Rij-impressie Audi RS6 Avant
En weer is het meer!
3 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Bij elke kennismaking met een nieuwe Audi van Quattro GmbH vragen we het ons weer af: hoe wordt deze auto in de toekomst qua bruut vermogen in zijn klasse overtroffen. Bij de nieuwe RS6 Avant met 580 pk lijkt dat onmogelijk: wat een beest!
Elke keer weer na de eerste kilometers met een nieuw product van Audi's Quattro GmbH, de afdeling die zich bezighoudt met de supersnelle RS'en, komt de vraag op: hoe gaan ze deze auto in de toekomst weer overtreffen? En dat geldt niet alleen voor de Audi-mensen maar ook voor de concurrentie. Het lijkt onmogelijk in het geval van de nieuwe RS6 Avant. Even inhalen op een B-weggetje? De twee ton zware stationwagon huilt het uit van geluk, de twee turbo's stuwen de V10 in no-time naar de toerenbegrenzer, en hop, je rijdt alweer 200 km/h! Misschien is het maar goed dat het op deze wegen rond het circuit Paul Ricard bij het Zuid-Franse Le Castellet erg druk is, en er telkens opnieuw een rijdende chicane opdoemt. Daardoor hebben we nu in elk geval nog het rijbewijs in ons bezit. Als die Fransman met dat witte Cliootje zich niet aan de geldende maximumsnelheid van 70 km/h had gehouden in de lange tunnel op de A57 bij Toulon, dan waren we geheid met dubbele snelheid de buis uitgedenderd en recht in de armen van de Franse gendarme gereden die zijn lasergun op de uitgang van de tunnelbuis gericht had. Tunnels zijn hét hulpmiddel om vast te stellen hoe een auto klinkt; raampje open en gas geven. Een roffel die overgaat in een bijna angstaanjagend gehuil, zo kunnen we de klanken die de twee dikke uitlaten van de RS6 Avant voortbrengen nog het best beschrijven. En als u over internet beschikt, moet u ook zeker het videofilmpje bekijken dat we van deze rij-impressie hebben gemaakt.
Alleen het beste
Ja, de Audi RS6 Avant is snel. Belachelijk snel. Want het is bijna niet te bevatten hoe je in de twee ton zware Avant wordt afgeschoten. In 4,6 seconden zit de superstation vanuit stilstand op 100 km-h, van 0 naar 200 neemt 14,9 tellen in beslag en waarschijnlijk kiest elke RS6-koper voor de optie om 'm op 280 km/h te laten begrenzen. Want als je een auto met 580 pk en 650 Nm hebt, wil je bij 250 km/h natuurlijk niet via je binnenspiegel bestuurders van op 250 km/h begrensde bolides aanstaren. Als Quattro GmbH een nieuwe RS ontwikkelt, dan is alleen het beste goed genoeg. Daar is de prijs ook naar, maar liefst E 166.575 kost de RS6 Avant. Da's 45 mille meer dan een S6 Avant die 435 pk sterke 5,2-liter V10 FSI onder de kap heeft. De vorige generatie RS6 had 450 pk dankzij een V8 biturbo. Overigens heeft de tiencilinder van de RS6 een inhoud van 5,0 liter, het blok moest vanwege de warmtehuishouding met twee turbo's dusdanig aangepast worden dat er volgens Quattro GmbH sprake is van een andere motor. Je kunt dus niet spreken van een S6-blok met twee turbo's. De twee compressors werken met een turbodruk tot 0,7 bar, via de boordcomputer kun je een display oproepen waarin staat hoeveel boost er aanwezig is.
Tiptronic-automaat
De nieuwe zestraps Tiptronic-automaat is op z'n best in de S-stand, waarbij de bak zeer goed bij de les is en razendsnel schakelt. Maar dan kun je ook nog de bak met flippers aan het stuur bedienen. Keer op keer word je dan geconfronteerd met een motor die met veel geweld in de toerenbegrenzer knalt. De bak neemt 't dan niet over en als je dan niet zelf opschakelt, stuitert de V10 biturbo genadeloos in de begrenzer. Alleen bij te lage toeren vindt de elektronica dat de bak toch zelf moet schakelen. Tijdens de drie rondjes op het circuit blijkt de S-stand de beste optie, want de motor jaagt de bak zo rap door de versnellingen dat je het handmatig bijna niet kunt bijhouden. En dat geldt ook voor de zintuigen van de bestuurder. Remmen, insturen en weer op het gas, de auto helt nauwelijks over dankzij het Dynamic Ride Control-systeem waarbij met behulp van oliedruk de vier dempers hun best doen om de carrosserie zo vlak mogelijk te houden. De auto heeft natuurlijk Quattro-aandrijving en dan is er ook nog het ESP, wat je kunt uitschakelen. Ontzettend veel grip geeft je het gevoel dat het niet fout kan gaan met de RS6, maar de natuurkundige wetten laten niet met zich spotten. Maar toch, als je met meer dan 180 km/h een bocht in knalt, voel je de 2.025 kilo werken, maar al die systemen zorgen ervoor dat de Audi op het asfalt blijft. De besturing is direct, maar niet supergevoelig. De demping kun je instellen op een comfort-, een dynamic- en een sportstand. In de laatste voel je precies hoe destijds bij het aanleggen van de weg de asfaltmachine zijn werk deed.
Eerbetoon aan oer-Quattro
Subtiliteit is het handelsmerk van snelle Audi's, maar de nieuwe RS6 Avant (er komt ook nog een sedanversie) heeft zowaar uitgeklopte wielkasten. Een hommage aan de oer-Quattro al kun je bij de Avant niet spreken van wulpse rondingen, maar eerder over bescheiden spatbordverbreders. Een zwarte grille met grove mazen, LED-balken in de koplampen en zilveren spiegelkappen zijn zaken waaraan je de krachtigste Audi ooit van voren herkent. Aan de achterzijde is de super-Avant het meest bescheiden, met twee dikke uitlaten, in plaats van de vier kleinere uitlaateindstukken die de achterkant van de Audi S6 sieren. Standaard staat de RS6 Avant op 19-inchwielen met banden in de maat 255/40R19, en ondanks die afmetingen vraag je je bij het zien van de enorme remschijven met gigantische klauwen af of dat niet een maatje te klein is! Een maatje meer is een optie en dan zit er rubber om met een breedte van 275 mm. Je kunt de remschijven met een diameter van 390 mm ook laten vervangen door keramische remmen. Wat die optie kost kan de importeur op dit moment nog niet zeggen. Wat wel inbegrepen is bij de E 166.575 kostende bolide is het hoogwaardige interieur met carbon, leer, aluminium en alcantara. Eind april worden de eerste RS6'en in Nederland afgeleverd. Bij de kennismaking met de 435 pk S6 vonden we dat het allemaal best iets heftiger mocht, maar zo heftig…
Lezersreacties (3) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.