VriMiBolide: Venturi Atlantique

Venturi Atlantique
Venturi AtlantiqueVenturi AtlantiqueVenturi AtlantiqueVenturi AtlantiqueVenturi AtlantiqueVenturi AtlantiqueVenturi AtlantiqueVenturi Atlantique
Vrijdag, tijd voor de vrimibo. Bitterballen erbij, blokjes kaas, drankje in de hand en praten met collega's over auto's. Zo ga je nog lekkerder het weekend in. Om je daarbij te helpen, presenteren we elke vrijdagmiddag de VriMiBolide, de auto die de tongen moet losmaken tijdens de vrijdagmiddagborrel. Deze week: de Venturi Atlantique!

Als het gaat om spannende auto's staat Frankrijk vooral bekend om de geweldige hot hatches. Met auto's als de Saxo VTS, Peugeot 106 GTI, Peugeot 306 GTI-6, Renault Clio Williams, Renault Clio RS Cup en Renault Mégane RS op het cv zou je zelfs kunnen zeggen dat ons favoriete vakantieland in de afgelopen decennia op dat gebied heeft gedomineerd.

Bij de sportwagens is het echter een heel ander verhaal. Alpine is een wederopstanding aan het voorbereiden, maar verder is het op sportwagengebied uiterst stil.

Begin jaren negentig was het een ander verhaal. In 1991 kwamen er namelijk maar liefst twee serieuze sportwagens uit Frankrijk de Europese wegen op rijden. De bekendste van het duo is de Alpine A610, met een geblazen V6 onder de kap.

Die andere sportwagen is de Venturi Atlantique. In 1991 trapte deze af met een 2,8-liter V6 onder de kap. Dankzij een turbo kwam het vermogen uit op 260 pk. Geen wereldschokkende waarde, maar door het gewicht van slechts 1.110 kilogram was de Atlantique toch nog verrassend rap, met een sprint van 0 tot 100 km/h in 5,2 seconden. De topsnelheid was volgens Venturi 270 km/h.

In 1994 kwam er een flinke update, inclusief een 3,0-liter V6 van PSA onder de kap. Door een turbo lag er een vermogen van 285 pk in het verschiet.

Het zat Venturi niet mee, want het bedrijf was nog maar twee jaar in handen van de Schot Hubert O'Neill toen het z'n faillissement moest aanvragen. De sportwagenmagie trok toch weer een nieuwe koper, het Thaise Nakarin Benz.

Gelukkig betekenden de organisatorische problemen niet het einde van de autoproductie van Venturi. In 1998 kwam er een nog sterkere Atlantique - met een 315 pk sterke biturbo-V6 onder de kap - op de markt. De sprint naar 100 km/h kostte 4,9 seconden en de topsnelheid was nu 275 km/h.

De Atlantique was best een goede creatie, maar de woorden 'Frans' en 'supercar' bleken bij het koperspubliek toch niet zo goed samen te gaan. In al die jaren zijn er slechts zo'n 700 exemplaren gebouwd en dus moest de fabriek al in 2000 gedwongen z'n poorten sluiten.

Venturi leeft echter voort, momenteel als producent van elektrische auto's. In 2004 presenteerde het Franse merk de Fetish, Ook dit project kende een moeizame start, met vele malen uitstel, maar uiteindelijk staat er wel een volledig elektrische auto met een vermogen van 300 pk en een leeggewicht van slechts 1.200 kilogram.

Productieplannen voor een nieuwe sportwagen met verbrandingsmotor heeft Venturi niet. Het merk, momenteel gevestigd in Monaco, heeft zich bewust toegelegd op de productie van auto's met een elektrische aandrijflijn.

In deze stokoude Top Gear-aflevering zet Jeremy Clarkson de Alpine A610 en Venturi Atlantique tegenover elkaar:

Video

Lezersreacties (25)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.