'Volkswagen werkt aan 'betalen per rit' voor autonoom rijden'

Nieuw businessmodel

Volkswagen ID Aero Concept

Naast vrijwel alle andere grote autofabrikanten werkt ook de Volkswagen Group aan autonoom rijdende auto's. Zover is het nog niet, maar Wolfsburg denkt wel alvast na over de manieren waarop geld kan worden verdiend met zelfrijdende auto's.

Dirk Hilgenberg, CEO van Cariad - de dochteronderneming van Volkswagen die zich bezig houdt met software - zegt tegenover Bloomberg dat hij het idee van een abonnementsmodel voor autonoom rijden zou steunen. Dat zou ongeveer op dezelfde manier werken als het 'functions on demand' van Audi, waarbij bepaalde opties al wel op je auto zitten maar tegen betaling 'over-the-air' geactiveerd moeten worden. "Met het abonnementsmodel kun je dan autonoom rijden voor de volgende 80 kilometer", geeft Hilgenberg als voorbeeld. Hij gaat niet in detailniveau in op het idee, maar gezien zijn uitleg zou het er in de toekomst op neer kunnen komen dat je bij auto's van de Volkswagen Group gaat betalen voor iedere rit of kilometer die je autonoom wil afleggen.

Daarbij gaat het om 'level 4' of 'level 5' autonoom rijden, waarbij de bestuurder zijn aandacht niet meer actief op de weg hoeft te houden en tijd heeft voor andere dingen. Ook daarop wil Volkswagen als verdienmodel inspelen. "Je moet een digitaal platform hebben waarop je kunt inloggen met je bestaande accounts om te streamen, of waarop je bijvoorbeeld een videoconferentie kunt doen", aldus Hilgenberg. "Dit is het product dat we willen verkopen."

Momenteel werkt de Volkswagen Group met Cariad aan een eigen besturingssysteem dat op auto's van ieder merk, van Volkswagen tot Bentley, toepasbaar is. Dat wil alleen nog niet echt vlotten. Naar verluidt maakt de Raad van Toezicht van Volkswagen zich zorgen over tekortkomingen bij Cariad en wil men de organisatiestructuur van het dochterbedrijf herzien om het besluitvormingsproces te versnellen.

Lezersreacties (76) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.