Volvo's veiligheidsstreven 2020 - Reportage
Veiligheidsdeadline nadert, een reëel streven?
Al in 2007 schreeuwden ze het in Gotenburg van de daken: vanaf 2020 mag niemand in een gloednieuwe Volvo meer bij een ongeluk omkomen of zwaar gewond raken. Nu het eerste kwartaal van 2019 achter ons ligt, komt die veiligheidsdeadline al bijna om de hoek kijken. Is Volvo’s streven nog reëel?
We verzamelen bij een Volvodealer in een oude tinfabriek in Naarden. Naast een gecrashte V60 staat een groot scherm met daarop de tekst ‘Volvo & Veiligheid’. Twee woorden die sinds het ontstaan van het merk met elkaar verbonden lijken te zijn. Hoe vaak hoor je immers niet tijdens verjaardagen of in de garage dat veiligheid een belangrijke reden voor de aankoop van een Volvo is? De missie van Volvo-oprichters Assar Gabrielsson en Gustaf Larson lijkt geslaagd, want zij stelden een kleine honderd jaar geleden dat “auto’s door mensen worden bereden en dat daardoor Volvo’s uitgangspunt altijd veiligheid moet zijn”. Volgens Arthur van Es, marketingdirecteur bij Volvo Car Nederland, komt de drang naar veiligheid door het land van herkomst. “Het is typisch Zweeds om te zorgen voor de mensen om je heen.”
DRIEPUNTSGORDEL
Van Es somt een aanzienlijk rijtje veiligheidshoogtepunten op uit de historie van Volvo: de driepuntsgordel uit 1959, het kinderzitje voor op de passagiersstoel uit 1972, de eerste zijairbags 25 jaar geleden en City Safety bij de eerste XC60 uit 2008. Herrik van der Gaag, algemeen directeur bij Volvo Car Nederland, zegt dat vooral die eerste voorziening een uitvinding was waarmee er een omslag plaatsvond. “Dankzij de driepuntsgordel zijn ondertussen meer dan een miljoen levens gered. Destijds vonden we het zo’n belangrijk punt dat we het vooral wilden delen met onze collega’s. Daarom hebben we er zelfs niet eens patent op aangevraagd.”
Van Es zegt dat de auto’s nu veilig genoeg zijn om mensenlevens tijdens cruciale momenten te redden. Als praktijkvoorbeeld pakt hij er een paar foto’s bij van een ongeluk met de huidige S90. De sedan met een gezin aan boord belandde vorig jaar zomer tussen twee vrachtauto’s op de A10. De ouders en hun kroost kwamen er met een paar lichte verwondingen van af. Hoewel dit door critici ook als een ‘geluk bij een ongeluk’ kan worden bestempeld, blijven Volvo’s bij diverse tests goed scoren op het gebied van veiligheid. In 2017 werd de XC60 nog door veiligheidsinstituut Euro NCAP als best geteste personenauto bekroond met een vrijwel perfecte score. Ook de V60 ging vorig jaar met goede cijfers naar huis.
BETUTTELING
Aan de auto zou het niet meer kunnen liggen, volgens Van Es. “Het is tijd om met de bestuurders aan de slag te gaan. We moeten menselijke fouten elimineren.” Om daarvoor te zorgen, kondigt de fabrikant een reeks maatregelen aan. Misschien wel de meest opzienbarende stap is dat alle nieuwe Volvo’s vanaf volgend jaar op 180 km/h worden begrensd. “Toen we dat eenmaal hadden gedeeld, werden we overspoeld met reacties. De één vond het betutteling van de ergste soort, de ander vroeg zich af hoeveel levens we echt zullen redden met deze maatregel. Reacties die ik overigens begrijp”, verklaart Van Es. “Ik geef ook gelijk toe dat dit niet dé oplossing is voor alles. We wilden een discussie op gang brengen en zien hoe ver we kunnen gaan met onze maatregelen. Uiteraard gebeuren er maar weinig ongevallen op dergelijke hoge snelheden, maar elk leven is er een.”
Soortgelijke reacties heeft Volvo overigens eerder gehad. Krantenkoppen uit 1959 vertellen dat een meerderheid van de bevolking destijds ook niet stond te springen om de driepuntsgordel. Van Es: “Mensen zeiden dat ze liever uit hun auto werden geslingerd dan dat ze in hun stoel werden ‘vastgebonden’ tijdens een ongeluk. Het beangstigde mensen enorm, maar moet je nu eens zien. De gordel is gemeengoed geworden. Wellicht geldt dat over een aantal jaar ook wel voor de snelheidsbegrenzing en lachen we dan om het feit dat we ‘vroeger’ met wel 200 km/h over de snelweg konden rijden.”
CARE KEY
Dat de discussie is gestart, vindt Volvo een goed teken. “In de toekomst willen we auto’s in risicozones verder begrenzen. Zo zien wij het voor ons dat in een gebied met scholen auto’s niet harder dan 20 km/h kunnen. Maar om daar te komen, moet je natuurlijk ergens beginnen.” Naast de snelheidsbegrenzer lanceert Volvo volgend jaar onder andere de Care Key die standaard bij een nieuwe auto wordt geleverd. Dat is een sleutel die je meegeeft als de auto wordt uitgeleend. “Stel, je 18-jarige zoon neemt met een stel vrienden de XC90 voor een dagje mee, dan kun je Care Key meegeven. Deze is dan zo geprogrammeerd dat de snelheid op bijvoorbeeld 130 is begrensd en het geluid van de radio niet harder kan dan een bepaald niveau. Zo kun je – vooral – jonge bestuurders op een afstand goed ondersteunen.”
Een derde aangekondigde maatregel voor begin 2020 is het Driver Monitoring System. Zoals de naam al zegt, is dit een systeem dat de bestuurder in de gaten houdt. “Als de persoon achter het stuur een tijdje niet oplet, registreert de Volvo dit door middel van camera’s en sensoren. Vervolgens waarschuwt het systeem de bestuurder. Mocht hier niet op worden gereageerd, dan grijpt de auto verder in door de snelheid te laten afnemen en Volvo On Call in te schakelen. Komt er vervolgens weer geen reactie, dan brengt de auto zichzelf tot stilstand op de dichtstbijzijnde parkeerplek. “Dat kan op elke plek zijn, ook op de snelweg”, vult Van Es aan.
Volvo doet er dus alles aan om zijn veiligheidsstreven voor volgend jaar te behalen: geen doden of ernstig gewonden meer in een nieuwe Volvo. Over de huidige cijfers van doden of zwaargewonden kan Van Es niets zeggen, maar volgens Volvo is het dicht bij het doel. “Het gaat natuurlijk om een streven en niet om een keiharde claim. Mocht er onverhoopt toch een ernstig ongeval met dramatische gevolgen gebeuren, dan kunnen we dat enkel betreuren en zullen we nog harder ons best doen.”
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.