de regen beter werken dan de alternatieven die Lotus bekeek.

Remmen

Ook het remsysteem werd aangepakt. De extra ruimte in de wielen werd meteen opgevuld met een AP racing-remsysteem en grotere schijven. De voorste meten 308 mm en zijn uitgerust met 'dubbele' vierzuiger remklauwen. ABS hoort er natuurlijk ook bij, maar onze techneut meldt gevat dat die zó is afgestemd dat hij de pret niet kan verzuren. 'De antiblokkeertechniek gaat zich er pas mee bemoeien net voor je zou crashen."

Tot slot nog even een blik in de cabine. Die is standaard met leer afgewerkt en oogt wat strakker dan in de vorige generatie. Al is het raar dat het leer op het dashboard halverwege de stuurkolom opeens ophoudt. Een klein leren bergmapje tegen het plafond geeft al aan dat de bergruimte verder van het type 'tandenborstel' is.

Rijden dan maar. Het eerste dat opvalt, is dat je een haring in een ton zit. De benen ingeklemd tussen dorpel en console, omsloten door een tamelijk harde kuipstoel en met de kruin net onder de dakhemel. Waardoor langere rijders trouwens slechts met moeite onder de bovenrand van de voorruit door zullen kijken. Persoonlijk zouden we het aandoenlijke zonneklepje dat daar het zicht extra blokkeert onmiddellijk verwijderen. Alle verhalen over een zachtere aanpak ten spijt is ook de nieuwe Europa SE gewoon een behoorlijk eigenzinnige auto. Schoonmoeder zal waarschijnlijk niet staan te trappelen om een stukje mee te rijden. Ook al te grote vakantieritten zitten er niet in, tenzij je genoegen neemt met een paar weekeindtassen bagage. Binnenin kun je met enige moeite je portemonnee opbergen, in de neus vind je uitsluitend wat reservoirs en andere onderhoudspunten en achterin staat de dwars geplaatste motor. Zodat er alleen een ondiepe bak helemáál achterin onder de achterklep - alias motorklep - overblijft.

Pret

Eenmaal binnen valt echter niet te ontkennen dat je een boel pret kunt beleven. Hoe meer bochten des te mooier. De met 960 kilogram relatief zware Europa SE laat zich namelijk als een soort motorfiets op vier wielen mennen. Hij reageert ondanks de aanwezigheid van een turbo opvallend direct op instructies van het gaspedaal en gaat er dan met grote stappen vandoor. De sprint naar honderd raffelt hij in iets boven de vijf tellen af en zijn top schijnt ergens rond de 235 te liggen. Maar vooral de enorme souplesse is opvallend. Wat dat betreft, mag je de Lotus inderdaad meegaand noemen. Natuurlijk is de stoel hard, moet je in korte bochten tamelijk krachtig aan het stuur draaien, voelt de 'zachtere' vering nog steeds stevig aan en word je bij de eerste onverwachte verkeersdrempel bijna verrast door het remsysteem. Je moet namelijk veel harder trappen dan je na het zien van de remklauwen verwacht.

Het hoort allemaal bij de DNA van Lotus. Het Britse merk mag zich dan wat softer op gaan stellen omdat de kachel nu eenmaal niet alléén van puristische liefhebbers kan branden, maar het blijft een Lotus. De bedoeling is helder; je moet de weg voelen. Eenmaal op tempo voelt de besturing lekker direct aan met - inderdaad - een prettiger balans en minder onderstuur dan voorheen, oneffenheden in het wegdek blijven voor het zitvlak niet bepaald onopgemerkt en als je het eenmaal weet, zit er toch een zekere logica in die afstelling van het remsysteem. Niks hard remmen als je net op het pedaal drukt. Als je stevig in de ho-houders wilt duiken, moet je daadwerkelijk hard trappen.

Prijskaartje: € 68.145. Inclusief alles. Nou ja, zoals het Lotus betaamt, valt dat ook wel mee. Het legt allemaal maar gewicht in de schaal, nietwaar? Maar met airco, radio met navigatie en leren bekleding is de Europa SE aardig bedeeld. Enneh… hoe zei de techneut het ook al weer? Ontworpen zodat je de weg voelt? Zou hij dan ook bedoelen dat iets minder behendige kopers zo'n beetje op handen en voeten naarbuiten moeten kruipen?