VriMiBolide: Alfa Romeo 156 GTA
Als er één auto is die hoog op het verlanglijstje van de gemiddelde petrolhead staat, moet het de Alfa Romeo 156 GTA wel zijn. Dit raspaard, dat we voor het eerst zagen op de IAA in 2001 en in 2002 op de markt kwam, spreekt misschien nog wel meer tot de verbeelding dan z'n kleine broertje, de 147 GTA. De magie van de 156 GTA is de speciale mix van een roemruchte merknaam, een aansprekend uiterlijk en een beul van een motor.
Want laten we wel wezen: het is de 3,2-liter V6 die deze 156 GTA máákt. Het is de laatste echte Alfa-V6 voordat het Italiaanse merk z'n zespitters ging afnemen van General Motors. Je zou de auto bijna alleen al aanschaffen om die zes schitterende verchroomde inlaatbuizen. De motor was goed voor 250 pk en een koppel van 300 Nm en als je een beetje je best deed, zat je in 6,3 seconden op 100 km/h. De top lag bij de 250 km/h.
Behalve de goede looks (afkomstig uit de tekenpen van Walter de'Silva) en prestaties klonk de 24-kleps 156 GTA ook nog eens heerlijk. Het was misschien niet de allerbeste in z'n soort - zo had de voortrein best moeite om de aandrijfkrachten fatsoenlijk te verwerken - maar dat maakte de GTA goed met een overdosis karakter en wie voor de Sportwagon koos, had er nog een praktische familiekar aan ook.
Schakelen deed je in de 156 GTA met een handbak met zes verzetten of de Selespeed-bak, die niet uitblonk in alertheid. Brembo was verantwoordelijk voor de remmerij, de ophanging werd aangepast aan de sportieve ambities, de stuurinrichting functioneerde directer en om de GTA te onderscheiden van z'n brave broers, werd de carrosserie opgetuigd met subtiel spoilerwerk. Een Alfa Romeo 156 GTA koop je tegenwoordig voor bedragen tussen de 5.000 en 12.000 euro.
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Waarom de BMW Z3 Coupé in tegenstelling tot de Roadster wel direct een klassieker was

Audi A1 - Back to Basics

Praktijkverbruik Volkswagen Passat TDI, TSI en GTE

Lexus RX 450h+ vs. Jaguar F-Pace 400e - Dubbeltest

Elektrische ID4, Enyaq en Q4 e-tron zorgen voor de aantallen

Dit zijn punten voor een goede camperstalling
Lezersreacties (66) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.