Test: Lexus LS 600h (2013)

Bedacht om te behagen

Lexus LS 600h
Lexus LS 600hLexus LS 600hLexus LS 600hLexus LS 600hLexus LS 600hLexus LS 600hLexus LS 600h
AutoWeek 3 2013
AutoWeek 3 2013

Je leest het in AutoWeek 3 2013

De Lexus LS heeft een serieuze make over gekregen. Z'n uiterlijk toont wat stoerder en loopt daarmee helemaal in de pas met de andere Lexi. Is de auto er zelf ook dynamischer op geworden of staat comfort nog altijd voorop?

Op de valreep van 2012 heeft Lexus z'n vlaggenschip, de LS, grondig op de schop genomen. Het voorkomen is in lijn gebracht met de rest van het gamma, en op maar liefst 3.000 punten is de auto herzien. Werkelijk alles is tegen het licht gehouden, van aandrijflijn tot onderstel en van veiligheidsvoorzieningen tot comfortverhogers. Het is overigens niet de eerste keer dat de auto grondig aangepakt is, in 2010 werd het alweer uit 2006 stammende ontwerp ook al op 2.500 punten verbeterd. Alles om het leven van de verwende automobilist nog verder te veraangenamen.

Uiterlijke aanpassingen

Het meest opvallend is dat de LS nu de kenmerkende neus heeft die ook de andere Lexus-modellen siert, het maakt de auto stoerder maar meteen ook iets minder tijdloos. Al is het nog altijd bescheiden vergeleken met de F Sport Line-versie, inderdaad er is nu ook een sportieveling in de LS-familie. De F Sport Line toont een stuk agressiever, niet in de laatste plaats door een 10 mm verlaagde onderstel en two tone wielen. Maar goed, dat is allemaal uiterlijkvertoon. Voorop staat bij de LS het vermogen om z'n verwende inzittenden zonder problemen te behagen. Dat begint met het Advanced Illumination System (AIS). Dit interieurverlichtingssysteem begint al voorzichtig te branden wanneer je in de buurt van de auto komt waarna het zich vervolgens aanpast aan alles wat je gaat doen (instappen, starten, wegrijden). En dat allemaal door een keur aan lichtpunten iets uitbundiger te laten schijnen of juist te dimmen. Alles om je in de optimale stemming te brengen. En daar houdt het niet bij op.

Dat je de stoelen ook achterin meervoudig elektrisch kunt verstellen en dat daarbij de lende gemasseerd kan worden is in dit segment geen uitzondering. Maar dat je als grote baas rechts achterin je zitting zodanig kunt verlengen dat je er ook je onderbenen op kunt leggen, dat is toch weer wat minder alledaags. Nou ja, tenzij je gewend bent om met enige regelmaat businessclass intercontinentaal te vliegen.

Uiterst aangenaam is ook de Climate Concierge, wat zo veel inhoudt als multizone automatische climate control gecombineerd met stoelverwarming en –koeling plus stuurverwarming, voor elk van de vier inzittenden afzonderlijk. Dit systeem werkt overigens niet alleen op basis van binnen- en buitentemperatuur maar meet met infraroodsensoren ook de temperatuur van de achterpassagiers. We beginnen al trek te krijgen in champagne. O, en om het af te maken is er 2.000 uur besteed aan het perfectioneren van de akoestiek, zodat de 19 speakers van Mark Levinson optimaal hun werk kunnen doen. Kortom of je nu voor- of achterin zit, de LS toont zich tot zo ver het ideale vervoermiddel voor hen die alles wel gezien hebben en zichzelf niet meer hoeven te bewijzen.

Kijken we echter naar de verschillende elektronische systemen - of dat nu is voor rijgedrag, veiligheid of entertainment – dan worden we eigenlijk een beetje treurig. Vrijwel al deze voorzieningen zijn vrijwel allemaal ook op een willekeurige middenklasser verkrijgbaar zijn, sterker nog in de middenklasse kun je het al geavanceerder krijgen. Zelfs een Mercedes-Benz S-klasse die op het punt staat om het veld te ruimen voor z'n opvolger wordt op dit vlak niet overklast. Een entertainmentsysteem met SD-fototoestelgeheugenkaartsleufje is niet wat je verwacht in een geüpdatete limousine terwijl de rest van de wereld zich online bezig houdt. Iemand nog floppydisks?

Aandrijflijn

De Lexus LS wordt bij ons alleen geleverd als 600h. De standaard vierwielaangedreven auto heeft een vijf liter V8 die goed is voor 389 pk en twee in de automatische versnellingsbak geïntegreerde elektromotoren die zorgen dat het gezamenlijke vermogen uitkomt op 445 pk. Hiermee moet de auto in 6,1 s van nul naar honderd sprinten, en in 4,2 tellen van 80 naar 120 km/h. Dat maakt indruk. Minstens zo interessant is dat de aandrijflijn zonder wanklanken of ook maar een spoor van ongewenste trillingen z'n werk doet. Je laat je net zo lief comfortabel chaufferen als dat je zelf het stuur ter hand neemt. Overigens bouwt Lexus ook een LS 460 met een 387 pk sterke 4,6 liter V8 met een CO2-uitstoot van 249 gram per kilometer, 50 gram meer dan de hybride 600h. De lagere CO2-uitstoot van de 600h levert een dusdanig belastingvoordeel op dat het voor de Nederlandse Lexus-importeur net als bij de vorige generatie wederom niet interessant genoeg is om ook de LS 460 in het programma op te nemen.

Het luchtgeveerde onderstel is aangepast om zowel comfort als rijdynamiek naar een hoger niveau te tillen. Met een draai aan de knop zet je vering en demping in één beweging naar je hand. Althans binnen grenzen. Naar onze smaak is de sportstand eigenlijk de modus waar de auto standaard in zou moeten staan, de auto lijkt anders enigszins op een zwevend tapijt, een tikkeltje afstandelijk. Zelfs de F Sport Line, waarbij alles toch net iets meer op scherp staat dan bij de standaard LS, is nog net niet in staat om een stevige vuist te maken naar de sportievere limousines uit Zuid Duitsland. Alle goede bedoelingen ten spijt slaat de meter nog altijd meer uit naar comfort. Het gaat hier duidelijk meer om behagen dan om uitdagen en daarmee volgen aandrijflijn en onderstel keurig de rest van de auto.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (45) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum