Cadillac XT5
Europese Escalade
- Ken Divjak
- Eerste rijtest
Net als de CT6 levert Cadillac de XT5 in Europa maar met één motor: een tamelijk grote, die bovendien op benzine loopt. Is dat in de genoemde sedan nog een biturbomotor die tenminste op papier aan 'onze' eisen voldoet, de nieuwe cross-over krijgt een Amerikaans no-nonsense blok toebedeeld in de vorm van een 3.649 cc grote V6, die elke kilometer 229 gram CO2 de lucht in spuwt. Onder ideale omstandigheden is het verbruik 10,0 l/100 km; op een gevarieerd parcours wordt dat gemakkelijk 14,0 l/100 km. Dat roept de vraag op waarom Cadillac niet een turbodiesel uit de GM-rekken trekt. Of - beter nog - waarom het niet de 275 pk sterke 2,0-liter turbobenzinemotor uit de Cadillac ATS in de XT5 monteert. Het antwoord op die veelvuldig gestelde vraag luidt steevast: "Omdat we nu andere prioriteiten hebben". Zoals een nieuwe cross-over in elkaar knutselen, want dat is exact wat Cadillac met de XT5 heeft gedaan.
Het uiterlijk mag dan wel een gestileerde doordruk zijn van de uitgaande SRX, onderhuids is de XT5 – zoals de naamswijziging reeds impliceert – helemaal nieuw. Het nieuwe model is goed voor een gewichtsverlies van bijna 70 kilo. Het verbruik ligt acht procent lager, iets wat een doekje voor het bloeden is. De XT5 heeft niet het klassieke middendifferentieel om de krachten tussen voor- en de achterwielen mee te verdelen. In plaats daarvan beschikt hij over twee onafhankelijke koppelingen op de achteras, die het vermogen zowel van links naar rechts als van voor naar achter kunnen dirigeren. Een beetje zoals bij de Range Rover Evoque, die een vergelijkbaar systeem inzet. Een verschil is dat de XT5 nagenoeg geen offroadambities koestert. Het gevolg van die innoverende set-up is een wegligging die van meet af aan vertrouwen geeft. Weg is het twijfelende instuurgedrag van de CT6; de nieuwe voortrein laat zich beter plaatsen. Het gevoel via het stuur is nog altijd niet geweldig, maar de wagenreacties zijn eerlijker en daardoor beter leesbaar voor de bestuurder. Daarnaast komt de automatische achtbak beter tot zijn recht in deze toepassing, al blijven de traag reagerende stuurflippers teleurstellen. Laat het sportprogramma liever zelf beslissen over de schakelpunten, waarna de dikke V6 gretig naar de begrenzer trekt. Alleen spijtig dat je na elke tussensprint ettelijke liters premiumbrandstof hebt verbruikt.
WEGVERSPERRING
Ondanks de meegeleverde 20-inchwielen is het comfort goed. Alleen met slechte wegen weet de passieve set-up zich soms even geen raad, wat zich in hoorbaar protest vertaalt. En nu we toch bij de auditieve beoordeling zijn aanbeland: de V6 klinkt wederom lekker in deze toepassing, vooral hoog in de toeren. Die heb je trouwens ook nodig om snel vooruit te gaan, want ondanks een sportieve sprinttijd van 7,5 seconden komen de 368 newtonmeters pas vrij bij 5.000 toeren. Wil je dus fluks inhalen of invoegen, dan kun je de kickdown maar beter op voorhand activeren om geen twee ton zware wegversperring te worden. Want klein is de XT5 bepaald niet (l x b = 480 x 190 cm), ook al doet een BMW X5 subjectief forser aan.
EERSTE VAN VIER
Welke cross-overs Cadillac nog van het modulaire platform gaat afleiden, wil het voorlopig niet zeggen. Zeker is dat er nog drie modellen volgen, waarvan er twee onder de XT5 worden gepositioneerd. De Escalade (die zijn naam als enige mag behouden) krijgt gezelschap van een zevenzitter. Laten we evenwel hopen dat de GM-dochter gaandeweg kleinere motoren introduceert, want de grote V6 is echt niet meer van deze tijd. Getuige daarvan is het prijsverschil tussen Nederland en België, dat zomaar € 42.000 inclusief belastingen bedraagt. Daarmee komt de topuitvoering van de XT5 in Nederland uit op € 107.340, wat niet in verhouding staat tot hetgeen je ervoor krijgt. De XT5 is immers een nononsense cross-over met een goed ruimteaanbod en gedegen rijkwaliteiten, maar die eigenschappen worden tenietgedaan door een motorconfiguratie die ondanks een start-/stopsysteem, cilinderuitschakeling (van 6 naar 4) en de mogelijkheid om louter de voorwielen aan te drijven niet meer van deze tijd is. Daarmee zal deze SUV in ons land geen verkooptopper worden.
Lees ook
Cadillac XT5 - Rij-impressie
Waarom de Denza Z9 GT geen Porsche-concurrent is
Test: Mitsubishi Outlander PHEV – Te laat op het PHEV-feestje?
Test: Opel Grandland 1.6 Turbo Plug-in Hybrid - Is deeltijdstekkeren een goed idee?
Test: Hyundai Ioniq 9 - op elke zitrij zit je ruim, groter dan Kia EV9 en zeer comfortabel
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (32) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.