BMW M5
Grenzen van genot
Bij een V10 met 507 pk denk je direct aan een of andere exoot van Italiaanse komaf, maar niet een zakensedan als de BMW 5-serie. Het is combinatie die nauwelijks valt te bevatten. Nog steeds niet, zelfs nu we met de nieuwe M5 gereden hebben.
De groene balk van de head-up-display in de voorruit kleurt geel, en een tel later rood. Hij begint te knipperen, het ideale moment om te schakelen dus. Een tik tegen de schakelflipper bij het stuur en de SMG-bak ramt de bak meedogenloos in 6. Een knal gaat door de cardanas. De V10 valt maar 1.000 toeren terug en roffelt agressief verder richting de 8.300 toeren. Voor we aan schakelen toekomen, stopt de M5 met 268 km/h op de klok met versnellen. Zonde! Hij heeft nog een versnelling over. Als de elektronica de teugels zou laten vieren, haalt deze waanzinnige bolide een top van 330 in de zevende versnelling! Dat zijn Formule 1-praktijken! Niet normaal meer hoe de M5 accelereert. Geef je bij 180 km/h gas dan voelt de versnelling nog hetzelfde aan als wanneer je vanuit stilstand vertrekt. Dankzij de relatief korte verzetten van de zevenbak biedt de Beierse beul bijna een motorfietssensatie.
Vreselijk zijn de klappen die de V10 aan de aandrijflijn uitdeelt. Wreed zijn de krachten die de sequentiële SMG-bak te verwerken krijgt. Maar het kan ook anders. Het Drivelogic programma biedt zoveel verschillende mogelijkheden van schakelen aan dat er voor elk wel wat wils is. Zet je de bak bijvoorbeeld in de automatische D-stand en schakelmode op 'zo lief mogelijk', dan wisselt de bak zijdezacht van verzet, en gooit de SMG de auto bij 75 km/h al in de zevende versnelling.
Wie het uiterste uit de M5 wil, kiest voor agressieve stand en zet de bak in de manuele stand waarbij de SMG met stuurflippers of het korte pookje te bedienen valt. De 7-bak schakelt 20 procent sneller dan de SMG met zes versnellingen die in de M3 leverbaar is. Terugschakelen doet de SMG met een forse stoot tussengas, dus ook dat is een genot. En het levert verbaasde blikken op als we weer door een Beiers dorpje rijden.
Masochisten
Bij BMW M Gmbh zijn het ware masochisten. De montage van een turbo of een ander soort compressor vinden ze te gemakkelijk. Ze peuren het uiterste uit een motor met behulp van technieken als variabele nokkenassturing. Een ingewikkelde klus, maar zo ontstaan wel hoogtoerige motoren die meer dan 100 pk per liter leveren, deze 5.0 schopt het tot 507 pk. Dezelfde mensen die ook het motormanagement van de Formule 1 V10-motor voor BMW. Williams hebben ontwikkeld, zijn betrokken bij de computergestuurde regeleenheid van de M5-V10. De krachtcentrale wordt bovendien in dezelfde fabriek in Landshut gefabriceerd. Maar verder dan hetzelfde cilinderaantal en de gelijke blokhoek gaat de vergelijking met de Formule 1-motor niet. Overigens weegt de V10 maar 1 kilo meer dan de V8 van de vorige BMW M5. In totaal brengt de auto 1.730 kilo in de weegschaal.
Starten met 400 pk
Overigens start de motor met 400 pk, pas als je op de M Dynamic Mode-knop op het stuur of de ' power'-knop naast de pook drukt, levert hij zijn maximale 507 pk. Dan veranderen het motormanagement en de gaskleppen van karakter, je voelt het meteen in het gaspedaal. Het maakt het beest in de M5 los! Ook de besturing past zich aan, de Servotronic-bekrachtiging werkt samen met de elektronische demping (EDC). In de Sportstand van de demping voel je meer weerstand in het stuur. Toch mist de besturing de scherpte van bijvoorbeeld de M3 CSL. Die stuurt directer en preciezer. Volgens M GmbH een bewuste keuze. En dat geldt ook voor het geluid. De M5 zou nog veel bruter kunnen klinken, zeker voor de inzittenden, maar nu zijn het de buitenstaanders die het mooiste geluid horen, dat via de vier uitlaatpijpen naar buiten komt. M5-kopers zijn vooral zakelijke rijders en die zitten volgens de Müncheners niet te wachten op een al te aanwezig motorgeluid. Als je zo'n auto koopt, ben je toch juist een pure liefhebber? In de normale stand van de demping voelt de M5 stevig aan maar niet keihard, hier komt weer de aardige kant van de BMW naar boven. Maar in de sportstand is 'ie wel keihard. Dan voel je je als bestuurder een met het wegdek, de M5 geeft zo veel vertrouwen! Snelwegbochten neem je zonder zweethandjes met 240 km/h of harder.
Ingetogen
Het uiterlijk vertoon van de M5 valt reuze mee. BMW houdt de supersedan zoals altijd ingetogen. Dat blijkt wel als we de drie eerdere M5's bekijken die tijdens de kennismaking aanwezig zijn. Helaas konden we niet met die auto's rijden, zeker met de eerste M5 uit 1985 waren we graag een blokje omgegaan! Maar da's natuurlijk een museumstuk. Vooral het front van de huidige M5 oogt bescheiden. Dat had best wat ruiger gekund. Aan de zijkant zien we het grilletje in het voorscherm, de gigantische 19-inchwielen en aan de achterkant wijzen vier uitlaten dreigend naar achteren. Ze steken lekker ver onder de bumper vandaan. In het interieur zijn er de typische M-kenmerken waarmee de M5 zich onderscheidt van de gewone Fünfer.
Aan de dorpellijst zie je dat je in een M-product stapt, neem je plaats achter het stuur dan vallen meteen de schakelflippers en het M5-logo in de toerenteller op. En natuurlijk de getallen die erop staan, rechts onderin de klok staat het getal 9. Bij 7.800 toeren verschijnt een gele lik verf, die vanaf 8.300 tpm overgaat in rood. Start je de M5 met een koude motor, dan is de gele balk langer om de bestuurder er nog even attent op te maken de M5 niet te belasten.
Als je 128.900 euro uitgeeft, mag je verwachten dat de auto vol met leer zit. Niet alleen de stoelen zijn voorzien van koeienhuid, ook de onderkant van het dash is bekleed met dit materiaal. Wie nog meer leer wil, kan ook de bovenzijde van het dashboard met leer laten bekleden. En als je dan toch bezig bent, bestel dan ook het Alcantara voor een fraaie afdekking van de raamstijlen en de hemel.
Voor diehards geciviliseerd
Ongetwijfeld gaan AMG en quattro GmbH weer aan de slag om de M5 parool te bieden. Maar voorlopig is het de bruutste sedan die we kennen. Voor de diehard misschien nog een tikkeltje te geciviliseerd, maar daar zullen we mee moeten leren leven. Zoals vroeger wordt het nooit meer. Eigenlijk is het wel goed zo, want als je kijkt hoe de techniek op z'n falie krijgt... Zeker als je de launch control-functie inschakelt. Bij 4.500 toeren wordt de M5 gelanceerd. De techniek klappert, de motor brult en je lichaam wordt bijna door de stoel gedrukt. Een sensationeel genoegen! In maart verwacht de importeur de eerste M5's in Nederland.