Cadillac XLR
Op weg naar de top
- Henny Hemmes
- Eerste rijtest
Cadillac had in de jaren '90 in de VS de naam tot de allerbeste luxemerken te behoren. Maar het lukte Caddy in Europa niet om zich te meten met de gevestigde orde. De STS, Cadillacs luxelimousine, kan hier niet op tegen merken als BMW en Mercedes. Niet alleen wat betreft rijeigenschappen, waarbij de grote STS met zijn voorwielaandrijving een duidelijke handicap heeft, maar ook aan de kwaliteit is nog wel iets te verbeteren. In de Verenigde Staten werd General Motors' luxedivisie voorbijgestreefd door Lexus en later ook door Mercedes en BMW.
Cadillac legt zich nu vooral toe op het leveren van kwaliteit. Zo werd de komst van de nieuwe CTS in Europa bijna een jaar uitgesteld om te zorgen dat hij de toets der kritiek zou kunnen doorstaan. Ook bij de spiksplinternieuwe XLR roadster staat de kwaliteit hoog in het vaandel. Dat moet sowieso als je je wilt meten met de beste ter wereld, zoals de Mercedes SL 500, de Lexus SC 430 en de Jaguar XK8.
Sensatie
De XLR werd in 1999 op de autotentoonstelling in Detroit als Evoq-concept car onthuld en zorgde voor een ware sensatie. Design chef Kip Wasenko introduceerde met de XLR de zogenaamde Art & Science-styling, die we ook zien in de CTS en in de SRX cross-over die later dit jaar eveneens op de markt komt.
Ondanks dat heel wat styling details 't niet hebben gered bij de productieversie, is de XLR een opvallende en vooral chique verschijning. Het is Cadillac's eerste roadster sinds de verdwijning van de Allanté, waarvan de carrosserie en het interieur door Pininfarina werden gebouwd. Die constructie werd vervolgens naar de Verenigde Staten verscheept en door Cadillac afgebouwd. Dat was niet alleen kostbaar, maar de auto ging bovendien gebukt onder allerlei problemen en was een ware catastrofe. De Allanté werd in 1993, vijf jaar na zijn introductie, van de markt gehaald.
General Motors realiseerde zich maar al te goed dat men zich bij de ontwikkeling van de nieuwe roadster geen fouten zou kunnen permitteren. Aanvankelijk dacht men nog aan het Sigma-platform, waarop de CTS en de SRX worden gebouwd en later ook de nieuwe Seville. Maar omdat de huidige Corvette zijn reputatie als supersportwagen dubbel en dwars heeft waargemaakt, is voor de XLR de bodemplaat gebruikt van de nieuwe generatie Corvette (C6), die in januari in Detroit zal worden onthuld. De wielbasis van de XLR is ten opzichte van de nieuwe Corvette iets verlengd en de spoorbreedte is iets groter, maar de totale lengte van de XLR is ongeveer 5 cm korter. Aan het stalen hydroformed frame met een sandwichvloer met balsavulling zijn bij de XLR bovendien wielophangingcomponenten van de nieuwe Vette gebruikt. De afstelling van de XLR is echter minder straf dan van de Corvette. De carrosserie van de Cadillac XLR is net als van de Chevy gemaakt van versterkt polyester. Met al deze overeenkomsten is 't natuurlijk ook logisch dat de XLR naast de Corvette in de Bowling Green-fabriek in Kentucky wordt gebouwd.
Duits dak
De Cadillac-technici hebben zich bij de ontwikkeling van de Evoq-concept car onder meer toegelegd op een wegklapbare hardtop à la Mercedes SL. Het Mercedes-dak wordt gemaakt bij Car Top Systems GmbH en nu heeft ook Cadillac de ontwikkeling en bouw van de dakconstructie voor de XLR aan dat Duitse bedrijf toevertrouwd.
Onder de brandende zon hebben we, nog voordat we in de auto stapten, eerst de verdwijntruc getest. Met een druk op de knop wordt het dak in 29 seconden opgetild, opgevouwen en netjes opgeborgen in de bagageruimte. Veel bergruimte blijft er dan niet meer over, al is het genoeg voor een paar weekendtassen.
Het van aluminium en van superlicht magnesium gemaakte dak wordt als een complete module op de XLR geïnstalleerd en draagt bij aan de structurele stijfheid van de auto.
Zo'n open auto biedt een ongegeneerde inkijk in het interieur. Het was Cadillac er dan ook alles aan gelegen om ook daar niet alleen kwalitatief, maar ook qua ontwerp zijn beste beentje voor te zetten. De cockpit is ergonomisch goed ingedeeld, met gemakkelijk bereikbare knoppen en goed afleesbare, door juwelier Bulgari ontworpen 'klokken'. Met een fraaie combinatie van blond eucalyptushout, aluminium en leer ziet het interieur van de XLR er ronduit chic uit.
