AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Fiat Cinquecento SX (1995)

Kabouter eist respect!

Fiat Cinquecento SX
Wie met de kleinste auto's de grote weg opgaat, wordt soms, wat heet, meestal niet voor vol aangezien. Onterecht, want ze voelen zich ook in het snelverkeer als een vis in het water. Wij lieten de Cinquecento eens rondspartelen.

Wanneer je in de Grote Stad woont, ken je de voordelen van een kleine auto maar al te goed. Dan pak je graag een Fiat Cinquecento om boodschappen te doen, langs het postkantoor te rijden, of een bezoek aan iemand in het centrum te brengen. Het staat wel vast dat zo'n mini een ideale stadsauto is. En sommige van die rakkers kunnen goed meekomen op de grote weg.
Desondanks hadden we tijdens deze test wel een paar vreemde ervaringen. Wie op de snelweg met de Cinquecento ruim 120 km/h rijdt - en dan bedoelen we ‚chte kilometers - krijgt 't soms aan de stok met grotere auto's. De bestuurder (mannelijk/vrouwelijk) ontwaakt plotseling, vindt dat hij of zij zich door zo'n klein autootje niet zomaar kan laten inhalen en wringt zich vlak voor de 'dinky toy'. Maar goed, wie zich van dit soort toestanden niets aantrekt, kan verder veel plezier hebben met zo'n rappe kleine kabouter.
De mini is al lang veel meer dan alleen maar een alternatief voor tram of fiets. Hij is vooral wat betreft uitrusting volwassen geworden. Fiats kleinste, de Cinquecento, kwam onlangs in verbeterde vorm op de markt. Alle Cinquecento's hebben nu een elektronische startonderbreker gekregen: uniek in de kleinste klasse. Fiat breidde bovendien de modellenlijn uit met een vierde versie. Het is de SX, die dezelfde prijs heeft als de basisuitvoering voor zijn komst had. Die laatste is nu een paar duizend(!) gulden goedkoper. De SX biedt luxe in de vorm van centrale deurvergrendeling en elektrisch bediende zijruiten. De bedieningsknopjes voor die raampjes zitten links en rechts van het stuur onderin het dashboard. Niet handig en aan het zicht onttrokken. Maar het went natuurlijk wel om ze op de tast te vinden. De hendels voor richtingaanwijzing en groot licht zitten vlak achter elkaar links van het stuur. Ook niet handig. Ook is de deurhendel te klein en hij glipt gemakkelijk uit je vingers.
Verder vinden we van binnenuit verstelbare buitenspiegels, van binnenuit te openen achterklep en een traploos verstelbare rugleuning. De toegang tot de achterbank is gemakkelijk. De hendel om de stoel naar voren te kantelen zit op schouderhoogte in de zijkant van de rugleuning en beide voorstoelen hebben een instapsysteem.
De afwerking van de portieren ziet er niet zo volwassen uit. Zo is er aan de binnenzijde nog veel lak te zien, maar bij een blauwe auto harmonieert 't wel met de kleur van de bekleding.
De SX-versie van de Cinquecento heeft standaard een heuse middenconsole met het begin van een bekerhouder: een 1 cm diepe uitsparing.

Lekker breed
In de 'miniklasse' verschilt de Fiat duidelijk van de Japanse concurrentie door de bijna 10 centimeter grotere breedte. Daardoor heb je met twee inzittenden duidelijk meer 'elleboog-ruimte'. Als bestuurder zit je tijdens het schakelen niet tegen je passagier aan te harken. De stoelen zijn goed. De zittingen zijn voldoende comfortabel om zonder problemen langere ritten te doorstaan. De rugleuningen zijn lang genoeg en de hoofdsteunen zijn fors en kunnen ook voor langere mensen nog op de goede hoogte worden afgesteld. Achterin kunnen twee niet al te lange volwassenen behoorlijk zitten.
Als het op rijden aankomt, blijft er wat te wensen over. De 40 pk sterke 900 cc Fiat-viercilinder heeft 19 s nodig om de auto naar de 100 te sleuren. Inhalen op tweebaanswegen in de vierde versnelling duurt ronduit te lang. We hebben de acceleratie van 80-120 km/h in de vijfde versnelling niet eens gemeten. Dat moet je gewoon vergeten: 't kost te veel tijd en dat is onveilig. De Fiat noteerde herhaaldelijk een top van 138 km/h en dat is 2 km/h minder dan de offici‰le opgave. Op de werking van de besturing, koppeling en remmen is weinig aan te merken. Het verbruik lag met 1:14,0 niet echt laag voor een mini.
De bediening van de versnellingsbak van de kleine Italiaan blijft problemen opleveren. Net als eerdere versies schakelde ook deze Cinquecento niet zoals het hoort. Een echt minpunt.
In snelle bochten gedraagt hij zich heel keurig al nodigt hij niet uit tot het echt snelle werk. Dat komt vooral door de comfortabele vering en het daardoor snelle overhellen.

Signalement

Merk Fiat
Model Cinquecento SX
Carrosserie 3-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 7.712

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 899 cc
Maximaal vermogen 29 kW / 39 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 65 Nm bij 3.000 tpm
Inhoud brandstoftank 35 l
Lengte / breedte / hoogte 3.227 mm / 1.487 mm / 1.435 mm
Wielbasis 2.200 mm
Massa leeg 702 kg
Laadvermogen 448 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 400 kg / 200 kg
Banden155/65SR13Prijzen
Topsnelheid 140 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 18,5 s (fabrieksopgave: 18,0 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 - s
Brandstofverbruik 6,1 l/100km