Rollen omgedraaid: zo slecht staan niet-Chinese autobouwers ervoor in China

van 64 naar 36 procent

Volkswagen ID.4 X China

Het zijn zware tijden voor veel Europese autobouwers. De ontslagrondes en inkrimpingen komen grotendeels door tegenvallende verkoopcijfers in China, waar het marktaandeel van buitenlandse automerken de afgelopen jaren zeer rap is geslonken.

De ene na de andere Europese autofabrikant komt momenteel met tegenvallende cijfers en slechte vooruitzichten. Die fabrikanten hebben één ding gemeen: ze zijn sterk afhankelijk van China, waar de situatie voor buitenlandse autobouwers momenteel rap verslechtert. Uit cijfers van Automobility Ltd. blijkt dat het tot en met 2020 juist allemaal heel erg voor de wind ging in China. Buitenlandse autobouwers zagen hun gezamenlijke marktaandeel ieder jaar toenemen, wat voor steeds meer (vooral westerse) automerken reden was om ook een Chinees avontuur te wagen. Op de piek in 2020 hadden de niet-Chinese merken samen een marktaandeel van 64 procent op de Chinese markt voor personenauto’s, wat 36 procent overlaat voor Chinese autobouwers.

Vanaf 2020 zet de daling in voor buitenlandse autobedrijven. Wie denkt dat dat iets met corona te maken heeft, wordt ruw wakker geschud door het feit dat die daling ook in recente tijden stevig doorzet. Het marktaandeel van niet-Chinese autobouwers in China slonk naar 59 procent in 2021, 53 in 2022 en 44 in 2023. Dit jaar stevenen we af op een marktaandeel van afgerond 36 procent voor buitenlandse autobouwers en dus 64 voor Chinese, precies het tegenovergestelde van de situatie van 2020!

Hoewel de gehele Chinese automarkt dit jaar wederom een kleine daling laat zien, verkochten Chinese autobouwers in de eerste 10 maanden van 2024 samen liefst 20,5 procent meer auto’s dan vorig jaar. Autobouwers uit alle andere delen van de wereld leveren flink in. Duitse merken verkopen in 2024 dik 15 procent minder auto’s in China, Japanse bijna 20 procent, Amerikaanse 25 procent en Koreaanse, die toch al een marginale rol spelen in ’s lands grootste afzetmarkt voor auto’s, leveren bijna 23 procent in.

NEV

Wat opvalt als we de statistieken nog eens goed bekijken, is dat het aandeel van zogenaamde New Energy Vehicles (NEV) juist in moordend tempo oploopt. Het aandeel van NEV’s, bestaande uit EV’s en plug-in hybrides samen, is inmiddels 38,6 procent in China, tegen 31,6 vorig jaar en nog maar 5,4 in 2020. De Chinese autoverkopen behaalden hun (voorlopige) piek in 2017, waarna de daling werd in gezet. De NEV-verkoop steeg sindsdien echter met bijna 50 procent en die groei wordt bijna volledig ingevuld door Chinese autofabrikanten. NEV-koning BYD staat nu op één en haalde een tijd geleden Volkswagen al in, maar ook de rest van de top 10 wordt in toenemende mate gevuld met Chinese autobouwers met een aanzienlijk stekker-aandeel. De relatie tussen NEV-verkopen en de terugloop van buitenlands marktaandeel is daarmee moeilijk te ontkennen.

Lezersreacties (165)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.