Vier generaties Volvo compacte stationwagens - V40 - V50 - V60 - Reportage

Groots met een compacte G

Volvo compacte stations familieauto V40 V50 V60
AutoWeek 28 2019
AutoWeek 28 2019

Je leest het in AutoWeek 28 2019

In de pakweg laatste vier decennia van de vorige eeuw stond de Volvo-dealer vol met riante stationwagons, die stuk voor stuk iconen voor het Zweedse merk zijn geworden. Eind 1995 zette Volvo echter een opmerkelijke stap met de introductie van de veel compactere V40. Tegenwoordig verruilt het gros van de Volvo-rijders zijn meterslange station voor de ‘compacte’ V60. Hebben de Zweden zulke grote stappen gezet met de kleinere stationwagon?

We noemen de 240, de 740 en 940, de 850 en later de V70 als voorbeelden van dé stationwagons waarmee Volvo groot is geworden. Het Zweedse recept blijft door de jaren heen gelijk: een hoekig ontwerp, een flinke bagageruimte en de veiligheid van de inzittenden die boven aan het prioriteitenlijstje staat. Bij de compacte S40 en V40 gaat Volvo anders te werk. De rondere vormen en vloeiender lijnen van de sedan en de stationwagon zijn het startschot voor een nieuwe ontwerpstijl. In vergelijking met de bestverkopende Volvo van midden jaren 90, de 850, is de V40 ongeveer dertig centimeter korter, wat vooral ten koste gaat van de bagageruimte. Waar de 850rijder 960 liter aan bagage kan inladen, zit de V40 na 413 liter al vol. Met een omgerekende basisprijs van € 22.000 is de V40 in die jaren wel aanmerkelijk beter bereikbaar voor de gemiddelde Nederlander dan de pakweg € 10.000 duurdere 850.

De nieuwe stap heeft Volvo geen windeieren gelegd. Door de jaren heen verkoopt het merk in ons land meer exemplaren van de compacte stationwagons dan van hun grotere broers. De verkopen van de grootste stations blijven overigens gelijk aan de aantallen van voor de komst van de compacte modellen, wat aantoont dat Volvo veel nieuwe klanten naar zich toe heeft weten te trekken. Het succes gaat zelfs zo ver dat de V60 anno 2019 de plek van de V70 heeft ingenomen in het Volvo-portfolio. Toegegeven, dat doet hij samen met de V90, maar die is een heel stuk groter en duurder, waardoor hij meer een managersauto is geworden dan een auto voor Jan en alleman. Met een lengte van 4,76 meter is de huidige V60 overigens niet zo heel compact meer te noemen, want de koets meet 5 centimeter meer dan de eerdergenoemde 850. Hij is wel een aantal centimeters korter dan de vorige V70, dus in dat opzicht maakt hij zijn naam nog steeds waar.

Het leek ons in elk geval de hoogste tijd om de voorvaderen van de V60 er eens bij te roepen. We doken hét Nederlandse liefhebbersforum voor Volvo-rijders op en kwamen uit bij dit viertal. Blaas de hits van Abba maar door de speakers, pak de Zweedse balletjes erbij en neem plaats op je bank van die ‘ene grote keten’ met die onmogelijk uit te spreken productnaam. Tijd voor een reünie!

VOLVO V40 • 1996-2004

De oudste Volvo van het stel is tegelijkertijd misschien wel de meest opvallende, want wat een speciale kleur heeft de V40 van Feiko Kuiper. “Silver Green Metallic, de kleur waarvoor ik ben gevallen”, vertelt de trotse eigenaar, terwijl hij van een afstandje naar zijn auto kijkt. De origineel Nederlandse V40 is één van de laatste van zijn soort, want de auto verscheen in juni 2004 op de weg. “Het is niet mijn eerste Volvo, want dat was een spierwitte 440 met een zwarte spoiler. Die was alleen heel basic uitgerust, dus stapten we over op een luxere Audi 80, die we uiteindelijk total loss hebben gereden. Het was weer tijd voor een Volvo: veilig en degelijk.” Al acht jaar heeft Feiko de V40 in zijn bezit.

Ooit problemen mee gehad? “Nooit! Ik heb geen moment spijt gehad”, zegt hij. Zo tussen zijn jongere broers smoelt de V40 nog goed. Toch zie je wel degelijk verschillen door de jaren heen. Zo heeft de groene metallic Volvo als enige de iconische ruitenwissertjes voor de koplampen en de losse lampjes aan de zijkant van de bumpers. Kijk ook eens naar de kunststof dakdragers, die wel erg lomp gemonteerd lijken. Daarnaast slikt hij met 413 liter de minste bagage. Ook binnenin is het natuurlijk een wereld van verschil met de huidige V60. Met twee boomlange zoons van 18 en 19 jaar oud is familie Kuiper de V40 wel wat ontgroeid. “Dit is toevallig mijn laatste week in de V40, want volgende week stappen we over op een V70 uit 2011. Dat wordt wel even wennen.”

