'Uitstootregels kosten fabrikanten miljarden'

UBS: 7,4 miljard minder winst

Fijnstofuitstoot | Foto: ANP

Europese automakers raken de komende jaren tot wel 7,4 miljard euro aan winst kwijt. Dat komt omdat ze moeten voldoen aan de strengere uitstootregels in de Europese Unie, schrijft de Zwitserse bank UBS in een rapport waar The Financial Times over schrijft. Volgens de bank zijn de gevolgen van de regels onderschat.

Europa heeft bepaald dat nieuwe auto's over twee jaar gemiddeld nog slechts 95 gram CO2 per kilometer mogen uitstoten. Dat betekent volgens analisten van de bank dat de autofabrikanten de uitstoot met een vijfde moeten beperken. Tegelijkertijd stijgt de uitstoot, omdat diesel uit de gratie is en dieselmotoren juist minder CO2 uitstoten dan benzinemotoren.

Met name Peugeot dreigt flink minder winst te maken. Volgens UBS kan het Franse concern een kwart van de winst kwijtraken, omdat het sterk op de Europese verkopen leunt. Fiat Chrysler levert een vijfde van de winst in en Volkswagen en Renault raken respectievelijk 13 procent en 10 procent kwijt, verwachten de analisten van UBS.

Als de gemiddelde uitstoot te hoog is, moeten autofabrikanten een boete betalen. UBS voorziet dat alleen Fiat Chrysler dat moet doen, omdat dat bedrijf te weinig elektrische auto's in zijn planning heeft.

Lezersreacties (96) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.