Hyundai Terracan

Wat kan de Terracan?

Hyundai Terracan
Voor 'n Hyundai is 'ie enorm. Sterker, de splinternieuwe Terracan is de grootste – en duurste – Hyundai ooit. Maar vooral is het een terreinbeul. En laten we nou net even zin hebben om door de bagger te ploeteren.

Tussen de herfstige regenbuien door vatten we de nagelnieuwe Hyundai Terracan bij de kraag en nemen hem 'ns even mee buiten de gebaande paden. Kijken of de duurste Hyundai ooit er wat van kan in het terrein. Met een slinger aan de schakelaar wordt de lage gearing ingeschakeld en is de Terracan klaar om te gaan.

De hevige regenval van de laatste tijd heeft het parcours er niet beter op gemaakt. Meterslange geulen met dik zwart slijk liggen vóór ons en de hellingen zien er glibberig en glad uit. Maar daar moet zo'n dikke 4x4 toch met gemak overheen kunnen banjeren? Nou, dat valt nog niet mee. Want de banden haken als eerste af. Die blijken meer bedoeld voor comfortabel vervoer over de geasfalteerde weg, dan als redders in modderige nood. Maar goed, we zullen het ermee moeten doen en bij elke modderpoel is het even spannend of 'ie het wel redt. Kwestie van niet te veel in de oude sporen rijden en vooral zelf nieuwe 'rails' te trekken in de bagger.
Op de drogere stukken blijkt dat de Terracan tot heel wat in staat is als het gaat om klimmen en dalen. De V6 benzinemotor heeft weinig moeite met verdraaid steile hellingen – en vergeet niet dat deze auto twee ton weegt. Bovendien is de veerweg van de wielophanging groot genoeg om door diepe kuilen te gaan. Algehele indruk: de Terracan kan heel veel.

Ambitieus
We naderen 2002 met rasse schreden en dat is voor de Nederlandse Hyundai-importeur hét jaar om even marktleider te worden op het gebied van 4x4. De doelstellingen zijn op z'n zachtst gezegd ambitieus – maar de directie is serieus. En het merk gaat dat met twee modellen doen, de vorig jaar geïntroduceerde Santa Fe en de splinternieuwe fullsize 4x4 Terracan.
De Terracan is te koop met twee motoren. Als eerste een 3.5 V6 benzinemotor met een vermogen van 194 pk en een koppel van 294 Nm. Toch wordt verwacht dat de meeste klanten gaan voor de 2.9 CRDi viercilinder common rail-diesel, met 150 pk en een koppel van 333 Nm. Aanvankelijk zou er ook nog een kleinere 2.5 diesel komen, maar op het laatste moment realiseerde de importeur zich dat die motor zo beperkt was in z'n krachten dat die maar beter niet kon worden geleverd. Goed om te weten is dat de Terracan 2.800 kg mag trekken, een paardentrailer of bescheiden boot moet er dus achter kunnen.
Bovendien is er voor de diesel keus uit een handbak of een automatische vierbak, terwijl de V6 altijd een automaat heeft. Afhankelijk van het uitrustingsniveau heeft de Terracan CRDi een fulltime 4WD-systeem of een elektronisch inschakelbare 4x4. Beide systemen hebben in ieder geval ook een lage gearing.
De eenvoudigste Terracan heet Luxe een heeft onder meer lichtmetalen velgen, ABS met EBD en airco standaard. De Luxe heeft de inschakelbare 4WD. De tweede versie is de Executive die leren bekleding heeft, automatische airconditioning en een elektrisch verstelbare bestuurderstoel. Keus uit uitrustingen is er trouwens alleen voor de diesel. Met z'n prijs van f 92.986 (€ 42.195) is de Terracan V6 trouwens de duurste Hyundai ooit.
Ook standaard is een limited slipdifferentieel dat bij het doorslippen van een wiel de krachten stuurt naar eentje met meer grip.

Herrieschopper
Tot slot nemen we de Terracan ook nog even mee voor een ritje over de geasfalteerde weg. Door eerst met de V6 te rijden hadden we onszelf al helemaal verpest. Die is snel en vooral stil. En dat laatste kunnen we in ieder geval niet van de diesel zeggen. Tsjonge, wat een herrieschopper is dat. Dat doet behoorlijk afbreuk aan het verder zeer redelijke comfort. Tweede minpunt is dat de grote Hyundai wel lekker wil hangen in de bochten en je passagiers zich dus al snel aan een van de ruimschoots aanwezige handgrepen gaan vasthouden. Dat geldt voor beide versies.

Graag geziene tankgast
Binnenkort gaan we de Terracan nog eens uitgebreid onderzoeken en vergelijken met de concurrentie, dus we moeten nog voorzichtig zijn met onze conclusies. Zeker is dat hij in het terrein z'n mannetje staat. Hij heeft veel trekkracht en het aandrijfsysteem sleurt hem overal overheen. Op de gewone weg – en daar zit 'ie natuurlijk 99% van z'n tijd – is de diesel lawaaiig. De benzine-uitvoering is veel stiller, jammer alleen dat 'ie zo ontzettend veel verbruikt. Uw pompstation ziet u graag komen als u na 6,6 km alweer een liter hebt verstookt. Verder staat 'ie voor dagelijks gebruik wat slapjes op z'n assen.