Cadillac XLR

Boulevardcruiser

Cadillac XLR
Cadillac XLRCadillac XLRCadillac XLRCadillac XLRCadillac XLRCadillac XLRCadillac XLR
AutoWeek 15 2004
AutoWeek 15 2004

Je leest het in AutoWeek 15 2004

Met z'n dikke V8 is de Cadillac XLR best in staat om een partijtje klinkers uit de straat te trekken. Hij nodigt daar echter niet toe uit. De flink uit de kluiten gewassen GT ontpopt zich veel meer als een echte cruiser om mee langs de boulevard te toeren.

Hoewel Cadillac er prima in geslaagd is een moderne auto te ontwerpen, die bovendien technisch goed in elkaar steekt, verloochent de XLR zijn afkomst niet. Onmiskenbaar Amerikaans is het geluid van de dikke Northstar V8. Zo anders dan de sound van zijn Europese tegenstrever, de Mercedes Benz SL500. Er zijn ook heel veel gelijkenissen. Qua uiterlijk, prestaties, afmetingen en qua rijbeleving. Maar in tegenstelling tot de iets sportievere GT uit Duitsland ontpopt de Amerikaan zich veel meer als een ware cruiser.

Hij kan wel wat, hoor. In 5,9 seconden naar de 100 km/h bijvoorbeeld. Ja, hij is net als zijn voorouders nog steeds in staat de klinkers uit de straat te trekken. Hij gaat veel harder dan die ouwe Amerikaanse sleeën. Zijn top is begrensd op 250 km/h (waar hebben we dat eerder gehoord). Natuurlijk hebben we de Caddy even op zijn staart getrapt. Om te ervaren hoe de geheel aan de moderne eisen aangepaste Northstar zijn beulswerk verricht. Zo bruut als vroeger gaat het echter niet meer. De neus van de XLR komt wel een stukje omhoog als je vanuit stilstand het gaspedaal tegen het schutbord trapt. Maar deze moderne Amerikaan gaat niet langer met zijn kont bijna over de straat als je snel wegtrekt. De XLR heeft een prima onderstel, dat bovendien is voorzien van een tractie- en stabiliteitscontrole systeem.
Het onderstel is afgesteld op comfort en niet op sportief rijgedrag. Daarom nodigt deze GT niet uit tot sportieve acties op bochtige bergwegen. Voor het snelle werk is de opzet van de Cadillac te vaag. Je voelt niet in je vingertoppen en achterwerk wat er precies gebeurt tussen het asfalt en het stuur. Daar dien je gewoon rekening mee houden en dus is het verstandig de snelheid in dergelijke situaties te temperen. Het is daarom tevens beter om de uitschakelbare tractie- en stabiliteitcontrole aan te laten staan.
"Voor mensen die sportief willen rijden hebben we een andere auto," zegt de PR-directeur van Cadillac Europa, "de splinternieuwe Corvette C6." Een terechte opmerking.
De XLR is een GT pur sang. Een vakantieganger waarmee je zonnige oorden op moet zoeken. Kap open, radio aan, of beter natuurlijk een CD van Elvis Presley, en dan toeren langs mondaine toeristenoorden. Daar hoort deze Caddy-cabrio thuis. Lekker relaxed. Dan hoor je de motor nauwelijks en heeft de rijwind weinig invloed. Zelfs bij 120 km/h kunnen de inzittenden elkaar nog uitstekend verstaan. Wij hebben genoten van een heerlijke trip door Toscane. Vanuit Florence zijn we naar het toeristenoord Viareggio aan de kust gecruised bij een temperatuur van 22º onder een heerlijk maarts zonnetje. Dat is autorijden voor je plezier.

Alles zit erin
De Cadillac is een auto die standaard is voorzien van vrijwel alle denkbare toeters en bellen. Slaapstoelen zijn een beetje moeilijk in een tweezitter, maar radio, cd, tv, dvd, telefoon, navigatie, klimaatcontrole en keyless access horen er allemaal bij. Wat te denken van stoelverwarming én stoelverkoeling in twee standen. Dan zit je altijd goed op de riante zetels die in hoogte en afstand zijn te verstellen en tevens zijn voorzien van opblaasbare rugleuning. Een geheugen zit er op. Niet alleen om te onthouden wat de favoriete zitpositie van zijn baas is, maar ook hoe het stuur moet staan, de buitenspiegels, wat de favoriete radiozender is en op welk volume die meteen kan beginnen. Adaptive Cruise Control zorgt er voor dat je op en keurige afstand van je voorganger blijft. Het is instelbaar van 1 tot 2 seconden. Erg mooi, al moeten we hierbij in het algemeen aantekenen dat de man of vrouw aan het stuur het dan wel erg, misschien wel te, gemakkelijk krijgt; waardoor de concentratie verloren kan gaan.
En dan de kap. Binnen 30 seconden verdwijnen de glazen achterruit, de driehoekige zijramen en de metalen hardtop door middel van 8 hydraulische cilinders die worden opgepompt door een elektrische pomp, keurig opgevouwen in de kofferbak. Vervolgens wordt de zaak netjes afgedekt. Een prachtig stukje vakwerk van de Duitse firma CTS, die ook voor Porsche, Mercedes-Benz en Ferrari vouwdaken vervaardigt. Vlak bij de fabriek van General Motors in Bowling Green (Kentucky) heeft CTS een eigen assemblagebedrijf opgezet. Een weggeklapt dak betekent wel dat er niet veel plek meer overblijft voor bagage in de kofferbak, die anders bijna groot genoeg is om twee mensen onderdak te bieden. Moet je natuurlijk nooit doen, maar mocht iemand het willen proberen en spijt krijgen, dan is er de mogelijkheid om van binnenuit de koffer te openen. Tegen de achterkant van de kofferbak zit een handgreep die gemaakt is van in het donker oplichtend plastic. Zeker door iemand bedacht die veel spannende films heeft gezien.

Bvlgari klokken
Meest opvallend in het interieur van de Cadillac is het scherm op de middenconsole waar alle informatie en entertainment op te vinden is. Daaronder nog een kleiner lcd-scherm waarop af te lezen valt hoe de klimaatcontrole is ingesteld. Heel bijzonder is het instrumentenpaneel. Dat is ontworpen door Bvlgari. Doorgaans maakt de vermaarde Italiaanse juwelier nogal forse en opvallende sieraden, tassen, sjaaltjes en horloges; maar de klokken van de XLR in zwart en wit zijn tamelijk ingetogen van vormgeving. Met uitzondering van de naam Bvlgari, die in grote letters rondom de snelheidsmeter staat. Het past wel bij de sfeer die deze zeer luxe Amerikaanse GT oproept en bij de klanten die in zo'n cruiser graag gezien willen worden.

Hij kwam, zag en kocht
Op de miljonairsfair eind vorig jaar in de RAI toonde Cadillac de XLR voor het eerst in Nederland. "Daar kwam een meneer," begint PR-directeur Dick Braakhekke met enige trots, "die bestelde er spontaan een. Zonder dat hij hoefde te rijden. Zonder dat hij de prijs van de auto kende, want die hadden we nog niet bepaald. Die meneer vond de auto zo mooi dat hij er beslist een wilde hebben." Zeer binnenkort krijgt deze koper de eerste van de 12 XLR's die dit jaar voor een prijs van 129.500 euro naar Nederland komen.