Eerste Rijtest: Kia Optima

Werk in uitvoering

Kia Optima
AutoWeek 12 2011
AutoWeek 12 2011

Je leest het in AutoWeek 12 2011

De Kia Optima is in Korea zo succesvol, dat wegens een tekort aan productiecapaciteit de introductie in Europa moest worden uitgesteld naar begin 2012. We kregen echter de kans om er alvast een rondje mee te rijden op de thuisbasis van het merk.

Die eerste rijervaring vindt echter niet plaats achter het stuur, maar op de achterbank van een taxi. In Seoul zijn de oranje gespoten taxiversies van de strak ogende Koreaanse midden-klasser, die het in Europa moet gaan opnemen tegen de Volkswagen Passat en consorten, intussen al net zo vertrouwd in het straatbeeld als een yellow cab in New York. Met een wagenlengte van 4,85 meter en een wielbasis van 2,80 meter zit het met de beenruimte in elk geval goed, zo kunnen we in de eeuwige files van de miljoenenstad concluderen. Die doet zeker niet onder voor de beenruimte in een gemiddelde Europese sedan uit het D-segment. Dat geldt niet voor de aankleding van het -interieur. Daarvoor lijkt nog veel ouderwets Koreaans broodtrommelplastic gebruikt te zijn. Voor de Europese versie wordt echter een hoogwaardiger interieur ontwikkeld, zo wordt ons beloofd. Werk in uitvoering, zeg maar.

Drie versies

Wanneer de Optima sedan (over de station is nog niets duidelijk, die eer is eerst voor de Hyundai i40 weggelegd) begin volgend jaar de Nederlandse kade op wordt gereden, zal dat in eerste instantie in drie motorversies zijn. Om te beginnen met een 2,0-liter benzinemotor en een 1,7-literdiesel, naar keuze gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak of een automaat met eveneens zes verzetten. De 1.7 CRDi is een sterkere variant van het onlangs in de Sportage geïntroduceerde dieselblok, met 136 in plaats van 115 pk. De zelfontbrander wordt gekoppeld aan een start-stopsysteem en komt tot een uitstoot van 113 gram per kilometer, waarmee hij te rijden is met twintig procent bijtelling. Als derde versie staat de Optima Hybrid in de planning.

Anders dan we eerder meldden, wordt deze niet zoals in de VS uitgerust met 'n 2,4-liter benzinemotor, maar met een 2,0-liter. Als we tijdens ons bezoek aan Korea in het R&D Center in Namyang (met 10.000 werknemers het grootste van de vier Kia-/Hyundai-ontwikkelingscentra) al kunnen kennismaken met de Amerikaanse Optima Hybrid, slaan we dat desondanks niet af. Het parallelhybridesysteem is immers vergelijkbaar met wat we straks hier krijgen.

100 km/h elektrisch

In die Hybrid koppelt Kia de 2,4-liter aan een 30 kW sterke elektromotor, die samen de voorwielen aandrijven via een auto-matische zesbak. Het gecombineerde vermogen van deze aandrijflijn komt uit op 209 pk, die de auto in 9,2 seconden naar

de 100 km/h moet brengen. Indien gewenst stoomt-ie door naar een top van 195 km/h. En dat met een brandstofverbruik dat volgens Kia veertig procent onder dat van een reguliere Optima ligt.

We kunnen de auto helaas alleen rijden op een afgesloten terrein, dat neemt niet weg dat we een voorzichtige indruk kunnen opdoen. Als eerste valt op dat de zitpositie niet optimaal is. Of 't stuur nu niet ver genoeg omhoog kan of de stoel niet ver genoeg omlaag, feit is dat als je wat langer bent, je een beetje 'met het stuur op schoot' rijdt. We zijn benieuwd of ook dit voor de Europese versie nog wordt aangepast.

Wegrijden in de elektrische modus gaat tot zo'n 30 km/h eenvoudig, daarvoor hoef je niet héél voorzichtig het gaspedaal te beroeren. Als je daarna wat harder dooraccelereert, wekt de HSG (Hybrid Start motor/Generator, fungeert zo nodig tevens als een dynamo om het batterij-pakket op te laden wanneer de auto stilstaat) de benzinemotor tot leven. De koppeling wordt dan gesloten en de 2,4-liter neemt de aandrijving over. Die overgang verloopt behoorlijk soepel, zo is de eerste indruk.

De elektromotor schakelt over naar de hybridefunctie en fungeert óf als secundaire motor (tijdens maximale acceleratie en bergop) óf als een dynamo om het accupakket op te laden. Die lithiumpolymeerbatterijen gaan volgens Kia overigens tien jaar of 240.000 kilometer mee, niet slecht.

Theoretisch kun je tot 100 km/h elektrisch rijden; als je tot die snelheid geaccelereerd bent en gas terugneemt, zou de elektromotor de auto korte tijd op deze snelheid moeten kunnen houden. Het testterrein is echter te klein om dit te proberen.

Potentieel

De wollige, kunstmatig voelende besturing doet nogal Amerikaans aan, evenals het wel erg comfortabele onderstel. Wanneer we een U-bocht uitaccelereren, begint al bij half gas het ESP-lampje te branden. Maar goed, ook hiervoor geldt: werk in uitvoering, voor Europa wordt er nog het een en ander aangepast, en dat is hard nodig om de veeleisende consument in het D-segment te verleiden. Hoe en wat, daarover hullen de begeleidende engineers zich in stilzwijgen – voor zover ze überhaupt Engels spreken.

Opmerkelijk is wel dat als we nog even in een tweeliter turboversie stappen, we een aanzienlijk beter (maar nog niet optimaal) sturende Optima treffen. Dat komt enerzijds door de bredere, 18-inchwielen (in plaats van 16 inch) met lagere banden, anderzijds lijkt ook het onderstel anders afgesteld.

Ze kúnnen het best, een meer Europees voelende auto neerzetten. Dat concludeerden we al in een test met de Pro-Cee'd (AutoWeek 10). In de VS vervangt de

2,0-literturbo overigens de V6 in de diverse Kia- en Hyundai-modellen, en het is nog

de vraag of deze smeuïge, 272 pk sterke viercilinder ons ooit bereikt.

Wanneer we in Seoul weer op de achterbank van een Optima-taxi zitten en onze eerste rij-indruk de revue laten passeren, concluderen we dat Kia nog niet op z'n lauweren kan rusten, maar dat de Optima zeker potentie heeft. We zijn benieuwd!

Lezersreacties (20) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.