Skoda Fabia Combi 1.9 TDI Elegance (2001)

Zelfkennis of understatement

Skoda Fabia Combi 1.9 TDI 100 pk Elegance
Voor de stationwagens gebruikt Skoda de naam Combi. Veel andere andere merken nemen daar liever afstand van, omdat hij te veel aan een soort bestelwagen doet denken. Slaat het gebruik bij de Fabia op zelfkennis of understatement?

De stationwagon is veranderd van een soort van bestelwagen in een lifestyle-auto; een vervoermiddel dat handig van pas kan komen bij een kleine verhuizing, maar waar je ook makkelijk allerlei spullen in kunt meenemen voor de vrijetijdsbesteding. Om te beginnen is er natuurlijk de vraag: op wat voor manieren kun je de ruimte in het interieur indelen? De Skoda Fabia Combi heeft daarvoor een achterbank met in ongelijke delen omklapbare zitting en leuning. De zitting gaat voorover, tegen de leuningen van de voorstoelen aan. De leuning wordt neergeklapt. Dat levert een niet helemaal vlakke laadvloer op. En er is nog iets; de hoofdsteunen achter moeten eerst worden verwijderd. Anders kun je de leuning niet helemaal omlaag doen. Bovendien ligt de laadvloer vijftien centimeter onder de tildrempel; een nadeel als je iets zwaars mee wilt nemen. Prettig is dat de achterklep ver omhoog kan, waardoor mensen van ruim 1,80 meter lang er onder kunnen staan.
Met de achterbank in z"n gewone positie meet de bagageruimte 426 liter, en met alles neergeklapt groeit hij tot 1225 liter. Best forse waarden voor zo"n relatief compacte station.
Voorin zie je meteen dat dit model uit de koker van Volkswagen komt. Het eenvoudig gehouden dashboard en het bescheiden instrumentenpaneel onder een halfrond koepeltje dragen onmiskenbaar de VW-signatuur. En net als in de Passat zijn de ventilatieroosters uitgerust met lamellen. De kunststof die voor het instrumentenpaneel is gebruikt, is uitgevoerd in twee tinten; van boven donker, daaronder lichter gekleurd materiaal. Bestuurder en bijrijder zitten op met twee tinten stof beklede, elegant uitziende stoelen. Zoals we dat bij wagens van het VW-concern gewend zijn, zijn ze flink stevig en steunen ze het lichaam goed, ook van opzij. De Fabia is voorzien van flinke vakken in de voorportieren en een vak onder de bijrijdersstoel. Er zit een lade in de middenconsole en je kunt nog wat klein grut kwijt onder die console. Een bijzonder detail is dat je de ruimte in het handschoenenkastje kunt koelen. De Fabia Combi biedt z"n achterpassagiers een redelijke hoeveelheid beenruimte, maar is maar matig met de hoofdruimte. Als ze wat losse spullen kwijt willen kunnen ze daarvoor de nog redelijk ruime vakken in de achterportieren gebruiken. Verder monteert Skoda achter twee hoofdsteunen en twee driepunts rolgordels. De derde gordel is een heupgordel.

Vlotte combi
De TDI-krachtbron brengt het tot 74 kW/101 pk en 240 Nm. Fikse waarden en dat is aan de prestaties te zien: topsnelheid 187 km/h en acceleratie vanuit stilstand naar honderd in 11,4 seconden; 0,2 s sneller dan de fabriek opgeeft. Skoda stelt dat de Fabia Combi 1.9 TDI met 4,9 liter per honderd kilometer toe kan. Wij kwamen uit op een gemiddeld testverbruik van 5,6 l/100 km. De Fabia krijgt een stevige, strakke, maar niet harde vering en demping mee. Die doet z"n werk netjes. Op slecht wegdek komt hij zelfs beter voor de dag dan je zou verwachten, want hobbels en kuilen worden goed verwerkt. Bij de stevige indruk die de Skoda maakt, sluit z"n besturing goed aan. Die is niet te sterk bekrachtigd en je kunt het compacte model er nauwkeurig mee onder controle houden. Een puntje van aandacht is wel de tractie. De Fabia heeft wat moeite de aandrijfkracht op de weg te brengen. Dat resulteert bij hogere bochtsnelheden sneller dan je zou willen in onderstuur. Maar ook tijdens - pittig - optrekken kun je grip te kort komen. Helemaal met onder de kap een motor als de 1.9 TDI, die goed is voor 240 newtonmeter koppel. Het is dan ook geen overbodige luxe dat de wagen - om het doorslaan van de aangedreven wielen tegen te gaan - standaard met ASR wordt geleverd. Schakelen? Niets aan de hand. De pook gaat probleemloos van het ene verzet naar het andere.
De motor, met pompverstuiver-inspuiting vestigt bij het optrekken wel de aandacht op zich. Maar als er met gelijkmatig snelwegtempo gereden wordt klinkt hij niet opdringerig. De Skoda Fabia Combi 1.9 TDI Elegance is krachtig, snel, zuinig en compleet. Als top-uitvoering krijgt de "Elegance" heel wat mee. Zo zijn airconditioning, een elektrisch schuif/kanteldak en zelfs verwarmde voorstoelen standaard. Conclusie: de Fabia is een winnaar.

Signalement

Merk Skoda
Model Fabia Combi 1.9 TDI Elegance
Carrosserie 5-deurs, stationwagon
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 22.329

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.896 cc
Maximaal vermogen 74 kW / 101 pk bij 4.000 tpm
Maximaal koppel 240 Nm bij 1.900 tpm
Inhoud brandstoftank 45 l
Lengte / breedte / hoogte 4.222 mm / 1.646 mm / 1.452 mm
Wielbasis 2.462 mm
Massa leeg 1.155 kg
Laadvermogen 540 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.000 kg / 450 kg
Banden185/60R14Prijzen
Topsnelheid 187 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11,4 s (fabrieksopgave: 11,6 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 9,2 s / 11,9 s
Brandstofverbruik 4,9 l/100km
CO2-uitstoot 132 g/km

PRIVATE LEASE Skoda Fabia

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum