Citroën C4 Cactus (2015) - Renault Captur (2015) - Occasiondubbeltest

Franse frivoliteit

Occasions SUV gebruikt Cactus Captur
AutoWeek 39 2020
AutoWeek 39 2020

Je leest het in AutoWeek 39 2020

Geen grijze muizen, deze Renault Captur en Citroën C4 Cactus en daarmee doen ze hun land van herkomst eer aan. Het zijn auto’s die niet direct in een traditioneel segment te plaatsen zijn en waarmee je je een beetje kunt onderscheiden van de massa. De Captur legde Renault bepaald geen windeieren, terwijl de Cactus tot een muurbloempje is verworden.

Nog net voordat Renault begin 2013 de wereld verraste met de nieuwe Captur, bracht Peugeot de eerste beelden van de 2008 naar buiten. Best bijzonder dat beide merken vrijwel op hetzelfde moment in het nog jonge segment sprongen, dat daarna van vrijwel alle concurrenten navolging kreeg. Qua verkoopcijfers is de Captur de 2008 altijd flink ver voorgebleven. Het bleek een schot in de roos, net als de vrijwel tegelijkertijd geïntroduceerde Clio. Met dank aan de Nederlandse ontwerper Laurens van den Acker en zijn designteam, die het merk een compleet nieuw gezicht gaven. Een jaar later was het Citroën dat veel stof deed opwaaien met de C4 Cactus. Lekker excentriek, zoals we dat van de bedenkers van de 2CV, DS en CX gewend zijn. De ontwerpafdeling is echt helemaal losgegaan bij dit project met als klapstuk natuurlijk de luchtkussens op de flanken. Verzin het maar! En ook deze auto laat zich niet zo eenvoudig in een hokje plaatsen. Geen SUV, geen cross-over maar zeker ook geen C-segment hatchback. In 2015 verkocht de Cactus als een dolle dankzij het bijtellingvriendelijke karakter: de 100 pk HDi kwam in aanmerking voor 14 procent en dan is het kassa. De benzineversie was zakelijk ook best populair, dankzij de relatief lage catalogusprijs in verhouding tot het formaat auto. De jaren daarna ebde de belangstelling langzaam maar zeker weg. Het nieuwtje was eraf en een facelift in 2018 bracht daar geen verandering in. Er komt dan ook geen opvolger voor dit model en inmiddels staat de nieuwe C4 in de startblokken, inclusief een volledig elektrische versie.

Verder lezen?
Het volledige artikel is beschikbaar voor slechts €1,49. Het artikel wordt aangeboden in PDF formaat.
Koop artikel €1,49

Oeps, er ging iets mis...

Er is iets mis gegaan met je betaling. Probeer het later nog eens.
sluiten

Citroën C4 Cactus (2015) - Renault Captur (2015) - Occasiondubbeltest

Franse frivoliteit

Koop dit artikel als PDF voor slechts €1,49.
Vul je e-mailadres in waarop je het artikel wilt ontvangen:

Citroën C4 Cactus (2015) - Renault Captur (2015) - Occasiondubbeltest

Franse frivoliteit

Je betaling is voltooid! Het artikel is naar je email-adres gestuurd. Je kunt het artikel direct downloaden door op onderstaande knop te klikken. Download het artikel