VOLVO V50 • 2004-2012

V an de vier stationwagons kreeg de V50 in Gotenburg de meest rigoureuze facelift. Andries Kalter van der Lek kocht in januari 2013 deze zwart V50 uit 2010 van na die facelift. Het is zijn eerste Volvo. “Mijn vrouw en ik zijn fanatieke duikers en met een steeds grotere uitrusting werd onze vorige auto, een Seat, beetje bij beetje te klein. Ik ben niet merktrouw, maar bij deze V50 kreeg ik een bepaald gevoel. We namen hem!” Het ironische aan het verhaal is dat zijn ouders vroeger een oranje Volvo 245 kochten om precies dezelfde reden. “Onder de kap ligt de D5-diesel met daaraan de vijftraps Geartronicautomaat gekoppeld: een heerlijke combi”, aldus Andries.

De teller tikt de 275.000 kilometer aan, waarvan Andries er 150.000 vrijwel probleemloos reed. “Het is een dure auto om te rijden, ik laat al het onderhoud bewust bij de dealer doen, maar verspreid over het aantal gereden kilometers valt dat mee”, vertelt hij. De grootste pluspunten vindt hij de zitpositie en het stoelgeheugen. In vergelijking met de V40 maakt de V50 een enorme sprong vooruit op het gebied van interieur. Herkenbaar zijn de zwevende middenconsole, het uitklapbare schermpje voor de navigatie en de fraaie sleutel. In vergelijking met de huidige V60 is de middenconsole echter wel een knoppenbrij, het exterieur is wat hoekiger getekend. “Hoewel ik de V50 nog wel even houd, staat mijn volgende auto hier wel tussen. Wat is de nieuwe V60 mooi!”

VOLVO V60 • 2010-2018

Oudjaarsdag 2015, de allerlaatste dag dat de regering met belastingvoordelen voor plug-in hybrides strooit én de dag dat de V60 PHEV van Rutger Sturkenboom op kenteken wordt gezet. “Na verschillende Golfjes stapte ik in een V50 uit 2005 met 2.4-vijfcilinder. Daarna ging ik in 2012 over op een gebruikte 2,0-liter benzine V60”, vertelt Rutger. Door speciale PHEV-bijtellingsregels kon hij als zelfstandig letselschadeadvocaat “voor de helft van de prijs een dubbel zo dure” V60 rijden. Stekkert hij dan wel braaf? “De Volvo hangt trouw elke dag aan de laadpaal. Het bevalt heel erg goed. Ik kan vrijwel al mijn woon-werkkilometers elektrisch afleggen. Door de batterijen lever ik wel wat liters bagageruimte in, dat neem ik voor lief”, aldus Rutger.

De lage bijtelling was niet de enige beweegreden voor de keuze van een V60 ten opzichte van de grotere V70. “Die was toen al wat ouder en vind ik persoonlijk minder mooi. Nu heb ik voor mijn gevoel echt meer auto voor minder geld.” Net als de V40 en V50 is deze V60 van na de facelift, een ingreep waarbij de van oorsprong dubbele koplampen werden vervangen door één unit. Naast een extra klep voor de stekker herken je een plug in-V60 aan de achterkant aan de extra chromen sierstrip onder aan de achterklep. Binnenin borduurde Volvo voort op het concept uit de V50. De ingebouwde kinderstoeltjes in de achterbank zijn een uniek stukje Zweedse techniek. De keuze voor Volvo was voor Rutger met een jong gezin makkelijk gemaakt.

VOLVO V60 • 2018-HEDEN

Zeg je Volvo-fan, dan zeg je Bert-Jan Nijhuis. Halverwege vorig jaar gingen we nog bij hem langs om zijn gigantische collectie van bijna 2.000 Volvo-schaalmodellen te bewonderen. Toen stond er op de oprit van Mister Volvomodelcars nog een champagnekleurige V70, nu rijdt de aardrijkskundeleraar in deze gloednieuwe V60 rond. “De V70 had het imago van een grote estate, deze heeft veel meer uitstraling. De V70 had een goede kilometerstand voor inruil en deze was net geïntroduceerd. We ‘moesten’ onze kans gewoon grijpen.”

Bert-Jan begon zijn Volvo-carrière ooit in een V40, waarna er eenzelfde soort V40 als die van Feiko volgde. De vorige V70 en deze V60 maken zijn lijstje tot nu toe compleet. “Ik heb deze auto tot in de puntjes kunnen configureren. Dit is zoals ik hem wilde!”, zegt Bert Jan. Het is voor hem dan ook meer dan enkel een vervoermiddel. De Volvo wordt bijna als een familielid beschouwd. De eerste lange trip naar Zweden zit er al op. Dat was toch even spannend met de beduidend minder ruime kofferbak in vergelijking met die van zijn voorganger. “Het paste er allemaal gemakkelijk in. Verder blijkt hij heel zuinig en rijdt het ongekend. We hebben zelfs een stuk ‘autonoom’ over de snelweg gereden. De V70 heb ik nog geen dag gemist.”

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

PRIVATE LEASE Volvo V60

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.