Jaguar 3.4 Litre (1959) - Klokje rond klassiek

‘Dat net niet perfecte maakt hem voor mij extra leuk’

31 reacties

Video

Siep Kiers droomde al heel lang van een mooie, klassieke Jaguar. Het liefst een zo oud mogelijke. Na lang speuren, vele bezichtigingen en de nodige proefritten zag hij op een zondagmiddag ineens deze zwarte roofkat op het beeldscherm van zijn laptop. Nog diezelfde dag zaten Siep en zijn vrouw in de auto. Al bij de eerste aanblik sloeg de vonk over.

Van moderne auto’s heeft Siep Kiers niet zo’n hoge pet op en in die zin noemt hij zichzelf dan ook geen autogek. “Ik vind maar weinig auto’s echt mooi, maar klassiekers hebben altijd mijn aandacht gehad. Dit is niet mijn eerste, dat was een BMW 3-serie, de E30 met de chromen bumpers. Daarna kwam een Datsun 260 en niet zomaar eentje. De motor had een compressor en meer dan 500 pk. Ja, krankzinnig eigenlijk. Zelfs in de derde versnelling brak de achterkant nog uit als je vol op het gas ging.”

De voorliefde voor Jaguar zit er bij Siep al heel lang in, hoewel hij niet precies voor ogen had welke het moest worden. “Als eerste bekeek ik een XJ-R, maar daarmee had ik geen klik. Daarna richtte ik mij op de eerste generatie XJ6, daarvan heb ik er veel bekeken. Het was vooral mijn vrouw die dat type Jaguar niet oud genoeg vond, zij wilde een echte klassieker. Zo kwamen we uit bij de MK II, een prachtig model. Wat mij betreft hoefde dat geen op en top gerestaureerde auto te zijn. Niet alleen vanwege het prijskaartje, maar vooral omdat ik het leuk vind om zelf een beetje te sleutelen en te poetsen. Dat maakte het zoeken wat lastiger en een restauratieobject wilde ik absoluut niet. Toch is het wel heel leerzaam om veel auto’s te bekijken en veel mensen te spreken en ergens in mijn achterhoofd wist ik wel dat de Jaguar die in het plaatje past er zou komen.”

Speuren naar onderdelen

We begrijpen maar al te goed waarom Siep en zijn vrouw juist voor deze Jaguar zijn gevallen. Het is echt een schoonheid en de zwarte lak maakt hem net dat beetje extra klassiek. In de afgelopen anderhalf jaar zijn er al diverse modificaties en verbeteringen doorgevoerd, precies zoals Siep dat voor ogen had. “Dat net niet helemaal perfecte maakt hem voor mij extra leuk. De vorige eigenaar heeft er vier jaar mee gereden, verder weet ik niets over de historie. Het is in ieder geval een SE, dat is de Special Edition. Ik wil bij Jaguar Heritage nog een officieel certificaat opvragen.”

Siep weet inmiddels dat er maar 2.500 stuks zijn gebouwd met een handbak en dat er van de MK I maar vijftien stuks in Nederland zijn. De originele brochure uit 1959 heeft hij al gevonden en op zijn telefoon heeeft hij allerlei meldingen aanstaan voor onderdelen. De krik en de gereedschapset ontbraken, maar die heeft hij intussen op de kop getikt, naar eigen zeggen voor een schappelijke prijs. “Soms wordt er € 2.000 voor gevraagd, dat is mij te gek. Ik ben verder erg blij met het originele plaatje dat bij de schakelaar van de overdrive hoort te zitten. In Engeland vond ik een set mooie spaakwielen. Daarop zijn meteen nieuwe banden gezet. En al waren de oude wielen niet in topstaat, daarvoor kreeg ik alsnog een leuk bedrag, zodat de hele transactie redelijk voordelig uitpakte.”

