Ford Mustang Convertible (2005) - Test
Zonnige toekomst
- Henny Hemmes
- Eerste rijtest
Ford onthulde vorig jaar in Detroit de nieuwe Mustang Coupé en nu is 't de beurt aan de Convertible. Uiteraard vindt de wereldpremière van zo'n topless model plaats in het immer zonnige Californië.
'It never rains in southern California', dat liedje zegt veel, maar eens in de tien jaar regent het in die zonnige staat toch ook hard. Heel hard. De vorige keer moet zo'n zeven jaar geleden geweest zijn. Nu is 't opnieuw zo ver. De regen komt al dagen met bakken uit de hemel. Met wantrouwen kijk ik naar de weersverwachting. We rijden immers met de nieuwe Mustang Convertible. 't Ziet er niet best uit. Die ochtend is een deel van de Pacific Coast Highway afgesloten. Zou je wel kunnen rijden, laat staan open rijden? De weergoden zijn de Mustang en ons niet slecht gezind. Op het moment dat we in Malibu achter het stuur van onze 'drop top' Mustang kruipen, begint het een beetje op te drogen. Dus spoeden we ons de bergen in waar de wegen niet overstroomd zijn. Ondanks de dreigende, donkere wolken doen we de kap open.
Bonusprijs
Sinds de introductie in oktober van de Mustang Coupé is de nieuwe pony car op weg naar succes. Normaal kun je in de VS tegen kerstmis wel goede kortingen op nieuwe auto's krijgen. Niet op de Mustang. Klanten zijn zelfs bereid meer dan de nieuwprijs te betalen om zo snel mogelijk achter het stuur te kunnen kruipen. Een omgekeerde bonusprijs dus. Niet dat je de Mustang duur kunt noemen. De basisprijs van de Coupé ligt nog onder 20.000 dollar en 't is dan ook niet gek, dat de fabriek de vraag maar net aan kan. Er zal op volle toeren gedraaid moeten worden zodra de Mustang cabrio de komende lente op de markt komt. Hoeveel er in 2005 verkocht zullen worden? Ford durft niet eens meer te schatten. Maar als je weet dat van de vorige versie 100.000 exemplaren zijn verkocht in zijn laatste (driekwart) jaar, dan lijkt de nieuwe Mustang op een regelrecht succes af te stevenen.
Keuze uit twee
Net als de coupé is er bij de convertible keuze uit twee varianten, de V6 en de GT. De eerste versie wordt geleverd met de 4-liter V6, terwijl de GT is uitgerust met de 4,6-liter V8.
De V6 heeft een cilinderinhoud van 4.009 cc en levert 202 pk. In de GT staat de 4,6-liter V8. Die heeft aluminium koppen met een enkele bovenliggende nokkenas en drie kleppen per cilinder met variabele nokkenastiming. Verder is een elektronische gasklep toegepast.
De V8 levert 300 pk en heeft een maximum koppel van 472 Nm bij 5.000 tpm. Hij wordt zowel in de Coupé als in de Convertible standaard gecombineerd met een handgeschakelde Tremec 5-bak (een vijftrapsautomaat is als optie leverbaar). Volgens Ford kan de Mustang GT Convertible de sprint van 0-100 km/h afleggen in zo'n 5,6 s.
Op smaak
De Convertible heeft een bekend interieur. Niet alleen omdat we al eerder met de Coupé reden, maar ook vanwege het feit dat het retro-stuur met drie spaken herinneringen oproept aan de originele Mustang. Dat geldt eveneens voor het dubbelgewelfde dashboard met de zogenaamde 'wenkbrauwen' bovenop. Leuk blijft de in 125 kleuren instelbare verlichting van het instrumentenpaneel en de dashboardverlichting. Eigenlijk had Ford moeten inspelen op de trend om je auto steeds verder te 'customizen' en de instap- en hemelverlichting ook op kleur instelbaar te maken. De goedgewelfde sportstoelen horen natuurlijk thuis in zo'n sportieve auto en met de echte aluminium details ziet de cockpit er gelikt uit. Jammer dat Ford geen betere, minder gladde kunststof heeft kunnen vinden voor het harde plastic waarmee de middenconsole aan weerszijden is bekleed en dat rond de voorruit zit. 't Past niet bij het op zichzelf goed uitziend interieur.
In galop
Intussen rijden we met de kraag omhoog over de kronkelende bergwegen terug naar de kust. Onze Mustang galoppeert met vaste tred over het vochtige, zanderige asfalt. Als je opeens in een plas water terecht komt, doet hij soms een klein stapje opzij, maar hij laat zich weer even snel in het gareel brengen. De besturing is snel en precies, de schakelwegen van de vijfbak zijn heerlijk kort en direct. Het ABS-remsysteem reageert snel en stevig.
Na een tijdje valt het op dat je zonder stemverheffing met je medepassagier kunt praten en dat je haren niet van je hoofd waaien. De Mustangingenieurs hebben een prima werkstuk afgeleverd. Er is geen gerammel, geratel of beweging van de carrosserie merkbaar, iets waarmee de vorige Mustang cabrio's nog werden geplaagd. De torsiestijfheid van de nieuwe Convertible is dan ook twee maal zo groot als van de vorige versie. En dat te bedenken dat hij nog geen 60 kg meer weegt dan de gesloten 'Stang'.
Verder behoeft het geen betoog: wat we van de Coupé al vonden, gaat ook op voor de GT Convertible. Het V8-geluid spreekt zoals altijd boekdelen en wij vinden het gewoon geweldig. Met de kap naar beneden, kan je er nog extra van genieten. Met 300 pk en achterwielaandrijving zijn we allerminst gestraft en als je de standaard traction control uitschakelt, is het gewoon spelen.
Vlug dicht
Het wolkendek wordt steeds zwarter en de kap moet snel omhoog. Dat vormt geen probleem: druk op de knop en hup, daar gaat 'ie. De twee sluithaken boven de voorruitstijl omhalen en hij zit stevig verankerd. De dubbellaags zachte kap doet zijn werk zonder mankeren. We blijven niet alleen droog, maar er is bovendien weinig wind- en rijgeluid. De glazen (verwarmbare) achterruit is relatief groot voor een zachte kap, dus wordt het zicht naar achteren absoluut niet belemmerd. Klein detail vormen de kleine achterruitjes, die samen via één knop aan de bestuurderskant kunnen worden geopend of gesloten.
Met standaard ABS en traction control en airbags voorin, maar belangrijker nog met uitstekende rijkwaliteiten en lekker veel vermogen, staat de Convertible er goed bij.
Volgens Amerikaanse collega's zijn de prijzen voor de beide topless versies van $ 24.495 voor de V6 en $ 29.995 voor de GT 'a hell of a deal'. Daarmee lijkt de toekomst voor de nieuwe Ford Mustang Cabrio er heel zonnig uit te zien.
Had je deze auto's al gezien?
Lees ook
Ford Mustang Mach 4 wordt niet wat je wellicht denkt
De Ford Mustang was in de jaren 80 heel anders - In het Wild
Strijd tussen iconen: Ford Mustang Dark Horse vs. Porsche 911 Carrera
Dé Ford Mustang is niet meer best verkochte Mustang in de VS
Marco: 'We gaan het dus absoluut niet hebben over de Ford Capri'
Lezersreacties (2) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.