Cadillac STS-V en XLR-V
All inclusive Stealth
- Frank Jacobs
- Eerste rijtest
Aan de overkant van de oceaan is hij al een tijdje op de markt, en nu is ook de Oude Wereld aan de beurt om kennis te maken met de krachtigste Cadillac ooit. Want dat is de STS-V, dankzij de 4,4-liter V8 Northstar-motor met supercharger die 476 pk en 595 Nm genereert. Een grote zakensedan met monstermotor; je hoeft niet lang na te denken voor de meest voor de hand liggende associaties. Want dan denk je natuurlijk aan de BMW M5, de Mercedes-Benz E 63 AMG en – in de nabije toekomst – de Audi RS6. Inderdaad, allemaal Duitse nobelkoetsen en in dat licht bezien is de Caddy dan ook een welkome, frisse aanvulling. Want waar je met de drie Duitse boenderaars wellicht nog wordt aangezien voor een zakelijke dieselaar, is de STS zonder de bijzondere motor al een exoot. De hele auto lijkt, en dat is inmiddels traditie bij Cadillac, met een geodriehoek getekend, waarbij de vouwen in de koets zo scherp lijken dat je vreest je eraan te snijden. Spuit er een laag matzwarte laag op en je hebt een Stealth-straaljager; hoef je je ook nooit meer zorgen te maken om radarcontroles. En toch, de V-versie ziet er niet eens zo bruut uit als hij is. Het uiterlijk vertoon is ten opzichte van de gewone uitvoering bescheiden gehouden. Dat geldt voor de koets, maar nog in veel grotere mate voor het interieur. Dat is typisch Amerikaans, met veel chroom, leer en glimmend hout. Je moet ervan houden. De mechanisch geblazen V8 is door één man gebouwd, net zoals dat bij AMG de gewoonte is. We starten hem met een knop op het dashboard en het geluid blijkt uiterst bescheiden. Ook als het gas erop gaat, blijft de STS-V verrassend stil. Een beetje meer verbaal geweld hadden we in een auto van dit kaliber niet erg gevonden.
Sloopkogel
Maar stille wateren hebben diepe gronden. Want deze machine doet zwijgend zijn werk en dat is allesbehalve misselijk. De traction control kent drie standen en de knop die het systeem uitschakelt, is de eerste die we beroeren na de startknop. We rijden gelukkig op een afgesloten circuit, en daar is het heerlijk spelen met het gas. Ondanks het forse gewicht (1,9 ton) laat deze auto zich verrassend goed bespelen. Dat je hem gemakkelijk kunt laten uitbreken met zoveel power op de achteras, is logisch. Maar van de contraslip verwacht je een sloopkogel, en die blijft uit. Wel wreekt het gewicht zich in de gewone bochten, want de STS-V helt meer over dan je lief is. Het op Amerikaans comfort afgestelde onderstel werkt daar natuurlijk ook aan mee. De stoelen schieten tekort. Ze zitten weliswaar goed, maar bieden veel te weinig zijdelingse steun voor een auto met dergelijke prestaties.
Een BMW M5 is dit niet, maar laten we eerlijk zijn: dat hoeft ook niet. Als je de supersedans op een schaalverdeling zet, staat de Mercedes E 63 AMG in het midden, de M5 daar links van en de STS-V vult mooi dat gat aan de rechterkant op. Oké, hij mist een pk'tje of dertig ten opzichte van zijn Duitse opponenten, maar daar staat tegenover dat hij ook dertig mille goedkoper is. Een prijs die ook nog eens all inclusive is, want alle denkbare luxe zit standaard op de STS-V. De optielijst vermeldt slechts één regel: metallic lak.
Buitenaards
En datzelfde geldt voor de XLR-V. Ook op die auto kun je uitsluitend de metaallak bijbestellen, en zijn zaken als een navigatiesysteem en leer bij de prijs inbegrepen. En ook deze auto is voorzien van een automatische zesbak, die in dit geval vlak voor de achteras is geplaatst, zodat het totale gewicht van de auto bijna evenredig over voor- en achteras is verdeeld. Anders dat de STS-V is deze roadster een bijna buitenaardse verschijning. Geen twee bescheiden pijpjes onder de achterbumper, maar vier enorme rioolbuizen. Die brengen helaas wat weinig geluid voort, want ook deze V is verrassend stil. Met 1.728 kg is deze Caddy evenmin een lichtgewichtje, maar het scheelt toch flink met zijn grotere broer en het moet gezegd, deze roadster voelt niet zo zwaar aan als hij is. Dat wordt mede veroorzaakt door de snelle acceleratie, want met deze auto heeft Cadillac meteen een tweede eigen record in handen. Is de STS-V zoals gezegd de sterkste Cadillac ooit, dit is de snelste. In 4,7 seconden zit de XLR-V op de honderd, nog tweetienden sneller dan de vierdeurs beul.
Exclusief blijven de V-modellen van Cadillac in elk geval wel. De importeur verwacht per jaar in heel Europa zo'n honderd stuks van de STS-V en hetzelfde aantal van de XLR-V te verkopen. Volgend jaar wordt het gamma aangevuld met een CTS-V. De XLR-V en de STS-V zijn per direct leverbaar.Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen