Land Rover Discovery 4.0 V8 ES (1999)

Oud geld

Land Rover Discovery 4.0 V8 ES
De Land Rover Discovery is aanzienlijk gewijzigd, al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. In een wereld met steeds meer terreinmodellen vertegenwoordigt de LaRo het 'oude geld' ten opzichte van de 'nouveau riche' van de concurrentie.

Bij de wat ouderwets ogende, vierkante Engelse Land Rover zou je misschien denken dat hij op technisch gebied mijlen achterloopt. No way. Onze weliswaar gedateerd ogende Discovery is een bovengemiddeld geavanceerde 4x4. Want denkt u van ACE, SLS, ETC, HDC, EBD en natuurlijk ABS op onze Laro Disco? Huh..? We nemen "t even door.
ACE staat voor Active Cornering Enhancement, een actief stabilisatiesysteem dat reageert op de centrifugaalkracht en de stand van de carrosserie. Zowel op de weg als in het terrein moet dat de dwarsstabiliteit verbeteren. SLS staat voor Self Levelling Suspension. Dat systeem meet de wagenhoogte en verstelt indien nodig de achterwielophanging. In het terrein betekent dat een goede bodemvrijheid. ETC is de afkorting voor Electronic Traction Control en zorgt ervoor dat de vier permanent aangedreven wielen mét de meeste tractie ook de meeste aandrijfkracht krijgen. HDC (Hill Descent Control) houdt bij een steile afdaling de afdalingssnelheid constant, zodat de bestuurder zich op het sturen kan concentreren. Tot slot moet EBD (Electronic Brake Distribution) de remkrachtverdeling tussen voor- en achteras optimaliseren. Een heel verhaal, maar er valt dan ook heel wat te ontdekken aan zo"n Discovery. De 4.0 V8 van Land Rover is niet bepaald geraffineerd. De Brit is niet supersnel, dorstig, lawaaiig. Ook de automatische transmissie kan niet overtuigen. Het is eerst even een paar tellen razen voordat de auto accelereert. Dat komt de algehele handelbaarheid niet ten goede. Precies hetzelfde geldt voor de besturing. Die is behoorlijk indirect. Overigens komt het stuurwiel niet uit zichzelf terug in de rechtuitstand.
De Land Rover voelt bij het rijden op asfalt niet zo natuurlijk aan. Bij hard remmen of een onbalans voor het insturen van een bocht gaat de enorme koets flink tekeer. Dat voelt niet vertrouwwekkend aan, maar dat is vooral suggestie. Die Disco blijft heus in het spoor maar geeft niet die indruk. Daarbij speelt ook de enorm hoge zitpositie een rol. Want wat zit je op een troon in deze Land Rover! De Discovery blinkt je tegemoet met wortelnotenhout, chroom en irriteert af en toe met volslagen onzichtbare knoppen en schakelaars. Beige en camelkleurige tinten voeren de boventoon en of u daar nu van houdt of niet, het is in elk geval sfeervol, stijlvol en warm. De ES-versie is rijk uitgerust. Natuurlijk met lederen bekleding, maar ook met twee elektrisch bedienbare schuif/kanteldaken, elektrisch bedienbare voorstoelen en een klimaatbeheersingssyteem met automatische temperatuurregeling en afzonderlijke instelmogelijkheid voor links en rechts. Vergeet verder de hele verzameling aan technische veiligheidssnufjes niet. Ook standaard: het premium Harman-Kardon audiosysteem met tien speakers, bediening vanaf het stuurwiel en uiteraard cd-speler.

Twee extra zitplaatsen

Maar er is één onderdeel waarop de Discovery zich echt onderscheidt ten opzichte van veel concurrenten en dat kan wel eens belangrijk zijn. De XS- en ES-versies hebben twee extra zitplaatsen in de bagageruimte. Als die niet operationeel zijn, staan ze keurig weggeklapt en hou je nog een behoorlijke begageruimte over. En, hoewel "n beetje zwaar, in een aantal handomdraaien heb je twee bescheiden zitplaatsen erbij met gordels en hoofdsteunen. Toch leuk. Daarbij moeten we wel nog even opmerken dat de ruimte op de achterbank van de Disco tegenvalt. Ook de instap naar de achterbank is door die rare, kleine achterportieren niet prettig. Zelfs voorin is het inschikken geblazen. De portieren zijn zo dik gewelfd dat de ruimte voor je ellebogen ook niet echt overhoudt.
De Discovery is van een wereld waar beschaafde omgangsvormen, stijl, klasse en ingetogenheid tellen. In een Land Rover haal je het niet in je hoofd om jezelf op de weg te gaan bewijzen. Je hebt je om te beginnen al bewezen (anders rij je immers geen Land Rover) en de motor en het stuurgedrag van de Disco nodigen nu juist niet uit tot "n potje sportief stuurwerk. Op de autobaan is de Disco lekker door z"n goede vering, maar juist weer minder lekker door z"n vagere besturing en z"n zagende en zingende bijgeluiden.

Signalement

Merk Land Rover
Model Discovery V8i ES
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie 4 versnellingen, automaat
Aandrijving 4wd
Prijs € 54.590

Specificaties

Brandstof benzine
Motor V8
Cilinderinhoud 3.947 cc
Maximaal vermogen 136 kW / 185 pk bij 4.750 tpm
Maximaal koppel 340 Nm bij 2.600 tpm
Inhoud brandstoftank 95 l
Lengte / breedte / hoogte 4.705 mm / 1.885 mm / 1.940 mm
Wielbasis 2.540 mm
Massa leeg 1.995 kg
Laadvermogen 830 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 3.500 kg / 750 kg
Banden255/65R16Prijzen
Topsnelheid 170 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 13,5 s (fabrieksopgave: 12,8 s)
Acceleratie 80-120 km/h in D 11,4s
Brandstofverbruik 16,7 l/100km

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum