'Zakelijke rijders willen eigenlijk andere auto'

Toyota Prius Wagon
Mitsubishi Outlander PHEVVolkswagen Polo BluemotionLexus CT 200hOpel AmperaHonda Insight 1.3i-VTEC Executive
Het komt misschien niet helemaal als een verrassing, maar meer dan de helft van de zakelijke rijders kiest zijn auto niet met het hart maar met de portemonnee. Hoe lager de bijtelling, hoe verleidelijker het is om een lage bijteller te verkiezen boven de gewenste auto.

Uit onderzoek van Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ) blijkt dat liefst 65 procent van de zakelijke rijders niet in de auto rijden die ze hadden gekozen wanneer de externe factoren geen rol hadden gespeeld.

VAVDZ vroeg aan 2.000 van haar leden wat de reden was dat ze niet de auto aanschaften die ze eigenlijk het liefste zouden willen. Daarbij geeft 43 procent aan dat de lage bijtellingscategorieën hen heeft doen besluiten om voor een andere dan de gewenste auto te kiezen.

Bij 28 procent van de ondervraagden waren de wensen van de werkgever bepalend bij de autokeuze, in 22 procent van de gevallen was een ontoereikend budget de reden om af te zien van de voorkeursauto. Het soort werk speelde in 8 procent van de gevallen een bepalende rol bij de autokeuze.

"De sturing die berijders ervaren, is buiten proportie. De negatieve gevolgen zijn veel groter dan wordt verondersteld. Voor de automotive branche zijn de lage bijtellingcategorieën marktverstorend. Voor werkgevers beïnvloedt het in negatieve zin de medewerkerstevredenheid", aldus Martin Huisman, voorzitter van VAVDZ.

Hij vervolgt: "De zakelijke auto past minder goed bij de gezinssituatie en dit heeft een direct effect op de mate en soort aanschaf van de tweede auto. Dit pakt vaak negatief uit voor zowel infrastructuur als milieu. Het wordt tijd dat het bijtellingssysteem op de schop gaat en het wordt ook tijd dat werkgevers weer meer rekening gaan houden met privégebruik van de werknemer."

Lezersreacties (130)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.