Lexus IS 220d

Yes, diesel in de IS!

Lexus IS
Lexus ISLexus ISLexus ISLexus ISLexus ISLexus ISLexus IS
Als Jaguar het doet, dan hoeven wij ons er ook niet meer voor te schamen. Dat lijken ze in Japan gedacht te hebben. Voor het allereerst is er een dieselmotor in de neus van een Lexus gelepeld. De Nederlandse importeur verwacht dat de splinternieuwe IS 220d door zakendieselend Nederland met enthousiasme ontvangen zal worden.

Ambitieus. Dat kopten we in AutoWeek 43, waarin we verslag deden van de eerste kennismaking met de Lexus IS. We reden 'm immers al in Amerika. Het merk is druk bezig het gehele gamma te vernieuwen. De nieuwe IS – het vorige model was dringend aan vervanging toe – is een belangrijke pion in het vergroten van het marktaandeel. Voor die beoogde groei is een uitbreiding van het dealernetwerk trouwens essentieel. Zeer recentelijk zijn er vestigingen in Rotterdam en Eindhoven geopend. In december volgt Amsterdam, vooralsnog de grootste in Europa. Eind 2006 moet het totaal op twaalf Nederlandse dealers staan. Maar dit terzijde. Want intussen is Lexus' jongste telg ook aan de Europese pers voorgesteld.

In de States waren we positief onder de indruk van de benzineversies, de IS 250 en IS 350. Laatstgenoemde wordt hier helaas niet leverbaar. Vierwielaandrijving staat evenmin op het programma. Dat staat wél de IS 220d, waarmee Lexus als één van de laatste luxe-merken overstag gaat voor diesel. Dus richten we dit maal onze aandacht op de oliegestookte variant, die naar verwachting zestig tot zeventig procent van de verkopen voor z'n rekening gaat nemen.

Lekker soepel

Al in de eerste meters wordt maar weer eens bevestigd dat luxe en dieselen tegenwoordig prima samen gaan. Qua geluid en looprust doet een moderne zelfontbrander immers nauwelijks meer onder voor een benzinemotor. Iets wat we natuurlijk al wisten, maar wat de 2,2 liter onmiddellijk onderstreept. Zeker als 'ie op bedrijfstemperatuur is. Je moet goed je oren spitsen om te horen dat het een diesel is, en ook enige vorm van vibraties zijn 'm zo goed als vreemd. Het is echter niet alleen de motor, die verantwoordelijk is voor de rust in het interieur. Er is heel veel aandacht besteed aan de isolatie. Zoals de gevulkaniseerde beschermlaag voor de ondervloer, stevige rubberen kuipen in de wielkasten, een speciale, akoestische folie in de gelaagde voorruit. Lexus gaat zelfs zo ver, ook de geperforeerde zonnekleppen een geluidsisolerende werking hebben.

De moderne, schone (hij blijft ver onder de Euro IV norm) diesel is dezelfde is als die de Toyota Avensis 2.2 D-4D en Corolla Verso 2.2 D-4D aandrijft. Het aluminium blok zorgt voor een laag gewicht, wat ten gunste komt aan de rij-eigenschappen. Het commonrailsysteem levert een inspuitdruk van maar liefst 1.800 bar en genereert per verbrandingsslag vijf separate inspuitingen. Al met al goed voor een acceleratie van nul tot honderd in 8,9 seconden en een topsnelheid van 215 km/h. Daarmee kan de kleinste Lexus zich prima meten met een 320d en een A4 2.0 TDI. De motor maakt bovendien indruk met z'n souplesse onderin. Al beneden de 2.000 toeren pakt 'ie probleemloos op. Het is doordoor een uitermate prettige metgezel, die lekker schakellui te rijden is. Jammer alleen dat de handbediende zesbak weliswaar trefzeker, maar wel een beetje hakerig is. In sportuitvoering wordt er een differentieel met een kortere overbrenging gemonteerd. Komt volgens Lexus de tussenacceleraties ten goede, maar gezien het karakter van de motor lijkt die bak ons niet echt nodig. Hij zou daarentegen veel beter passen in de IS 250, wiens V6 flink op toeren gejaagd moeten worden om het prestatiepotentieel te benutten. Helaas is voor de benzineversie is deze optie merkwaardigerwijs niet te verkrijgen.

Naam hoog te houden

Hoewel de nieuwe IS 175 mm langer en 75 mm breder is geworden en ook de spoorbreedte met 60 mm aanzienlijk is gegroeid, houdt de binnenruimte zeker niet over. Iemand van 1,90 meter gaat met de kruin al aardig richting dak. Zeker als er een zonnedak is gemonteerd, dat maakt de hoofdruimte nog eens ruim drie centimeter minder. Daarbij zijn de zittingen aan de korte kant en staat het stuurwiel naar onze smaak net een paar graden te vlak. Als je eraan draait, varieert daardoor de afstand tot het stuur iets te veel (afhankelijk of je handen midden, boven of onder zitten), op een bochtig bergweggetje ga je dat op een gegeven moment in je schouders voelen.

En da's jammer, want de nieuwe IS is buitengewoon geschikt om een fijn potje mee te gaan rijden. De communicatieve stuurinrichting en het mooi uitgebalanceerde onderstel houden de reputatie van zijn voorganger helemaal hoog. Het van de GS afgeleide platvorm is twintig procent stijver geworden. Tel daarbij de voorwielophanging met dubbele wishbones en de kleine Lexus is scherp en direct te plaatsen en voorziet zijn bestuurder van lekker veel informatie. We kijken wat dat betreft uit naar een directe confrontatie met de BMW 3-serie. Jammer alleen is dat het ESP niet helemaal uit te schakelen is, dat vergalt het plezier van de achterwielaandrijving enigszins.

Naast de rij-eigenschappen het design van de buitenkant (dit in tegenstelling tot de binnenzijde) heeft de Lexus IS nog een sterk punt. De 220d staat op de prijslijst vanaf E 38.300, en dat mag zéér concurrerend worden genoemd. Zeker als je omvangrijke standaarduitrusting ziet, waaronder twee knie-, front-, zij- en gordijnairbags, ABS met EBD, TRC en VSC, voorruitverwarming, 16-ich lichtmetaal, cruise control, smart entry & start, een multi-informatiedisplay stuurwielbediening en een audio-installatie met dertien speakers, cd wisselaar en aansluiting voor externe geluidsbronnen. Speciaal voor Nederland is de Business Luxury-uitvoering. Die kost vijf mille meer, in ruil daarvoor krijg je in acht standen elektrisch verstelbare, verwarmbare en verkoelbare leren voorzetels, een elektrisch in hoogte en diepte verstelbaar stuur en één maat grotere wielen.

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum