Ford Thunderbird (1987) - Klokje Rond Klassiek

Dondervogel met viercilinder turbo

27 reacties

Video

Martijn Bakker groeide zo ongeveer op bij een Ford-dealer. Dat verklaart zijn voorliefde voor dit merk en resulteerde in de aanschaf van een Sierra als zijn eerste auto. Totdat hij op internet de Thunderbird uit 1987 zag. De vonk sloeg over, de speurtocht begon en een jaar later vond hij zijn droomauto in België. Nu is het de enige Thunderbird Turbo Coupé in Nederland.

Zelfs wij waren aangenaam verrast toen Martijn Bakker zich met zijn Thunderbird voor onze rubriek meldde. Dat de negende generatie met een viercilinderturbomotor is geleverd, zat heel diep weggestopt in het geheugen. Niet zo verwonderlijk, het is in Europa per definitie een zeldzame verschijning en als je er al eentje tegenkomt, is het meestal een V8. “Dit type Thunderbird trof ik tijdens een avondje Google-afbeeldingen scrollen”, klinkt het monter. “Hij stond ineens vol op mijn scherm: wat een geweldig ding! Hij lijkt op mijn Sierra van 1987, door de dichte neus. Een typisch jaren-80-dingetje van Ford waar ik gek op ben.”

Gaandeweg kwam Martijn erachter dat het model in Europa niet geleverd of niet populair is en in Amerika zelf is het eveneens een zeldzaamheid. Dat is niet vreemd, als je naar zijn specificaties kijkt: dit 5,2-meter lang gevaarte is uitgerust met een 2,3-liter turbo met intercooler en een handbak. Goed voor 190 pk, flink wat meer dan de versie met V8, maar niet goed genoeg om de harten van de gemiddelde Amerikaan sneller te doen kloppen. In Europa durfden ze het niet eens te proberen. Na nog geen twee productiejaren kwam er alweer een nieuwe Thunderbird. “Zeer weinig kans dus dat ik er eentje in mijn buurt zou treffen. Maar plotseling kwam ik er geheel per toeval achter dat er in Wallonië een Turbo te koop stond. De man van wie ik hem kocht, beloofde aan de telefoon dat de lak in goede staat was. Bij aankomst bleek dat de vermoedelijke ochtenddauw die ik op de foto’s zag, de verweerde blanke lak te zijn. Technisch leek alles in orde en hij deed nog eens honderd euro van de prijs af. Mijn vader, die mee was, vond het een vreselijke auto. Ik was verliefd, de koop was snel rond.”

Vuilnisauto

Ingewijden in de muziek kennen vast het nummer ‘Fun, fun, fun’ van de Beach Boys, het stamt uit 1965. De tekst gaat over een meisje dat de Ford Thunderbird van haar vader onder valse voorwendselen meeneemt. Ze zegt dat ze naar de bibliotheek gaat, maar in werkelijkheid rijdt ze naar de lokale hamburgertent om haar vriendje te treffen. Maar aan die pret komt abrupt een eind als pa de T-Bird afpakt. Wat niet wegneemt dat het uiteindelijk toch nog leuk wordt voor het jonge stel, gezien de laatste regels van de test: ‘Fun, fun, now that daddy took the T-Bird away’. De rest laten we maar aan de verbeelding over.

Ook voor Martijn was het zijn vader, eigenaar van een Ford-garagebedrijf, die een stokje voor de feestvreugde stak. “Van mijn vader mocht ik hem alleen kopen als ik daarna direct de sleutels bij hem af gaf en mij ging richten op scriptie. Ik zou ze terugkrijgen als mijn studie was afgerond. Dus bij de vraag of er een oplaadkar mee moest om de Thunderbird in België op te halen, was mijn antwoord ‘nee’. Hij reed immers, vertelde de verkoper mij en ik zag de rit naar huis als enige kans om met deze auto te rijden voordat ik hem een jaar kwijt zou zijn.”

Helaas viel de Thunderbird, tot grote ergernis van Martijns vader, onderweg meerdere malen midden op de snelweg uit, omdat de brandstoftoevoer soms wegviel. “Maar we hebben het gehaald en ik heb ondanks alles van de reis genoten. Ik had een Thunderbird!” Eenmaal thuis aangekomen moest de Amerikaan achter het hek, maar na afronding van zijn studie ging Martijn meteen aan de slag. “Dankzij een bijbaantje als vuilnisman verdiende ik wat geld. Daarmee heb ik de aanschaf betaald en kon ik sparen voor het overspuiten. Daarom noem ik de Thunderbird voor de grap wel eens mijn vuilnisauto.”

Deuk in de deur

De kosten van het overspuiten overtreffen de aanschafprijs, die evenwel erg laag was. Het resultaat mag er zijn, want er staat een fonkelende Ford voor onze neus. De pret was van korte duur, zo blijkt. “Een kleine drie weken nadat hij terug was van de spuiter en alle onderdelen weer waren gemonteerd, zouden we een flinke roadtrip maken. Helaas gooide de techniek roet in het eten, er was iets met de turbo.”

Martijn noemt het een opluchting, dat het nog thuis gebeurde en niet onderweg. Tijdens zijn afwezigheid rolde ook nog een auto tegen de deur van de Thunderbird, iemand was de handrem vergeten. “De taxateur van de verzekeringsmaatschappij had geen enkel aanknopingspunt met betrekking tot de waarde omdat het de enige in Nederland is. Gelukkig zijn we er uiteindelijk uitgekomen en kon ik de deur laten herstellen.”

De eerste lange reis zit er inmiddels op, een vakantie naar Kopenhagen. Dat ging volgens de eigenaar probleemloos en met een enigszins rustige rijstijl is de Ford redelijk zuinig. “Dat de afwerking op zijn Amerikaans is, merk je tijdens het rijden. Je hoort het plastic kraken en bewegen. Aan de andere kant: het is een auto van 37 jaar oud. Met een lage tellerstand trouwens, bij aanschaf stond hij op 74.000 mijl, oftewel ruim 119.000 kilometer. Daar zijn nu zesduizend mijl bijgekomen.”

Martijn is er mee naar de jaarlijkse Ford Family Day in Katwijk gereden, een groot evenement. Daar trekt de Thunderbird trekt enorm veel bekijks en ontvangt de trotse bezitter veel leuke reacties. “De motorkap staat dan natuurlijk open, zodat iedereen kan zien dat er echt een viercilinder in ligt.” Er zijn volgens hem nog wel een paar aandachtspunten, alleen is de verkrijgbaarheid van onderdelen een probleem. Iets simpels als een luchtfilter bijvoorbeeld, is niet meer leverbaar. “Maar dat neem ik voor lief, het is ontzettend gaaf om in een werkelijk unieke auto te rijden. Ja, er zijn mooiere klassiekers, maar die zijn niet zo bijzonder als deze Thunderbird.”

Geschiedenis Ford Thunderbird

Eind 1954 komt de eerste Thunderbird op de markt, als cabriolet. Uiteraard met V8, net als in alle opvolgende generaties. Zoals te doen gebruikelijk in de VS, wordt de T-Bird groter en groter, met de zesde generatie in dat opzicht als hoogtepunt (foto). Die is 5,70 meter lang. Daarnaast krijgt hij vanaf 1964 concurrentie uit eigen huis in de vorm van de Mustang. Met de versie op deze pagina’s zijn we bij nummer negen aanbeland, gebouwd van 1983 tot 1988 en nog steeds met een starre achteras en leverbaar met een V6, een V8 en een vierpitter. Met zijn 2,3-liter turbomotor is het de enige Thunderbird ooit met een viercilinder. De facelift in 1987 brengt hem onder meer een andere neus en de turbo krijgt een intercooler, waarmee het vermogen toeneemt van 155 naar 190 pk, dus vleugellam is deze dondervolgel zeker niet. Het bekende, ovale merklogo van Ford ontbreekt, wat vrijwel altijd zo geweest is op de Thunderbird. Van 1989 tot 1997 bouwt Ford de tiende generatie , daarna volgt radiostilte, totdat in 2002 ineens een heus retromodel op de markt verschijnt als nieuwe Thunderbird. De productie daarvan stopt in 2005.

Onderhoudshistorie

Gasinstallatie verwijderen
Het eerste wat ik heb gedaan, was de gasinstallatie verwijderen. Met de tank en alles eruit moest ik de ingeboorde gaten in de cilinderruimten weer dichten met slangen en bouten.

De RDW
Hierna wilde ik de auto klaarmaken voor invoering bij de RDW. Het bleek dat er een beetje laswerk aan de voorzijde nodig was. Een paar nieuwe banden en het vastzetten van de passagiersstoel was verder nodig.

Stuurhuis
De auto was wellicht technisch klaar maar reed als een zeecontainer. De wielen zijn gebalanceerd maar de oorzaak was het stuurhuis, dat zich na een bocht niet kon centreren. De stuurkogels bleken niet goed te zijn ingevet.

Raamsticker verwijderen
Op de achterruit zat een lelijke, verweerde raamsticker. Daarvoor heb ik wat thinner gebruikt. Helaas werkt dat spul iets te goed en kwam er een rand van de dakbekleding mee. Dat is opgelost door het netjes met een plastic interieurdeel van een Mondeo af te dekken.

Lakwerk
Eenmaal technisch goedgekeurd en op naam gezet kwam zijn uiterlijk aan bod. Met een Amerikaan krijg je al snel het predicaat ‘oud hok’ en met zichtbaar afgebladderde blanke lak was dit helaas ook het geval. Ik had gespaard om hem over te laten spuiten in dezelfde kleur.

Remsysteem
Het remdruksysteem heeft hetzelfde bolsysteem als de hydraulische vering van een Citroën. Het remlampje brandde en de druk viel weg. Een relais is vervangen maar het ABS-relais is ook nog stuk.

Handrem
De handrem bleef hangen en de kabel was poreus. Er is een nieuwe kabel gelegd.

Uitlaatdemper
Aan beide kanten is de uitlaatdemper vervangen. Daarnaast is de waterpomp vervangen en is de dynamo onder handen genomen vanwege een kapot lager. Dit laatste lijkt niet helemaal te zijn opgelost want hij joelt nog steeds.

De mening van Carrec Technocenter

Dennis Koldewijn: “Deze Thunderbird is gekocht als projectauto, de eigenaar pakt gaandeweg het noodzakelijke onderhoud en reparaties aan. Daarbij staan wat mij betreft de remmen en het onderstel bovenaan de lijst, er is een stuurbeweging naar links bij hard remmen en de elektronisch verstelbare schokdempers zijn behoorlijk versleten. Buiten dat is de auto in een mooie, originele staat.”

Lezersreacties (27) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.