'Veel meer schadegevallen bij elektrische auto's'

Veel claims op grote EV's

Tesla Model 3

Elektrische auto's hebben een opvallende oververtegenwoordiging als het aankomt op schadeclaims. Dat blijkt uit de cijfers van verzekeraar Voogd & Voogd.

Hoewel elektrische auto's langzaam aan naadloos verweven raken in het Nederlandse wagenpark, steken er zo nu en dan toch opvallende verschillen met conventioneel aangedreven auto's de kop op. Zo ook bij de schadegevallen, als we kijken naar de cijfers die verzekeraar Voogd & Voogd in handen heeft, althans. Pricewise hoorde van de verzekeraar dat elektrische auto's veel vaker betrokken zijn bij schadegevallen dan auto's met een verbrandingsmotor. Met een EV wordt gemiddeld eens in de vier jaar schade gereden, bij brandstofauto's is dat eens in de acht jaar.

Er blijkt onder de EV's nog een uitschieter te zijn. Grote en bovengemiddeld zware EV's, denk daarbij aan auto's als de Tesla Model X en de Audi E-tron, zijn gemiddeld eens in de drie jaar bij een schadegeval betrokken. Er worden maar liefst 40 procent meer schadegevallen bij dergelijke auto's geconstateerd dan het Nederlands gemiddelde. Een verklaring wordt niet gegeven, maar het relatief hoge gewicht en de rappe acceleratie van EV's zullen waarschijnlijk een rol spelen. Eerder werd al eens gesteld dat EV's vanwege hun hogere gewicht mogelijk ook voor bovengemiddeld veel verkeersdoden zullen zorgen.

Hoe je het ook wendt of keert, onderaan de streep is het mogelijk reden tot zorgen over de verzekeringspremie voor EV's. Daarbij speelt nog een aspect een rol: de herstelkosten. Pricewise-directeur Hans de Kok: "Elektrische auto’s zijn niet alleen vaak duurder in aanschaf, maar ze bestaan ook uit duurdere onderdelen, waardoor het veel prijziger is om deze in geval van schade te herstellen of te vervangen. Premies voor autoverzekeringen voor dit soort auto's zijn daarom vaak hoger."

Lezersreacties (100) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.