Lexus RX 450h vs. Mercedes-Benz GLE 350de - Vergelijkende test

Aanval op de pionier

123 reacties

Video
AutoWeek 28 2020
AutoWeek 28 2020

Je leest het in AutoWeek 28 2020

In 2005 was de RX de allereerste hybride van Lexus. Destijds was zo’n aandrijflijn in dit segment uniek, maar de laatste jaren doet ook de concurrentie vrolijk mee op hybridegebied. Mercedes probeert het nu weer met de nieuwe GLE 350de, een plug-inhybride met een dieselmotor. Is dat een goed alternatief voor Lexus’ beproefde, maar aangescherpte recept?

Op het eerste gezicht lijkt er niet zoveel te zijn veranderd aan de Lexus RX. Het bekende familiegezicht van het Japanse merk bleef intact bij de recente facelift, maar stiekem is bijna het hele front nieuw. Koplampen, grille en voorbumper kennen alle drie een andere vorm en een andere indeling. De voorzijde oogt daarmee wat platter en breder dan voorheen en past nu beter bij modernere Lexus-modellen als de ES en LS. Dat Lexus de RX bij de tijd houdt, is niet zo gek; vooral in de VS is de auto erg in trek. In Nederland zijn de verkoopcijfers heel wat minder indrukwekkend, maar hier wist de RX door de jaren heen toch nog uit te groeien tot de op twee na (CT en IS) populairste Lexus tot nu toe. Dat was zonder hybridetechniek hoogstwaarschijnlijk niet gelukt. De deels elektrische aandrijflijn drukt verbruik en CO2-uitstoot en daarmee ook de aanschafprijs. Met een vanafprijs van zo’n 78 mille is de auto voor dit segment relatief voordelig, al zijn er de laatste tijd steeds meer concurrenten die hem op dat vlak naar de kroon proberen te steken. Het wapen waarmee dat gebeurt, is vrijwel zonder uitzondering de plug-in hybride. In de vorm van een laag bpm-tarief is er nog altijd sprake van een flink belastingvoordeel op deze auto’s.

De nieuwe Mercedes-Benz GLE 350de is in dit verband een uitstekend voorbeeld. Dankzij een theoretische uitstoot van slechts 29 g/km neemt de staat genoegen met € 783 aanschafbelasting, terwijl voor regulier aangedreven GLE’s bedragen tussen de 24 en 58 mille zijn verschuldigd. Daarmee is de 320 pk en 700 Nm sterke plug-in net iets voordeliger dan de instapdiesel 300d, die 245 pk en 500 Nm uit zijn viercilinder perst. Die dieselmotor heeft de 350de ook, een zeldzaamheid in hybrideland. Mercedes combineert hem in dit geval met een 136 pk elektromotor en een accupakket van maar liefst 31,2 kWh. Dat is ongekend groot voor een plug-in en het zorgt ervoor dat deze loodzware, hoge SUV ook in de praktijk bijna 100 kilometer elektrisch kan rijden. Daarvoor moet het natuurlijk niet harder gaan dan 100 km/h, maar alsnog betekent dit dat je heel wat ritten elektrisch kunt afleggen. Tegen een kleine meerprijs kan de GLE zelfs aan de snellader, al is de meerwaarde daarvan bij plug-in hybrides beperkt.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (123) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum