Audi A7 vs. Mercedes-Benz CLS - Dubbeltest

Snelle zen

96 reacties

Video
AutoWeek 23 2018
AutoWeek 23 2018

Je leest het in AutoWeek 23 2018

Audi lanceerde onlangs de tweede generatie A7 Sportback, net nu Mercedes-Benz de derde generatie CLS de wereld in heeft gestuurd. Een mooie aanleiding om beide luxe sportcoupé/limo's tegenover elkaar te zetten.

Toen Mercedes-Benz in 2004 de concept-car Vision CLS als productie- model op de markt bracht, was een vierdeurscoupé nog iets heel bijzonders. In hoeverre de CLS op dit vlak een echte pionier was, hangt sterk af van hoe streng je het begrip vierdeurs coupé definieert, maar zeker is dat de auto een omstreden nekkendraaier was. De legende wil dat Mercedes de Vision CLS puur als studie- model had bedacht en dat het na de laaiend enthousiaste reacties op de onthulling op de IAA 2003 besloot om hem in productie te nemen. Dat verhaal kunnen we echter ontkrachten. Mercedes had wel degelijk serieuze plannen met de auto en de geschie- denis heeft geleerd dat dit een verstandige koers was. Andere merken volgden met dit soort coupé-achtige limousines en de CLS is inmiddels aan zijn derde leven begonnen. De wereld heeft inmiddels dus wel kunnen wennen aan – of leren houden van – het concept. Daar staat tegenover dat anno 2018, anders dan in 2004, de keuze in het CLS-segment reuze is. Omdat de Audi A7 Sportback ook net als een nieuwe generatie is verschenen, hebben we die erbij gehaald om te kijken in hoeverre de nieuwe CLS zijn mannetje staat.

Audi heeft de kat nog wel even uit de boom gekeken voordat het de CLS van repliek diende. In januari 2009 zagen we de eerste voorbode op de NAIAS in Detroit in de vorm van de Sportback Concept. De pro- ductieversie daarvan debuteerde in augustus 2010 in Moskou. Tegen het einde van dat jaar kwam de A7 Sportback daadwerke- lijk op de markt en wist hij meteen de Mer- cedes-Benz CLS op zijn nummer te zetten: Audi verkocht in ons land in het eerste hele jaar van de A7 Sportback ruim 700 exem- plaren, meer dan het dubbele van de CLS, die toen net als tweede generatie was gepresenteerd. Qua opzet was het grootste onderscheid dat de CLS een vierdeurs was, terwijl Audi inzette op een vijfdeurs koets.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (96) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum