Vinfast VF e35 - Kennismaking met elektrische suv uit Vietnam

Komt in juli naar Nederland

131 reacties

Video

Vietnam is niet een land waar je een levendige automobielindustrie verwacht, maar die is er wel degelijk. Vinfast is in eigen land groot en komt volgend jaar ook naar Europa. Dat doen ze met de VF e35, die voor de gelegenheid bij Pininfarina werd getekend. Daar maken we kennis met het model.

De VF e35 heeft een wielbasis van 2,95 meter en dat levert een flinke beenruimte achterin op. Totaal is de VF e35 4,75 m lang, 1,90 m breed en 1,66 m hoog. De auto krijgt een 86 kWh accupakket, waarmee hij 500 km actieradius moet krijgen. Vinfast heeft een elektromotor klaarstaan die 150 kW en 320 Nm levert, die op alleen op de vooras komt of in tweevoud voor en achter. De gewenste configuratie wordt van markt tot markt bekeken. Voor de sterkste versie belooft Vinfast een 0-100 km/h-sprint in 5,5 seconden. Vlot laden staat hoog in het vaandel bij Vinfast, zo beloven de mensen die wij spreken ons. Voor minder dan 150 kW aan de snellader gaat het merk in elk geval niet.

VF e36

Naast de VF e35 heeft Vinfast ook de grotere VF e36 (95 kWh, 550 km actieradius) klaarstaan, die met zijn enorme afmetingen (5,12 x 2,00 x 1,72 m) en meer uitgesproken design wellicht wat meer aftrek zal vinden in de Verenigde Staten. Want inderdaad, naast Europa heeft Vinfast ook de VS in het vizier. Beslist een uitdaging, omdat de oudere generatie Amerikanen wellicht wat mindere associaties heeft bij Vietnam. De VF e36 krijgt eveneens tweemaal 150 kW en moet daarmee in 6,5 seconden op de 100 km/h zitten.
Beide modellen krijgen de nodige ADAS, zoals automatisch parkeren, parkeren op afstand, snelwegassistent en automatisch rijstrookwissel.

Juli in Nederland

Maar goed, Europa, of interessanter, Nederland: juli volgend jaar wil Vinfast de eerste exemplaren in ons land hebben, de echte uitleveringen moeten in november 2022 volgen. Voor wie nog wat sceptisch staat tegenover Vinfast: heel begrijpelijk, maar weet dat Vinfast een merk is van de Vingroup, Vietnams grootste particuliere bedrijf, actief in technologie, industrie en dienstverlening. Het bouwt naast auto's elektrische scooters (naar eigen zeggen marktleider in eigen land) en elektrische bussen en exploiteert zelfs vakantieparken en ziekenhuizen. Weet ook dat Vinfast de voormalige CEO van Opel, Michael Lohscheller, heeft weten te strikken en dat het team (ook Nederlandse) managers dat de Europese opmars van Vinfast moet gaan maken voor een aanzienlijk deel zijn/haar sporen verdiende bij Tesla. Een merk dus om in de gaten te houden.

Lezersreacties (131) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.