Echte koppendraaier

Samen met keurmeester Dennis Koldewijn nemen we de techniek en de onderkant onder de loep. Afgezien van een olielekkage en een scheurtje in de uitlaat ontdekken we geen mankementen. Vooral de hoge mate van originaliteit valt op, al zal de Jaguar in zijn 65-jarige bestaan best al eens gerestaureerd zijn. Siep heeft nog het een en ander op de actielijst staan. “In ieder geval gaan de bumpers er komende winter af, die worden opnieuw verchroomd. Verder moet ik nog aan de slag met de grille. De originele was een beetje dof, de grille die er nu op zit is van een MK II en past niet perfect. De kromming van de motorkap is net iets anders. Het zal misschien niemand opvallen, maar voor mij is dit niet acceptabel.” Verder wil Siep het lakwerk polijsten. De apparatuur en alle poetsmiddelen heeft hij al in huis en is hij zich aan het verdiepen in de kunst van het poetsen. Verder gaat Siep nog antidreunmatten in de portieren plakken om het geluidsniveau iets omlaag te krijgen.

De zorg voor de techniek is overgedragen aan een kleine garage in Kampen, gespecialiseerd in Italiaanse klassiekers en Jaguar. Ook die was enthousiast over de goede staat van de Jaguar; Siep heeft beslist geen miskoop gedaan. “Ik rijd veel ritten met gehandicapten, geweldig om te doen, net als de bruiloften. Het is een echte koppendraaier. Daar was het mij niet om te doen, maar stiekem is het best leuk om te zien dat anderen een auto als deze ook weten te waarderen.”

Geschiedenis: vierdeurs XK

Het maakt niet uit vanuit welke hoek je deze Jaguar bekijkt, hij is altijd wonderschoon. Laten we het eerst eens over de typeaanduiding hebben. Want ten tijde van zijn introductie in 1955 heet deze Jaguar nog geen MK I, die titel krijgt hij pas wanneer zijn opvolger, de MK II, op de markt verschijnt. Op de brochure staat heel gewoon ‘Jaguar 3.4 Litre’. Van oorsprong heeft het model een 2,4-liter zescilinder, de fantastische XK-motor van Jaguar die in 1948 als 3.4 debuteert in de XK120 en tot 1992 is toegepast met maximaal 4,2 liter inhoud. Die eerste XK, een tweezits open roadster, haalt met die krachtbron (de 3.4, 160 pk) een topsnelheid van 120 mph (193 km/h), vandaar de typeaanduiding. De MK I kun je gerust zien als een vierdeurs sportwagen, technisch gebaseerd op de XK. In zijn tijd is het de snelste vierdeursauto op de markt die de prestaties van een Mercedes-Benz 300 SL weet te evenaren. In 1959 neemt de MK II het stokje over. Die herken je vrij eenvoudig aan de grotere zijruiten met verchroomde omlijsting.

Eigenaar Jaguar 3.4 Litre

Naam Siep Kiers
Bouwjaar 1969
Beroep Technische directeur Smash AV
Eerste auto Fiat 127
Droomauto Deze Jaguar

Onderhoudshistorie

Siep heeft de Jaguar sinds februari 2023 in bezit en sinds die tijd zijn de volgende punten aangepakt:

  • Klepspeling gecontroleerd
  • Handremmechanisme gereviseerd
  • Uitlaat gerepareerd
  • Andere wielen en nieuwe banden gemonteerd
  • Olie ververst

Technische gegevens

Motor 6-cil. in lijn, 3.442 cc
Max. vermogen 157 kW/210 pk bij 5.500 tpm
Max. koppel 289 Nm bij 4.000 tpm
Aandrijving achter, handgeschakelde 4-bak + overdrive
Wielophanging v/a onafhankelijk, schroefveren/star, bladveren
Remmen v/a schijven/schijven
Afmetingen (l x b x h) 4,59 x 1,70 x 1,46 m
Wielbasis 2,73 m
Gewicht 1.397 kg
Topsnelheid 193 km/h
0 - 100 km/h 9,9 s
Verbruik gem. 16,4 l/100 km

Alle gegevens volgens fabrieksopgave

De mening van Carrec Technocenter

Dennis Koldewijn: “Engelse auto’s staan niet hoog in mijn lijst van favoriete klassiekers. Ik vind ze vaak niet zo lekker rijden en de bediening van bepaalde functies zijn me soms een raadsel. Rijden met deze Jaguar MK I vond ik dus even spannend, maar zijn vriendelijke karakter maakte het al snel een plezierige rit. De gevoelloze bediening van de versnellingspook en het gaspedaal waren even wennen maar buiten dat reed de auto erg goed. Voor wat betreft de techniek waren de grootste minpunten een stevige olielekkage die aandacht behoeft en een gescheurd flexibel stuk in de uitlaat.”

Lezersreacties (31) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.