'Verkeerslichten kunnen sneller op groen dankzij voertuigdata'
Lichten aanpassen aan verkeersstroom
Verkeerslichten die lang op rood staan voor een flinke rij auto's, terwijl een vrijwel lege weg groen licht krijgt. Je ziet het vast wel eens gebeuren. TomTom denkt een oplossing te hebben.
Het kan ontzettend frustrerend zijn: je staat met vele anderen voor een verkeerslicht te wachten, maar er komt al even niemand meer van de andere kant. Verspilde tijd. Vervolgens gaan de lichten op groen, maar te kort om allemaal over te steken. Jij mag nog een ronde wachten. De rustige weg krijgt vervolgens even lang groen licht, ook al staat daar bijna niemand. Dat moet toch slimmer kunnen? In sommige gevallen gaat het al slimmer, bijvoorbeeld met sensoren in het wegdek die het verkeer meten en op basis daarvan verkeerslichten een logischere cyclus laten draaien. Ook heb je de 'groene golf', waar een reeks opvolgende verkeerslichten in zo'n ritme op groen gaan dat je bij de juiste snelheid in één stuk van kruispunt naar kruispunt door kunt rijden. Dat scheelt niet alleen frustratie, het is ook goed voor de doorstroming en voor het milieu.
Het nadeel is dat het installeren van dergelijke systemen vaak arbeidsintensief en prijzig is. TomTom denkt een oplossing te hebben, zo meldt Verkeersnet. De Nederlandse navigatieleverancier heeft 'Junction Analytics' ontwikkeld, een programma waarin voertuigdata rond kruispunten wordt verzameld en inzichtelijk wordt gemaakt. Op basis van zogenoemde floating car data van moderne 'slimme' auto's en smartphones kan een efficiëntere aansturing van de verkeerslichten plaatsvinden. Junction Analytics kan hiervoor door de beheerders van de verkeerslichten worden gebruikt. Het laat niet alleen zien hoeveel verkeer er staat, maar bijvoorbeeld ook hoelang het wacht. Zo kan er tevens een scherper beeld ontstaan van welke verkeersstromen wanneer het meest dominant zijn op een kruispunt.