Jeep Cherokee

Nú al een hit

Jeep Cherokee
AutoWeek 2001 week 41
AutoWeek 2001 week 41

Je leest het in AutoWeek 2001 week 41

De nieuwe Jeep Cherokee (Liberty in de VS) is op het Europese vasteland gearriveerd. Mét onder andere een nieuwe dieselmotor. We gaven 'm de sporen!

Jeep verkoopt in Nederland jaarlijks ongeveer 1.000 4WD's. Voor Nederlandse begrippen behoorlijk wat. Ook elders in Europa hoort het merk tot een belangrijke speler op de 4x4-markt. Maar op de thuismarkt is Jeep het meest succesvol met als regelrechte bestseller de nieuwe Cherokee. Hij werd begin deze zomer in Amerika als Liberty geïntroduceerd en nu al zijn er 80.000 nieuwe auto's verkocht. Ach, een Amerikaan let op comfort en uitrusting. Dat ook de nieuwe viercilinder van Chrysler en de eveneens nieuwe, van de V8 uit de Grand Cherokee afgeleide, V6 een flinke slok benzine lust, maakt hem niet uit. En begin niet over een diesel. Daar hoef je in Amerika niet mee aan te komen. Vinden ze helemaal niks!

Dat ligt bij ons wel even anders. Wij vallen niet zomaar voor de nostalgische look van de Cherokee 2002, die met zijn hooggeplaatste ronde koplampen doet denken aan de legendarische Willy's Jeep. Europeanen en zeker Nederlanders kijken verder dan hun neus lang is bij de aanschaf van een auto. En in plaats van een benzineslurpende Amerikaanse motor kiest de Europeaan graag voor een zuinigere diesel. Dat weten ze bij DaimlerChrysler ook wel, dus is er in samenwerking met Mercedes-Benz een dieselmotor voor de Jeep ontwikkeld. Eerlijk gezegd waren wij daar het meest nieuwsgierig naar. In nummer 26 van AutoWeek heeft onze Henny Hemmes al gereden met de nieuwe Cherokee met 2,4-liter viercilinder en een 3,7-liter V6.

Turbodiesel

De diesel is een 2,5-liter direct ingespoten viercilinder zestienkleppen common railmotor met gietijzeren blok en een aluminium kop. Een beproefd concept. Maar wel één met prestaties waar toch zelfs een Amerikaan warm voor zou moeten lopen. 105 kW (140 pk) bij 4.000 tpm en een koppel van 343 Nm bij 2.000 tpm. Wij werden aangenaam verrast door de prestaties van deze 'oliestoker'. Vlot accelereren en lekker doortrekken in de versnellingen deden ons eerder denken aan een benzinemotor.
Nog meer voordelen. Een maximum koppel van 343 Nm betekent wel dat je er een behoorlijke marktkraam achter kan hangen. En dat pak Newtonmeters komt eveneens van pas als je gaat terreinrijden. Krachtige motor. Juist die zal vast bijdragen aan goede verkoopresultaten van de nieuwe Jeep aan deze kant van de oceaan.

Rumoerig

Wat ons betreft mag wel de motorruimte beter worden geïsoleerd. Dat geldt niet alleen voor de dieseluitvoering, maar ook voor de Cherokee met V6-motor. De 2.4 benzinemotor hebben we niet geprobeerd. Kon niet, want die komt pas in januari. Ook de aandrijfas laat zich horen. Bij 130 km/h verrasten beide types ons op een duidelijk hoorbaar gebrom. Minpuntje dus. En niet het enige.
De instap in de Jeep is ronduit ruim en voor de achterpassagiers zelfs aanmerkelijk vergroot. Da's een verbetering met vroeger. De zittingen van de stoelen echter zijn te kort voor de kerels die door dergelijke grote openingen kunnen. Ze bieden geen goed zitcomfort. Opmerkelijk is tevens de voetenruimte voor de bestuurder. Die wordt achter het gaspedaal smaller omdat in de tunnel van de aandrijflijn naast de bediening van de versnellingsbak plaats is gemaakt voor de tussenbak. Daarom zit in de diesel (die wordt net als de 2.4-benzine alleen met handbak geleverd) een versnellingspook met twee krommingen. Om de afstand van de ver naar rechts geplaatste bediening te overbruggen. Dat is even wennen. De bak schakelt bovendien vrij stug. De viertrapsautomaat die standaard wordt gemonteerd in de V6 (juist weer niet met handbak te verkrijgen) doet zijn werk voortreffelijk. Ook als je volgas wegtrekt. De bak schakelt lekker soepel op en terug, hoe zwaar de belasting ook is.
Qua rijkarakter is er weinig verschil tussen de diesel en de V6. Beide auto's hellen best over in de bocht. Dat is door de geheel vernieuwde onafhankelijke voorwielophanging, die de starre vooras vervangt, en de progressief werkende schroefveren in plaats van bladveren op de achteras, minder geworden, maar niet opgeheven. De weke vering, Amerikanen noemen het comfortabel, zorgt in alle gevallen voor wat deining van de carrosserie. Ook als je rechtuit rijdt.
De Amerikaanse afkomst komt uiteraard naar voren in het interieur. Het dashboard is iets te plastiekerig. De luxe Limited is als extra uitgevoerd met chromen randen langs de klokken en dof aluminium op het middenconsole en de deuren. Moet je van houden. Het zwart plastic waarmee in de goedkopere uitvoeringen de accenten op het dash worden gezet is ook niet alles, maar past wellicht beter bij de Europese smaak.

Conclusie

Kortom; de nieuwe Jeep Cherokee 2002 is nog altijd een echte Amerikaan met de voor- en nadelen van zo'n Amerikaan. Wie juist van dat soort auto's houdt, wordt op zijn wenken bediend. Wij zouden liever een iets straffere vering hebben en zeker langere stoelzittingen. Onze keus valt dan (heel on-Amerikaans) ook nog op de diesel. Die maakt indruk.