Chrysler Crossfire

Achtung, Crossfire!

Chrysler Crossfire
Trendsetters, trendwatchers en trendvolgers opgelet; dit is de Chrysler Crossfire. En hij heeft veel trend-potentie, want hij is origineel, hij is snel, hij is een two-seater én hij is duur.

Met een Crossfire voor de deur heb je wel een auto staan die wat zégt. Zonder over smaak te gaan twisten, moet u het met ons eens zijn dat er van het ontwerp werk is gemaakt. Bekijk de plaatjes op deze en de volgende pagina 'ns goed en let vooral eens op een aantal details. Begin vooraan; de rechthoekige koplampen met een traantje aan de buitenkant, de brede grille met daarvoor het in vleugels verpakte Chrysler-logo en de lijnen die dan over de motorkap naar achter lopen. Het middelste lijntje is een opstaand randje dat ook over het dak loopt en via de achterklep bij de uitlaten eindigt.

Kijk eens naar de wielen. Achter zijn ze een maatje groter dan voor en de banden op de achteras zijn ook iets breder dan vooraan. Ook bijzonder is de voorruitstijl die in aluminiumgrijs is gespoten en daarmee de indruk wekt dat het wellicht een cabrio is (daarover straks meer).
Bij het bekijken van de achterkant zou het zomaar kunnen gebeuren dat de woorden 'Audi TT' door je hoofd vliegen. Want: brede spatborden, rechthoekige achterlichten en een lange achterruit. Dát hebt u eerder gezien. Niet vreemd overigens, een van de ontwerpers van de TT zat ook in het team dat de Crossfire tekende.

Bekend spul
Al dat ge-design voor de buitenkant van de auto, doet je vermoeden, hopen, dat er ook van interieur veel werk is gemaakt. Mwoah, als je erin bent gekropen en je vorige auto (of je ándere auto) was toevallig een Mercedes, dan komt het je bekend voor. Het is natuurlijk geen belediging voor een auto als de Crossfire, maar zoveel originaliteit aan de buitenkant had best mogen worden vertaald in een verrassend interieur.
Met de sleutel wekken we de V6 uit z'n middagdutje en met een zwieper zetten we de hendel van de automaat (is trouwens de enige optie op de lijst) in D en vroem! daar gaan we. Onder de kap zit de 18-kleps V6 van 3,2-liter die in vele andere Mercedessen is terug te vinden. Van C-klasse tot Viano – ze hebben 'm bijna allemaal. In dit geval is hij goed voor 215 pk en daar kun je heel behoorlijk mee uit de voeten. Omdat de presentatie van de Crossfire in Duitsland plaatsvond, hebben we op de Autobahn 'ns flink dat pedaal ingetrapt. Uit het vooronder komt een fijn gebrul en van de achterkant hoor je nog net de snerp van de dubbele uitlaat. En zodra je de 100 km/h passeert, stijgt er net onder de achterruit een spoiler op, om de wind beter langs de auto te geleiden. De 180 km/h is al ras in beeld en vanaf die snelheid klimt 'ie in een redelijk tempo door om dan net onder de 240 km/h op te houden. De auto voelt dan nog veilig aan. Het gevoel in het stuur blijft zoals het is op lagere snelheden.
Niet dan die dan zo ideaal is, maar er is in ieder geval geen vaag punt rond het midden, want dat is op hoge snelheden behoorlijk irritant. Als we de Autobahn verlaten en binnendoor verder gaan, merken we goed dat de besturing van Mercedes afkomstig is. Want net zoals bij heel veel andere auto's van dat merk is die wel lekker precies en direct, maar er komt maar weinig gevoel bij kijken als je aan het wiel draait. De tegendruk is niet sterk en daardoor gaat het allemaal te gemakkelijk. Gevolg is, dat je nog weleens wat slordig een bocht aansnijdt of er 'zagend' uitgaat.
Die automatische spoiler kán je af en toe op je zenuwen gaan werken. Als je lekker een stukje door de heuvels rijdt, komt hij bij 90 km/h omhoog en bij 70 km/h zakt hij weer. Dus voor élke bocht komt 'ie weer naar beneden en gaat even later weer omhoog.

Cabrio komt ook
Voorlopig is de Crossfire er nog alleen maar als coupé met deze V6-motor, maar in de komende jaren zal het motorenaanbod nog uitbreiden en zal er ook een cabriolet komen. Logisch, want de Crossfire wordt in Duitsland gebouwd bij Karmann, cabriospecialist bij uitstek. En kijk naar concurrentie als de Audi TT, Nissan 350Z - allemaal cabrio's. Met een Crossfire Convertible wordt al heel nadrukkelijk rekening gehouden. De veiligheidsgordels zitten bijvoorbeeld niet aan de B-stijl vast, maar komen van het lager gelegen zijpaneel achter de stoelen. Scheelt weer een wijziging bij de ontwikkeling.
Een koopje is de Crossfire niet. De prijzen zijn nog niet vastgesteld, maar de Europese nettoprijs is 32.000 euro, wat betekent dat als de BTW en BPM eroverheen gaan hij zo'n beetje 50.000 euro gaat kosten. Maar daarvoor krijg je die fijne V6, een compleet leren interieur met elektrisch verstelbare stoelen, automatische airco, dikke stereo, heel dikke wielen, kortom gewoon de auto zoals die op de foto staat. En dan is het een fijne aanbieding, ten slotte kost een TT V6 € 55.890 en een Nissan 350Z € 48.695. Opgepast dus, de Crossfire komt eraan!