Verkeersinfarct in België en Noord-Frankrijk
Onder de getroffen automobilisten is Chizki Loonstein uit Nederland. Hij vertrok maandagavond om 23.00 uur uit Parijs, waar hij voor zijn werk was, met de auto naar Amsterdam.
Twee uur later, om 1.00 uur 's nachts raakte hij ingesneeuwd en kwam hij vast te staan op de snelweg. Sindsdien heeft hij geen centimeter meer gereden.
Loonstein is bezorgd en omschrijft de situatie als 'eng', in de harde wind die de sneeuw verder doet opwaaien. De verwarming van de auto doet het nog, maar daarvoor moet wel de motor draaien.
De benzinetank loopt leeg en staat al in het rode gedeelte. Zelf heeft hij geen voedsel, alleen een flesje cola, waarmee hij zuinig omgaat.
Loonstein bevindt zich een half uur ten zuiden van Lille. Naar zijn inschatting ligt er een halve meter sneeuw. Het probleem is volgens hem dat sneeuwschuivers en takelwagens er ook niet langs kunnen.
Hij is bang dat het nog wel even kan duren voor hij verder kan en roept de hulpinstanties op om water uit te delen. Vrachtwagens om hem heen toeteren.
De hevige sneeuwval heeft dinsdag in België tot een nieuw filerecord geleid. Rond 07.30 uur stond in het land vijftienhonderd kilometer file, melden Belgische media.
Ruim driehonderd strooiwagens proberen de gladheid te bestrijden. Door de aanhoudende sneeuwbuien gaat dat niet gemakkelijk. Alle tunnels zijn uit voorzorg dicht. Automobilisten wordt aangeraden thuis te blijven.
Ook in Duitsland en Groot-Brittannië is de overlast groot. In het zuidoosten van Groot-Brittannië strandden ook honderden automobilisten. Sommigen zaten meer dan tien uur vast in files van meer dan vijftig kilometer, meldt het Britse persbureau PA.
Automobilisten rapporteerden aan de BBC dat de snelwegen waren veranderd in een grote parkeerplaats. ''In de auto achter me zit een familie, die zich allemaal hebben opgerold om te slapen'', zei een man tegen de omroep.
Het vliegverkeer ondervond ook ernstige hinder van het winterweer. In Parijs en Frankfurt vielen tal van vluchten uit en ontstonden veel vertragingen. Ook het openbaar vervoer ondervond last van de sneeuw.
De treinverbinding naar het tweede vliegveld van Londen, Gatwick, kwam stil te liggen. Treinen tussen Londen en Parijs reden langzamer. In Brussel hadden bussen en trams last van de sneeuw.
In Duitsland gebeurden maandag al honderden ongelukken, waarbij zeker acht mensen gewond raakten. Veel scholieren in Noord- en Midden-Duitsland kregen sneeuwvrij. Op sommige plaatsen viel meer dan 30 centimeter.