Audi S6

Audi S6 Avant
Audi S6 AvantAudi S6Audi S6Audi S6Audi S6Audi S6 Avant
AutoWeek 15 2006
AutoWeek 15 2006

Je leest het in AutoWeek 15 2006

Zie je de Audi S6 staan dan is het eigenlijk ongelooflijk dat er onder de neus een aan de Lamborghini Gallardo krachtbron verwante V10 ligt. Maar de tienpitter rukt op en dus krijgt ook de S6 er een, net als de S8. De 435 pk sterke beul bezorgt de sterkste A6 uiteraard vleugels, toch blijft er ruimte voor een nog krachtiger RS6.

Daags na de kennismaking in Duitsland met de S6 stap ik in een RS4 voor een vergelijkende test op Nederlandse bodem. Het gebulder, gestamp en geroffel van die kleinere, maar toch 420 pk sterke sedan met V8 overtreft het geraffineerde maar nog enigszins bescheiden gebrul van de Audi S6. Dat is nou het verschil tussen een S en een RS. Natuurlijk klinkt de V10 van de S6 fantastisch, onder in de toeren bij het uitaccelereren van een bocht, lijkt de sound uit de vier uitlaatpijpen in de verte op dat van de snelle Audi vijfcilinders van zijn voorvaderen, eveneens gesierd met het S-logo. De tiencilinder lijkt maar geen genoeg te krijgen van toeren, sterker nog, we krijgen het idee dat de 5,2 liter met FSI directe inspuiting het juist vlak voordat de toerenbegrenzer er bij iets meer dan 7.000 toeren inkomt, het 't best naar zijn heeft. Al is de trekkracht die hij bij lage toeren genereert bijzonder imposant, bij 3.000 toeren levert de V10 al 540 Nm. Dit is ook wat Audi wil, niet voor niets spreken ze zelf over de meest gecultiveerde sportsedanlimo, wat al aangeeft dat er ruimte is voor een nog gespierdere RS6. De S6 heeft niet dat brute van de BMW M5 of de Mercedes E55 AMG, maar biedt nagenoeg dezelfde prestaties. Zo knalt de ruim 1.900 kilo zware S6 in 5,2 seconden van 0 naar 100 km/h en natuurlijk loopt hij op zijn sloffen 250 km/h, harder zou kunnen als er geen begrenzer aanwezig was. De drukke Autobahn tussen Stuttgart en Heilbron laat het overigens nauwelijks toe om dat te proberen, maar als er even een klein gaatje valt, staat de snelheidsmeter binnen notime op 260 km/h. Hij kan het, maar da's geen verrassing. Een speciale 'soundpipe' onder de motorkap moet met behulp van membranen de inzittenden extra laten genieten van de klanken die zo'n tiencilinder produceert. Toch zijn het vooral de buitenstaanders die het meeste horen van de V10. Audi heeft de zestraps tiptronic-automaat voor het geweld van de V10 aangepast, en bovendien voorzien van kortere overbrengingen. In de S-stand is de bak nog beter bij de les, je hoeft maar naar het gaspedaal te kijken en hij schakelt al een of meer tandjes terug. Bedien je de bak zelf met de flippers bij het stuur of via het pookje, dan neemt de transmissie het toch nog zelf over als hij vindt dat de stand van het gaspedaal niet correspondeert met het toerental van de motor. Trap je in een versnelling in een keer het gaspedaal naar de bodem, dan schakelt de Tiptronic dus terug.

Volbloed

Omdat Lamborghini een volledige dochter is van de Audi AG was de komst van een V10 naar de sportieve topmodellen van Audi een typisch gevalletje van 1 en 1 is 2. De BMW M5 beschikt bovendien ook over een tiencilinder onder de kap. Toch is de motor die de S6 en de S8 aandrijft niet identiek aan die van de Gallardo. Zo heeft de tiencilinder in de Audi's een inhoud van 5,2 liter, 200 cc meer, en zorgt de FSI directe inspuiting voor een efficiënter brandstof-/luchtmengsel. Ook de compressieverhouding van de V10 FSI ligt met 12,5: op 1 hoger dan bij de Italiaanse exoot. In de S6 levert de 5.2 FSI V10 435 pk, in de S8 450. Aanvankelijk kondigde Audi aan dat de S6 420 paardenkrachten zou leveren, maar omdat de kleinere RS4 het ook al tot zo'n vermogen komt, werden er 15 aan toegevoegd. Maar hoeveel vermogen zal de RS6 dan krijgen? Bij Audi laten ze er niets over los, maar reken erop dat hij de BMW M5 aftroeft in vermogen. Dat zou betekenen dat de V10 minstens 510 pk krijgt.

Aangepaste besturing

De besturing van de S6 is direct en precies, je voelt duidelijk verschil met de installatie van de gewone A6. De stuurkolom laat zich bijzonder ver naar de bestuurder toehalen, voor een sportieve zitpositie is dat een must. De S6-stoelen zijn fraai maar zouden onder meer zijdelingse steun mogen bieden, aan de zijkant zijn de opstaande randen echter breed genoeg zodat je met het bovenlichaam keurig op de plek blijft tijdens snel bochtenwerk. En dat kan bijna niet snel genoeg, de Quattro-aandrijving staat dankzij het middendifferentieel dat onder normale omstandigheden 60 procent van de trekkracht naar achter stuurt, en 40 naar voor, weliswaar wat speelruimte toe, maar staan het ESP en ASR (anti-slipregeling) aan dan laat de elektronica het niet eens zo ver komen. Op een kort bochtig parcours en een kletsnat wegdek lukt het ons met beide systemen uitgeschakeld om de kont kortstondig om te laten komen. Maar de vierwielaandrijving herstelt dat direct. De demping van de S6 rekent meedogenloos af met gaten en kuilen in de weg, dat je met een sportsedan onderweg bent, zul je weten. Ook daaraan merk je dat ondanks de 'gecultiveerdheid'de S6 niet zo maar een A6 met V10 is.

LED-lichtbalken

Een S6 herken je van meer dan 100 meter afstand. Zie je een A6 met zeer opvallende LED-lichtbalken dan is het er een. Ongetwijfeld inspireert deze nieuwe dagverlichting van Audi heel wat 'accessoireboeren' om zoiets te gaan leveren voor alle auto's. De grove mazen van de grote grille met zilveren afwerking en een heel bescheiden S6-logo zijn de andere hints naar de krachtcentrale onder de motorkap. Want dat is ook Audi S, te veel uitbundigheid past niet bij zo'n model. Op de zijschermen staat nog wel een V10-typeplaatje en aan de achterzijde duiden vier uitlaten op het potentieel. Nieuw van ontwerp zijn de 18 inch wielen met banden in de maat 255/40/18 eromheen. Kleinere wielen kunnen er niet onder, want er gaan 18 inch remschijven achter schuil. Overigens stonden de S6-en waarmee wij reden op 19-inchwielen met nog plattere banden, wat de wel erg harde demping ook kan verklaren.

Wie de S6 Avant bestelt, krijgt een stationwagon die bijna 2 ton weegt! Da's wel erg zwaar als je bedenkt dat de nog grotere S8 1.940 kilo weegt. Maar die is van aluminium, en de A6 niet. De S6 sedan weegt 1.910 kilo en is daarmee ruim 150 kilo zwaarder dan de BMW M5 die ook nog eens ruim 70 pk meer levert. Dat geeft al aan dat de S6 bedoeld is voor wat speldenprikken richting die Duitse concurrent, de echte mokerslag moet nog komen in de vorm van een RS6. In juli komt de nieuwe S-brigade naar de Nederlandse Audi-showrooms, want de S8 en de S6 komen tegelijk naar Nederland. De S6 sedan kost 116.990 euro, de S6 Avant komt op 120.290 euro.

Praat verder op het forum