Vakantiegangers verhuren auto op Schiphol
Terwijl de vakantieganger 'op het strand ligt' zorgt het bedrijf voor het verhuren van de auto, bijvoorbeeld aan toeristen die Nederland aandoen. "We screenen de huurders", zegt De Greef. "Ook dekt ParkFlyRent risico's af door een allrisk verzekering bovenop de eigen autoverzekering af te sluiten."
Het bedrijf, dat eind vorig jaar de ANWB Duurzame Mobiliteitsprijs van New venture won, belooft een schoongepoetste auto bij terugkomst en als de auto verhuurd is geweest, deelt de eigenaar mee in de opbrengsten.
"Als je gaat vliegen betaal je bijna meer voor het parkeren van een auto, dan voor een vlucht", zegt De Greef. "Een beetje asfalt met een slagboom voor honderd euro per week, dat is toch geen service?"
Het deelinitiatief biedt huurders bovendien de optie om een goedkope auto te gebruiken. "De kosten liggen gemiddeld dertig procent lager", zegt De Greef. "Zo huur je voor 108 euro per week een standaard auto."
De website van ParkFlyRent is nu een half jaar in de lucht, met een eerste investering wordt volgende maand een vestiging op Schiphol geopend, later dit jaar moeten ook de luchthavens van Eindhoven en Rotterdam volgen. "De omzet moet dit jaar in de tonnen lopen."
De belangrijkste groei ziet het bedrijf in het buitenland, waaronder Engeland, Frankrijk en Duitsland. "Ons doel is om in 2020 Europees marktleider te zijn in autodelen op luchthavens",zegt De Greef.
OpkomstDe startup is naar eigen zeggen de eerste in Europa die deze specifieke service biedt. "In Amerika heb je Flightcar en RelayRides." Het concept om je auto te delen als je deze niet gebruikt is echter al langer in opkomst.
In de zogenoemde nieuwe economie gaan mensen duurzamer om met spullen. In plaats van bijvoorbeeld auto's te hebben, worden ze gehuurd. En daar spelen veel jonge bedrijven op in.
De opmars van deelauto's is al een tijdje aan de gang, zo bewijzen bedrijven zoals Snappcar en MyWheels. Naar schatting rijden er enkele duizenden deelauto's rond in Nederland, particulier en zakelijk.