AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Lancia Thesis 2.4 Multijet 20v Sportiva (2006)

Exclusieveling

Lancia Thesis 2.4 Multijet 20v Sportiva
De traditionele sedanvorm is verreweg het populairst in de hogere middenklasse. Ook Lancia heeft zijn vlaggenschip Thesis een duidelijk zichtbare kofferbak gegeven. Maar in de uitwerking van de conventionele koets heeft het Italiaanse merk beslist geen platgetreden paden bewandeld.

Opmerkelijke stylingelementen zijn de ruitvormige koplampen, waarin tevens de vorm van het Lancia-embleem te herkennen is, en de fraai over de achterschermen
vallende achterlichtunits. En wat te denken van de grote, rechtopstaande grille? Nu weer het kenmerk van Lancia, maar bij de lancering van de Thesis 'n vette knipoog naar het rijke verleden van het merk. De combinatie van scherpe vouwen boven op de voorspatborden, zachte welvingen van de motorkap en bolle heupen is even wennen. Maar het lijnenspel maakt de Thesis wel tot een auto die wat betreft vormgeving met geen enkele andere te vergelijken is.


Niet perfect
Het interieur is om je vingers bij af te likken: klassieke, chroomomrande instrumenten, een strip onbewerkt mahoniehout die het dashboard in tweeen
deelt en uitnodigend met leer bekleed zitmeubilair. Dat verwijst qua vorm, net als de klokkenwinkel, terug naar Lancia's van weleer. Maar hoe mooi ook, het interieur is niet helemaal perfect. De zit achter het stuur bijvoorbeeld is naar onze mening iets te hoog voor een traditionele sedan, maar achterin kun je hierdoor wel goed je voeten kwijt onder de hoge voorstoelen.
Het zitmeubilair is prachtig vormgegeven, maar de stoelen zouden ook wat meer zijdelingse steun mogen geven. En doordat het stuur te vlak staat, kun je het niet echt lekker omvatten. Je kunt het wel voldoende ver naar je toe halen. Het Connect-systeem met onder meer telefoon en navigatie is niet gebruiksvriendelijk en behoeft telkens nadere studie.


Meer vermogen, minder koppel
De nieuwe 2,4-liter Multijet common-raildiesel in de Thesis levert geen 200 pk, zoals in de Fiat Croma en de Alfa 159, maar 185 pk. De fabrikant vond die vijftien
pk extra waarschijnlijk net even te gortig, want de Thesis hoeft niet direct de sportiefste van de klas te zijn. De krachtbron vervangt de 2,4-liter Unijet JTD-motor, die 175 pk leverde. Het hogere vermogen wordt onder meer bereikt door een gewijzigd motormanagement-systeem. Het koppel daarentegen is met 50 Nm gedaald. De maximale trekkracht komt echter wel belangrijk eerder vrij: bij 1.750 tpm, in plaats van bij 2.000 tpm.
De jongste dieselvariant van de Thesis maakt in onze optiek net wat te duidelijk gewag van z'n aanwezigheid. In de klasse waarin de grote Lancia opereert, mag het motorgeluid zich niet zo opdringen. Je merkt ook goed dat je met een zware metgezel op pad bent: 1.795 kilogram manifesteren zich. De semi-actieve wielophanging – door Lancia 'Skyhook' gedoopt, omdat de Thesis als het ware aan 'n haak boven het wegdek zweeft – vangt de carrosserie op met behulp van zes sensoren die per demper voortdurend de rol- en duikbewegingen meten. Maar het onderstel kan niet verhinderen dat de koets nogal op een oor gaat hangen in de bocht. De Thesis is vooral afgestemd op maximaal comfort. Dat merk je goed op 'n snelweg die zo glad is als een biljartlaken; de grote Lancia zoeft er met gratie overheen. Maar de comfortabele afstemming van het onderstel kent ook een keerzijde. Zo is het opletten geblazen wanneer je obstakels als verkeers-drempels passeert. Neem je die niet met enig beleid, dan slaat de Italiaan snel met z'n buik op de grond.

Signalement

Merk Lancia
Model Thesis 2.4 Multijet 20v Sportiva
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 68.995

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 5-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.387 cc
Maximaal vermogen 136 kW / 185 pk bij 4.000 tpm
Maximaal koppel 330 Nm bij 1.750 tpm
Inhoud brandstoftank 75 l
Lengte / breedte / hoogte 4.888 mm / 1.830 mm / 1.465 mm
Wielbasis 2.803 mm
Massa leeg 1.795 kg
Laadvermogen 535 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.500 kg / 500 kg
Banden225/45R18Prijzen
Topsnelheid 222 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,9 s (fabrieksopgave: 9,7 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 3,6 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 5,9s
Brandstofverbruik 8,8 l/100km
CO2-uitstoot 234 g/km