Verdubbeling aantal EV's in Nederland

1,6 procent van het wagenpark heeft een stekker

Tesla Model S

Het aantal volledig elektrische auto's dat op 1 januari in ons land geregistreerd stond, is twee keer zo groot als het aantal EV's dat een jaar eerder in ons land te vinden was. Begin dit jaar stonden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 44.700 elektrische personenauto's geregistreerd.

 

Het aantal EV's in ons land groeit gestaag, maar het aantal plug-in hybrides dat in Nederland geregistreerd staat, neemt juist af. De afgelopen drie jaar daalde het aantal plug-ins met drie procent naar zo'n 94.000 stuks. Gooien we plug-ins en EV's op een hoop, dan is er een stijging van het aantal waar te nemen. Op 1 januari 2019 stonden grofweg 139.000 EV's en plug-ins op Nederlands kenteken. Dat is 1,6 procent van het wagenpark. 77 procent van deze groep, het CBS duidt ze simpelweg aan als 'stekkerauto's' (EV én plug-in), wordt zakelijk gereden. Een opvallend hoog, maar verklaarbaar percentage. Gemiddeld wordt 12 procent van alle personenauto's zakelijk gereden, maar EV's profiteren nu van fiscaal voordeel. Voor plug-ins golden voorheen belastingtechnische voordelen, zoals een lager bijtellingstarief. Het bijtellingstarief voor plug-ins ging begin 2017 naar 22 procent en daarmee werd een PHEV fiscaal gezien niet langer voordeliger dan een auto met benzine- of dieselmotor.

Het aanbod elektrische auto's wordt steeds groter en betaalbaarder. Op 1 januari 2014 stonden nog slechts 4.600 EV's op Nederlands kenteken, vijf jaar later is dat aantal ruim vertienvoudigd naar 44.700 stuks. Met name in 2018 is het aantal EV's toegenomen; in dat jaar werden er maar liefst 23.000 aan het wagenpark toegevoegd. Het aantal plug-ins neemt zoals gezegd af. Waar er op 1 januari 2018 nog 97.265 PHEV's op Nederlands kenteken stonden, waren dat er begin dit jaar 93.918. Dat toont aan dat PHEV's in trek zijn op de exportmarkt. Tabel aantal EV's en PHEV's 1 januari

Verkoop EV's en PHEV's per jaar (x1.000):Verkoop EV's en plug-ins

Populairste modellen

Tesla's Model S bleek vorig jaar de populairste elektrische auto van ons land. Op 1 januari dit jaar stonden ruim 12.000 exemplaren op Nederlands kenteken. De Outlander PHEV zat op 1 januari op de PHEV-troon, van die SUV stonden begin dit jaar bijna 23.000 exemplaren op Nederlands kenteken. De populariteit van die auto is, wegens het wegvallen van het bijtellingsvoordeel, aardig ingezakt. Waar er in 2014 en 2015 grofweg 8.000 exemplaren per jaar van werden verkocht, bleef de verkoop van de Outlander PHEV vorig jaar op 907 stuks steken. De XC60 T8 stond vorig jaar met bijna 800 verkochte exemplaren op plek twee van de PHEV-ranglijst. Top 5 EV en PHEV-verkopen 2018 (x1.000): Top 5 EV en PHEV verkopen 2018 Bron: CBS

Lezersreacties (299) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.