Uiteraard is er geen gebrek aan luxe-accessoires zoals een kleurenmonitor, navigatiesysteem, een cd-wisselaar in het dashboard of stoelverwarming en -koeling.
Magna en Magne
Nieuw voor Cadillac is adaptieve cruise control, waarmee de XLR automatisch op een vooraf ingestelde afstand (1 of 2 seconden) tot zijn voorganger bewaart. In het HUD-display (head-up display) in de voorruit kan je zien wat je hebt ingesteld, en bijvoorbeeld je snelheid. Het systeem remt af op de motor en de remmen, maar als er écht geremd moet worden, bijvoorbeeld als iemand zich tussen de XLR en zijn voorganger perst, verschijnt er een rood alarmlichtje en hoor je een signaal. Het betekent: "Help, aan het werk!"
We hebben de adaptieve cruise controle eens goed uitgeprobeerd op de testbaan van GM en vonden het veel minder storend werken dan we hadden verwacht.
De XLR is ook uitgerust met Magnetic Selective Ride Control, ofwel MagneRide. Dat dempingsysteem wordt sinds vorig jaar op de Corvette toegepast. Het is continu de snelste en krachtigste demping en werkt op hobbelige en gladde wegen samen met tractie control voor maximumstabiliteit en met ABS voor een goede balans en stabiliteit bij het remmen. De bewegingen van elk wiel worden verwerkt en individueel gladgestreken. Verder heeft de XLR MagnaSteer. Dat is elektrische stuurbekrachtiging, die werkt met een motor die een planetair tandwielstelsel aandrijft dat mee- of tegendraait. Het vraagt niet meer of minder kracht, maar de stuuruitslagen zijn op lage snelheid groter.
Soepel en safe
Onder de lange kap van de XLR staat Cadillacs bekende 4,6-liter V8 Northstar. De motor wordt voor het eerst gebruikt in combinatie met achterwielaandrijving en moest worden aangepast om hem in de lengterichting te plaatsen. Nieuw zijn daarbij onder meer VVT continu variabele kleptiming en een elektronisch geregelde gasklep.
De motor levert 320 pk en heeft een koppel van 420 Nm bij 4.400 tpm. Hij is gekoppeld aan een achterin geplaatste vijftraps automaat met sequentiële schakeling. Er gaan geruchten dat er ook een handgeschakelde bak beschikbaar komt, maar niemand bij Cadillac wil dat bevestigen.
Tijd om in te stappen. Zonder sleutel (keyless entry) en met een druk op de knop op het dashboard starten we V8. Je voelt je meteen thuis in deze luxesportwagen. De stoel is stevig en de zit achter het stuur is goed instelbaar. Het gedempte gegrom van de V8 klinkt uitnodigend, maar beschaafd.
In het boerenland van Michigan rijden we over de minder goed onderhouden asfaltwegen. Hij rijdt rustig en comfortabel en vertrekt als 't ware geen spier bij de verwerking van de kleine of grote potholes.
De elektronisch gecontroleerde wielophanging en het elektronische stabiliteitscontrolesysteem zorgen ervoor dat de XLR soepel en safe door snelle bochten gaat. Zo nu en dan was er een heel klein beetje onderstuur. De XLR voelt niet log aan en weegt met 1.654 kg dan ook minder dan de door GM genoemde concurrenten. We konden niet nalaten om met de XLR de acceleratieproef van 0-100 km/h te doen. Onder niet-ideale omstandigheden op een nogal oneffen weg deed hij dat toch in 6,1 s, drietienden langzamer dan de fabrieksopgave. Bij het accelereren klinkt het oergeluid van de V8 je als muziek in de oren. Met zijn lekkere grote koppel is er altijd genoeg power beschikbaar als je op het gaspedaal trapt.
We zouden het onder de stralende zon bijna vergeten, maar de kap hebben we gesloten om te horen of er misschien windgeruis zou zijn. Dat geruis was minimaal. Bij zo'n eerste rij-impressie – de term zegt het al – gaat 't toch vooral om die eerste indruk, dat gevoel van die nieuwe auto. Van de XLR kunnen we met een gerust hart zeggen: dat zit wel goed. Nu maar wachten tot hij hier zijn opwachting maakt en we hem kunnen confronteren met zijn concurrenten. Wij denken dat hij geen gek figuur zal slaan.
Cadillac zal vanaf deze zomer tijdens het eerste productiejaar niet meer dan 5.000 XLR's bouwen. In de VS gaat hij $ 76.200 kosten en er is slechts één optie beschikbaar: XM-satellietradio voor $ 325. Wanneer de XLR in Europa zal arriveren, is nog niet bekend.