Zenvo presenteert TSR-S

Nóg meer vermogen!

Zenvo TSR-S
Zenvo TSR-S Zenvo TSR-S Zenvo TSR-S Zenvo TSR-S Zenvo TSR-S Zenvo TSR-S
In 2008 kregen we het eerste levensteken te zien van de Zenvo ST1, later de TS1. In Genève wordt een nog extremere variant van die Deense supercar gepresenteerd: deze TSR-S.

Dat 'nog extremer' is bijzonder, want de oorspronkelijke ST1 was van nature al geen bescheiden figuur. De auto levert 1.104 pk en 1.100 Nm en doet dus mee in de hoogste regionen van super- en hypercarland. De TS1 deed er nog een schepje bovenop en kwam met een nieuwe 5,8-liter V8 met 1.163 pk. Deze TSR-S weet nog meer vermogen uit de V8 met twee compressors te stampen: 1.194 pk. Het koppel bedraagt 'meer dan' 1.100 Nm.

Waar de eerste Zenvo nog over een handbak beschikte, gaat de TSR-S mee met de trend door zijn vermogen via een zeventraps transmissie met schakelflippers naar de achterwielen te sturen. Wie 1.194 pk een beetje eng vindt, kan voorzichtig wennen door de auto in de stand 'Minimum' te zetten. Dan levert de motor 'slechts' 700 pk. Voor het maximale vermogen is er de setting met de toepasselijke naam 'Maximum', de tussenweg heet 'IQ'. Wie dat selecteert, krijgt een Zenvo die zelfstandig zou kunnen bepalen hoeveel vermogen er op elk moment wenselijk is. Als de grip te wensen overlaat, zal de auto in deze stand niet zijn volledige vermogen op de achterbanden loslaten.

Als er echter ruim voldoende grip is en alle restricties worden opgeheven, knalt deze über-Zenvo in 2,8 seconden van 0 naar 100 km/h. 0 naar 200 moet in 6,8 tellen gepiept zijn en de topsnelheid is begrensd op een voor dit soort auto's tamelijk bescheiden 325 km/h. Aan de buitenzijde zijn de verschillen met de reeds bekende Zenvo's meteen duidelijk, al blijft de basisvorm behouden. De TSR-S beschikt over een breed scala aan aerodynamische toevoegingen. Die moeten de auto niet alleen op de weg houden, maar laten hem ook bijzonder agressief ogen. De immense achtervleugel is er één van de actieve soort en kan derhalve ook dienst doen als luchtrem.

Gewichtsbesparing was een belangrijk thema bij de ontwikkeling van deze auto. Dat is ook aan de buitenkant te zien. Natuurlijk is er veel carbon, maar daarnaast meldt Zenvo trots dat de hoeveelheid achterlichten is gehalveerd (van vier naar twee) en dat zelfs het tweede kentekenplaatlampje het veld moest ruimen. Binnenin wordt dit thema voortgezet. Standaard is alleen het hoognodige aanwezig, al kunnen klanten er wel voor kiezen om toch zaken als een radio en navigatie toe te voegen. Het resultaat is een auto die in de basis niet meer dan 1.495 kilo weegt, waarvan 56 procent op de achteras rust.

Video

Lezersreacties (1) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.