Volkswagen moet eigenaar sjoemeldiesel €3.000 betalen

Volkswagen kan in beroep

Volkswagen TDI 'Dieselgate'

De rechtbank van Haarlem heeft bepaald dat Volkswagen een eigenaar van een dieselauto met 'sjoemelsoftware' een schadevergoeding van €3.000 moet betalen. Dat meldt ANP.

Er zijn in Nederland diverse stichtingen en clubs die rechtszaken hebben lopen tegen autofabrikanten die ervan beticht worden 'sjoemelsoftware' in hun auto's te hebben toegepast, slimme software die dieselauto's tijdens officiële tests schoner moesten laten lijken dat ze in de praktijk waren. Met name de Volkswagen Group werd een grote naam in de periode dat de term 'Dieselgate' je in de media om de oren vloog. De rechtbank in Haarlem heeft in een door Stichting Volkswagen Group Diesel Efficiency (VGDES) en de Consumentenbond aangespannen zaak besloten dat Volkswagen een eigenaar van een in 2010 aangeschafte Volkswagen Golf met dieselmotor een schadevergoeding moet betalen. De door de rechter berekende schadevergoeding die Volkswagen aan de eigenaar moet betalen, bedraagt €3.000.

De door VGDES en Consumentenbond aangespannen zaak is één van de vier proefprocedures die de door stichting en de consumentenvereniging aanhangig zijn gemaakt. Tegen het Financieele Dagblad (FD) zegt advocaat Jurjen Heemstra dat deze procedure de inzet had om Volkswagen te dwingen tot het terugkopen van de betreffende auto voor het oorspronkelijke aankoopbedrag, maar daar ging de rechter niet in mee. "Het gaat om een belangrijke eerste stap. Met deze uitspraak in de hand kunnen andere bezitters van sjoemeldiesels ook een schadevergoeding claimen", zegt Lemstra tegen het FD.

Volkswagen is van mening dat eigenaren van auto's met sjoemeldiesels geen financiële schade hebben geleden. ANP meldt dat de advocaat van Volkswagen heeft aangegeven dat Volkswagen overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak. Al in 2021 werd Volkswagen in een zaak door een rechter gesommeerd een schadevergoeding van €3.000 te betalen. Tegen die uitspraak tekende de fabrikant beroep aan.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (89) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.