AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Ford Focus 1.8 TDdi 90pk Trend (2000)

Smaakt naar meer

Ford Focus 1.8 TDdi Trend
Terwijl overal in autoland de dieselmotoren met hogedruk injectie opmars maken, al of niet met pompverstuivers of common rail, houdt Ford voor de Focus nog vast aan een conventioneel concept met verdeler-inspuitpomp. Eens zien of dat merkbaar nadelig is.

We weten niet waarom Ford bij hun vorig jaar ('99) verschenen (eerste) direct ingespoten diesel heeft gekozen voor een traditionele verdeler-inspuitpomp, in plaats van de modernere common-rail techniek of pompverstuivers. Of het zou moeten zijn vanwege de beperkte productiecapaciteit bij fabrikanten als Bosch, bij het maken van de bijzonder geraffineerde onderdelen. Maar is het nu ook zo dat je het ontberen van hogedrukinspuiting in de praktijk merkt, die theoretische achterstand?
De door ons gereden Trend is een van de basisversies van de Focus, naast de gelijk geprijsde Ambiente. De Ford is van het formaat kleine middenklasser. En met zijn New Edge-lijnen onderscheidt hij zich behoorlijk in deze klasse.

Hoofdgerecht

Over naar het hoofdgerecht: de dieselmotor. De Focus-motor haalt uit 1,8-liter motorinhoud 90 pk en 200 Nm trekkracht. En daarmee is de Focus beslist niet traag. Hij trekt ook lekker van onderuit, zoals het een diesel betaamt. Daar de meeste automobilisten hun toerenteller niet voortdurend naar de rode streep plegen te jagen, kom je met die grote trekkracht vanaf laag toerental in het dagelijks gebruik gauw minimaal net zo vlot uit de voeten als met een even grote benzinemotor.
Optrekken gaat met de Ford in zoverre wat gezapig dat zijn diesel er echt toe aangezet moet worden om toeren te gaan maken. En trap je het gas diep in, dan is het een ogenblikje wachten tot de turbo op volle kracht de motor gaat voortblazen. Maar dat je tekort komt aan de prestaties van de 1.8 TDdi, nee. Hij sjouwt best lekker door.
De Ford Focus heeft een "rond" dieselgeluid. Het is bij lange na niet de stilste in deze klasse, die diesel van Ford. Je blijft hem op de snelweg nog wel wat horen, bij het optrekken zelfs heel goed. Het geluid is echter niet erg opvallend.
Helaas laat Ford steken vallen bij het trillingsgedrag. Met name in de pedalen komen motortrillingen door die een kriebelig gevoel in je voeten geven.
Nog iets anders toont dat Ford er met de isolatie niet goed uitkwam. De diesel rust op heel zachte steunen, waardoor je hem flink voelt kantelen bij overgangen tussen trekken en op de motor afremmen. Zuinig is hij ook. Er zit makkelijk 1:16 tot 17 in, een prima waarde.

Gebalanceerd onderstel

De Focus staat bekend om zijn meer dan voortreffelijk gebalanceerde onderstel. Hij stuurt (en schakelt) heel goed en gevoelig, veert echt comfortabel maar is toch helemaal niet week. Sportief sturen?
Daar heeft de Focus best talent voor, de heel goed om het lijf sluitende voorstoelen nodigen er zelfs een beetje toe uit. En om het psychologisch effect af te maken: het kleine, dikke stuur met leer erom in de Trend geeft ook al een sportieve indruk.
En dat is toch iets dat we niet direct hadden verwacht. Wie had gedacht dat die Focus diesel zich zou ontpoppen als een vlot en sportief rij-ijzer? Ook onderscheidt de wigvormig geronde Ford zich door (veer)comfort en ruimte. Uitrusting kan beter (het blijft per slot van rekening een basisuitvoering en ook de afwerking is nog niet op Volkswagen-niveau.

Mooi gebalanceerd

Een Focus Trend laat je niet helemaal in de kou staan, iets heel waardevols zoals ABS is standaard. Ook zonder elektrische raambediening voorin en centrale vergrendeling hoef je het niet te stellen, maar dan zijn we er wel doorheen. Airco, elektrisch bediende ramen achter, lichtmetaal: zelfs al ga je voor een wat duurdere Focus Ghia, dan zit dat er nog niet standaard op.
De Focus is als geheel een mooi gebalanceerde auto. Als je er mee rijdt, kun je er echter niet omheen, die Ford-diesel komt gewoon tekort. We zijn dan ook nu al benieuwd als Ford in de toekomst (hopelijk hoeven we daarop niet al te lang te wachten) de motor van de Focus ook uitrust met common rail of pompverstuivers.

Signalement

Merk Ford
Model Focus 1.8 TDdi 90pk Trend
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 19.964

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.753 cc
Maximaal vermogen 66 kW / 90 pk bij 4.000 tpm
Maximaal koppel 200 Nm bij 2.000 tpm
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.152 mm / 1.702 mm / 1.430 mm
Wielbasis 2.615 mm
Massa leeg 1.194 kg
Laadvermogen 516 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.000 kg / 620 kg
Banden185/65R14Prijzen
Topsnelheid 178 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 14,1 s (fabrieksopgave: 12,4 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 12,5 s / 17,6 s
Brandstofverbruik 5,4 l/100km
CO2-uitstoot 142 g/km

PRIVATE LEASE Ford Focus

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum