Ford C-MAX 2.0 16V Titanium (2007)

Koketteren op de camping

Ford C-MAX 2.0 16V Titanium
Het gezin lijkt bij de MPV te zweren. Op een verregend kampeerterrein valt de vernieuwde Ford C-Max beslist niet uit de toon. Naast menig doorweekte tent en druppende caravan staat een MPV geparkeerd.

Als vervoermiddel, beschutting tegen de barre weersomstandigheden én als opslagplaats voor de familiebezittingen. De Ford C-Max deelt zijn bodemplaat met de Focus en hij vertoont er ook gelijkenissen mee, hoewel die met de komst van de opgefriste C-Max enigszins zijn vervaagd. Ook in zijn naamgeving neemt de C-Max nu afstand van Fords populaire hatchback, want het 'Focus' is uit de typenaam geschrapt. Door de wijzigingen is de C-Max meer gaan lijken op zijn grote broer, de S-Max. Vooral de voorkant van de auto vertoont sterke overeenkomsten met de S-Max.
Ford heeft de facelift van de C-Max te baat genomen om ook het interieur op details aan te passen. De instrumenten hebben ongeveer hun positie behouden, maar doen zachter en warmer aan. De C-Max heeft grote open vakken in de portieren, een langwerpige, maar ondiepe opbergruimte op het dashboard met klep en een bakje tegen het plafond.
De plaatsing van de versnellingspook springt het meest in het oog. Deze heeft een plekje gekregen op een soort schier eiland onder aan de middensectie van het dashboard. Je hand hoeft maar 'n kleine afstand af te leggen tussen stuurwiel
en pook en dat is een belangrijk voordeel. De positie achter het stuurwiel is uitstekend. Stoel en stuur laten zich meervoudig verstellen, waardoor je een ideale zitpositie in de cockpit van de C-Max kunt creëren. Het stuurwiel staat lekker rechtop. De ruimtelijke beleving die de C-Max genereert, is vooral te danken aan de grote voorruit die ook nog eens ver van je af staat.


Langdurig verblijf
Drie volwassenen achter in de C-Max, dat gaat, maar de middelste heeft het niet fijn. Die zit met zijn benen tamelijk hoog en dat kan op langere ritten een pijnlijke ervaring worden. Van de aflopende daklijn heb je veel minder last dan je zou verwachten. De kruin raakt niet direct de wagenhemel. De achterbank kent meerdere opstellingen. In een handomdraai maak je een tweezitsbank in de Ford. Het middelste deel klapt naar achteren (het kan ook worden verwijderd) en verleent de buitenste delen daarmee ruimte om over schuin geplaatste rails naar achteren
en naar elkaar toe te schuiven. En de beenruimte is uiteraard riant. Bovendien zit je achter in de C-Max hoger dan de voorpassagiers. Deze zogenaamde theaterzit
komt de beenruimte nog meer ten goede en je hebt bovendien een fraai uitzicht
op de omgeving van de auto. Door de leuning van de middelste zitting van de achterbank voorover te klappen, creëer je nog een tafeltje tussen de beide buitenste zitplaatsen in. Maximaal heeft de kofferbak 550 liter te bieden.
Wie van een dynamische besturing houdt, is bij de C-Max aan het goede adres. De Ford zet stuurbewegingen snel om in daden. Hij voelt daarbij overigens niet zo strak aan als een gewone Focus en heeft de neiging om eerder over de voorwielen weg te glijden. De C-Max laat zien dat meer comfort niet ten koste hoeft te gaan van een goede wegligging. Wanneer je hem in de bocht echt te hard tergt, wordt de achterkant onrustig; de C-Max krijgt dan de neiging om te gaan dribbelen met zijn kont.

Signalement

Merk Ford
Model C-MAX 2.0 16V Titanium
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 27.624

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.999 cc
Maximaal vermogen 107 kW / 145 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 185 Nm bij 4.500 tpm
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.333 mm / 1.825 mm / 1.595 mm
Wielbasis 2.640 mm
Massa leeg 1.320 kg
Laadvermogen 605 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.400 kg / 695 kg
Banden205/50R17Prijzen
Topsnelheid 203 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,1 s (fabrieksopgave: 9,8 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 3,6 s / 7,5 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 5,9 s / 9,3 s
Brandstofverbruik 7,3 l/100km
CO2-uitstoot 171 g/km