Verdubbeling aantal EV's in Nederland
1,6 procent van het wagenpark heeft een stekker
Het aantal volledig elektrische auto's dat op 1 januari in ons land geregistreerd stond, is twee keer zo groot als het aantal EV's dat een jaar eerder in ons land te vinden was. Begin dit jaar stonden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 44.700 elektrische personenauto's geregistreerd.
Het aantal EV's in ons land groeit gestaag, maar het aantal plug-in hybrides dat in Nederland geregistreerd staat, neemt juist af. De afgelopen drie jaar daalde het aantal plug-ins met drie procent naar zo'n 94.000 stuks. Gooien we plug-ins en EV's op een hoop, dan is er een stijging van het aantal waar te nemen. Op 1 januari 2019 stonden grofweg 139.000 EV's en plug-ins op Nederlands kenteken. Dat is 1,6 procent van het wagenpark. 77 procent van deze groep, het CBS duidt ze simpelweg aan als 'stekkerauto's' (EV én plug-in), wordt zakelijk gereden. Een opvallend hoog, maar verklaarbaar percentage. Gemiddeld wordt 12 procent van alle personenauto's zakelijk gereden, maar EV's profiteren nu van fiscaal voordeel. Voor plug-ins golden voorheen belastingtechnische voordelen, zoals een lager bijtellingstarief. Het bijtellingstarief voor plug-ins ging begin 2017 naar 22 procent en daarmee werd een PHEV fiscaal gezien niet langer voordeliger dan een auto met benzine- of dieselmotor.
Het aanbod elektrische auto's wordt steeds groter en betaalbaarder. Op 1 januari 2014 stonden nog slechts 4.600 EV's op Nederlands kenteken, vijf jaar later is dat aantal ruim vertienvoudigd naar 44.700 stuks. Met name in 2018 is het aantal EV's toegenomen; in dat jaar werden er maar liefst 23.000 aan het wagenpark toegevoegd. Het aantal plug-ins neemt zoals gezegd af. Waar er op 1 januari 2018 nog 97.265 PHEV's op Nederlands kenteken stonden, waren dat er begin dit jaar 93.918. Dat toont aan dat PHEV's in trek zijn op de exportmarkt.

Populairste modellen
