Cadillac XLR (2004)

Pure GT

Cadillac XLR
Cadillac XLRCadillac XLRCadillac XLRCadillac XLRCadillac XLR
Hij ziet er stoer uit met zijn grote neus, imposante grille en brede hoekige achterkant. Hij is sterk met zijn 4,6-liter V8. Toch is de Cadillac XLR een gemoedelijke cruiser, die als pure GT zeer goed uit de verf komt.

Bij Northstar, de motorenfabriek van General Motors, weet men heel goed hoe een V8 gefabriceerd moet worden. De huidige Northstar V8 wordt vooral gewaardeerd om zijn betrouwbaarheid en lange service-intervals. Datzelfde blok is door de ingenieurs van Northstar compleet gemoderniseerd voor de Cadillac XLR, waarin het nu 326 pk levert. Genoeg power om de 1653 kg wegende cruiser in 5,9 seconden naar de 100 km/h te doen accelereren en hem een begrensde topsnelheid van 250 km/h te geven. Mooie cijfers voor een sportwagen, maar als zodanig is de XLR niet bedoeld en hebben wij hem ook niet ervaren.


Variabel dempersysteem
We hebben de Caddy wel op zijn staart getrapt om ons er van te overtuigen dat de Magnetic Ride Control (MRC) inderdaad een "state-of-the-art systeem" is, zoals Cadillac het noemt. MRC werd voor het eerst toegepast op de Seville STS in 2001 en een jaar later op de vijfde generatie van de Corvette. Het variabele dempingsysteem wordt aangestuurd door kleine metalen deeltjes die in de vloeistof van de dempers zitten. Die deeltjes reageren op een elektromagnetische lading. De informatie wordt via de computer in elektrische signalen omgezet, die er voor zorgen dat de metaaldeeltjes in de dempers een andere structuur krijgen. Daardoor wijzigt de structuur van de vloeistof. Als gevolg daarvan wordt de demping aangepast. Zo kan de demping van elk wiel onafhankelijk 1000 keer per seconde(!) worden aangepast. Doe daarbij de traction- en stability control en het zal duidelijk zijn dat rijden met deze cabriolet een fluitje van een cent is. Natuurlijk zijn de laatste twee hulpmiddelen uitschakelbaar, maar dat maakt de vering niet stugger en dus het contact met het wegdek niet directer. Daarom noemen wij de sportief ogende XLR zeker geen sportwagen, maar een pure GT.


Dat is comfort
Lekker cruisen over prachtige bergwegen en langs boulevards. Daar is deze Amerikaan uitermate geschikt voor. Zeer comfortabel, net als de automatische 5-versnellingsbak die, voor een betere gewichtsverdeling, tegen de achteras is gemonteerd. Het is een gemodificeerde versie van de bak die in de CTS wordt gebruikt. Hij schakelt zonder dat je er erg in hebt. Ook dat is comfort.


Zeer compleet
De complete uitrusting is ook helemaal gericht op Grand Turismo. Werkelijk alles zit erop. Radio, tv, dvd, cd, telefoon en navigatie. De Bose geluidsinstallatie doet de deuren in de koets trillen en veroorzaakt op hoog niveau zelfs turbulentie langs je benen. Wat te denken van stoelverwarming, en verkoeling, beide in te stellen op high en low. Adaptive cruise control, klimaatcontrole en keyless access zijn opeens heel normale accessoires in deze uiterst luxe Cadillac. Voor we in minder dan 30 seconden het dak er weer op doen wijzen we er wel op dat open rijden een heleboel kofferruimte opeist. Als het dak keurig opgevouwen is in de kofferbak, rest slechts plek voor een golftas en een lunchpakket. Daar moet je natuurlijk we even rekening mee houden als je met deze fraaie cruiser op vakantie gaat. Maar dat het met de Amerikaanse super toerwagen een leuke vakantie wordt staat vast.

Signalement

Merk Cadillac
Model XLR
Carrosserie 2-deurs, cabrio
Transmissie 5 versnellingen, automaat
Aandrijving achterwielaandrijving
Prijs € 115.450

Specificaties

Brandstof benzine
Motor V8
Cilinderinhoud 4.565 cc
Maximaal vermogen 240 kW / 326 pk bij 6.450 tpm
Maximaal koppel 423 Nm bij 4.400 tpm
Inhoud brandstoftank 69 l
Lengte / breedte / hoogte 4.514 mm / 1.836 mm / 1.280 mm
Wielbasis 2.685 mm
Massa leeg 1.654 kg
Laadvermogen 171 kg
Banden235/50R18Prijzen
Topsnelheid 250 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 5,9 s (fabrieksopgave: 5,9 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D - s
Acceleratie 80-120 km/h in D -s
Brandstofverbruik 12,3 l/100km
CO2-uitstoot 291 g/km